Frankrijk

Handelsinformatie Frankrijk

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Frankrijk en over de Franse economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Infographic handel Frankrijk - Nederland

Handelscijfers Nederland - Frankrijk

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Frankrijk in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Franse economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Frankrijk

Het imago van de Nederlandse zakenman is redelijk tot goed te noemen in Frankrijk. De Nederlandse handelspartner wordt als betrouwbaar, punctueel, deskundig en (te) recht op zijn doel afgaand gezien.

Fransen vinden ook dat Nederlanders zich minder gemakkelijk kunnen verplaatsen in de Franse handelspartner. Denk aan gedachtegang, levensstijl en gewoonten.

Taal

De jongere generaties spreken steeds meer Engels. Toch is het nog steeds absoluut een pre om het Frans te beheersen. Dit geldt vooral voor sectoren waarvoor een grote binnenlandse markt bestaat. In sterk internationale of moderne sectoren bijvoorbeeld ICT bedrijven wordt ook Engels gesproken.

Zakelijke bijeenkomsten

Vergaderingen in een Frans bedrijf kunnen lang duren. Een agenda is er alleen voor de hoofdpunten. Medewerkers proberen tijdens de vergadering gesprekspunten onder de aandacht te brengen. Pas je als buitenlandse partner aan.

Communicatie

Fransen zijn gevoelig voor persoonlijk contact en onderhouden dit goed. Het is niet gebruikelijk om een zakenrelatie te tutoyeren. Alleen binnen de familie en vriendenkring spreekt men elkaar op deze manier aan.

Hiërarchie

In Franse bedrijven is er verschil tussen het management (cadre) en de werkvloer (non-cadre). Vooral in traditionele sectoren is het onderscheid tussen management en de rest van het bedrijf duidelijk aanwezig.

Eten en drinken

Frankrijk staat bekend om lekker eten en drinken. Kaas, stokbrood en wijn is het eerste waar aan wordt gedacht. Het ontbijt is simpel, de lunch is uitgebreid duurt lang en een glas wijn erbij is normaal.

Relatiegeschenken

Het geven van een relatiegeschenk is, zeker bij de eerste ontmoeting, niet gebruikelijk. Wil je toch iets meebrengen geef dan een geschenk van goede kwaliteit zonder bedrijfslogo.

Zakelijke gebruiken

Tussen 12.00 en 14.00 is de Fransman niet op kantoor. De lunch vindt buiten kantoor plaats. Leg afspraken schriftelijk vast. Fransen plannen zorgvuldig. Daardoor lijkt uw handelspartner misschien soms inflexibel maar Fransen nemen niet graag een risico. De Fransman is een betrouwbare zakenpartner en is het vertrouwen eenmaal gewonnen dan is de kans op langdurige samenwerking groot.

Innovatie Attaché Netwerk Frankrijk

Frankrijk heeft een lange wetenschappelijke en industriële geschiedenis. Het is toonaangevend op gebieden als wiskunde, scheikunde, natuurkunde, lucht-en ruimtevaart, voeding en gezondheid, kernenergie, ICT, nano- en electrotechnologie en biotechnologie.

De Franse economie is de tweede in Europa en beschikt over een goed ontwikkelde industrie in verschillende regio’s. Het IA-netwerk Parijs volgt de technologische ontwikkelingen en het innovatiebeleid in Frankrijk en focust daarbij vooral op life sciences, duurzame energie, nanotechnologie, ict en de automotive industrie.

Publicaties

Contact

Nico Schiettekatte en Joannette Polo werken als Innovatie Attachés bij het IA-netwerk in Parijs.

Ambassade du Royaume des Pays-Bas
Service pour la Science et la Technologie
7 rue Eblé
F-75007 Paris
Frankrijk
T + 33 1 40 62 33 33
F + 33 1 40 62 34 56
info@hollandinnovation.fr
Blog

NBSO

Lyon
Centre d’Affaires le 21,
21-23 rue d’Algérie
69001 Lyon
Phone number: +33 4 72 40 08 40
E-mail: info@nbso-lyon.fr

Chief Representative
Ms. Maguy Sicuro
Phone number : +33 6 08 16 35 22
E-mail: m.sicuro@nbso-lyon.fr

Deputy Representative
Ms. Martine Augrandjean
Phone number: +33 6 75 19 13 58
E-mail: augrandjean@nbso-lyon.fr

Nantes
Immeuble Skyline
22 Mail Pablo Picasso
44000 Nantes
Phone number: +33 (0) 24 09 53 66 5
E-mail: contact@nbso-nantes.fr

Chief Representative
Mr. Erwin Tuil
Phone number: +33 7 88 67 39 63
Email: e.tuil@nbso-nantes.fr

Deputy Representative
Ms. Annelies Dijkema
Phone number: +33 6 75 77 43 02
Email: a.dijkema@nbso-nantes.fr