Hongkong
Handelsinformatie Hongkong
Voor informatie over de handel tussen Nederland en Hongkong en over de Hongkongse economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.
Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.
Handelscijfers Nederland - Hongkong
U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Hongkong in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:
Bekijk ook het rapport Handels- en Investeringscijfers Nederland - Hongkong (pdf, juli 2016), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.
Handelscijfers via TradeMap
Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.
Hongkongse economie
- De Hongkongse overheid publiceert economische rapportages met informatie over economische indicatoren.
- U vindt economische statistieken in het CIA World Factbook.
- Bij de Europese Commissie vindt u informatie over de handel met Hongkong.
Verdragenbank
Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.
Meldpunt handelsbelemmeringen
Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.
Do's en Dont's in Hongkong
Hongkong is één van de meest open economieën ter wereld. Er zijn weinig handelsbelemmeringen. De bevolking is assertief en ondernemend.
Taal
Hongkong-Chinezen, afkomstig uit de zuidelijke kustprovincies van het vasteland spreken Kantonees. Er wordt veel Engels gesproken.
Zakelijke bijeenkomsten
Kom op tijd bij zakelijke bijeenkomsten. Krijgt u thee aangeboden neem dit dan altijd aan. Uw zakenpartner drinkt als eerste thee. Als uw zakenpartner stopt met thee drinken, is dat een signaal dat de afspraak afgelopen is.
Een naamkaartje is belangrijk. Het overhandigen van documenten gebeurt met beide handen. Boosheid en kritiek in het openbaar is ongepast en betekent gezichtsverlies.
Communicatie
- Wees altijd beleefd.
- In Hongkong betekent ja niet altijd overeenstemming, maar nee zeggen wordt als onbeleefd gezien.
- Contacten verlopen formeel.
- Zakelijke kleding is gebruikelijk.
Hiërarchie
Er is een strakke hiërarchie. Binnen een bedrijf kent iedereen zijn plaats. De leidinggevenden zetten de lijnen uit en zorgen dat alles volgens afspraak of protocol verloopt.
Relatiegeschenken
Relatiegeschenken zijn niet gebruikelijk. Mocht u dit toch willen hou dan rekening met 4 als getal. 4 is het ongeluksgetal en heeft een associatie met de dood. Alleen het getal 8 staat voor geluk en rijkdom. Geef ook geen scherpe voorwerpen en klokken. Verpak uw geschenk in kleurrijk papier.
Zakelijke gebruiken
Afspraken met bedrijven maakt u rechtstreeks zonder introductie. Toch kan een introductie, bijvoorbeeld door het Nederlandse consulaat-generaal in Hongkong, een voordeel zijn. Dit geldt vooral bij contacten met de overheid.
Afspraken worden in het algemeen goed nagekomen. Snel ter zake komen is gebruikelijk in het bedrijfsleven en bij de overheid in Hongkong.
Exportregels Hongkong
Gaat u goederen exporteren naar Hong Kong? Hou dan rekening met invoerrechten. Stuur ook de juiste documenten mee.
Exportregels en documenten
Voor een overzicht van documenten, procedures en formaliteiten bij export, kunt u terecht bij de Market Access Database ('Procedures and formalities'). Bekijk voor meer informatie de video over de Market Access Database.
Voor ieder product is een goederencode (HS-code) nodig. Via de optie 'Find code' vindt u de juiste code voor het product. U vindt hier onder andere informatie over:
- producteisen; zoals certificering, registratie, verpakkingsvoorschriften, etikettering en geneesmiddelenregistratie
- exportdocumenten
- tijdelijke invoer
- vergunningen
- invoerverboden
- normen en standaarden
- eventuele pre-shipment-inspecties
- invoertarieven
- sanitaire en fytosanitaire maatregelen
De juiste productcode vinden, is niet eenvoudig. U kunt de HS-code ook vinden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Neem bij twijfel contact op met de Nederlandse douane (BelastingTelefoon Douane: 0800 0143).
Meer informatie over exportdocumenten
Ook op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong. Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 15 85.
Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer praktische informatie over:
- diverse soorten exportdocumenten, zoals T2F, T2L, T2LF, T2, T1, carnet TIR, NCTS, Enig Document, UGD en ATA-carnet
- incoterms®
- certificaten, zoals CITES-certificaat, gezondheidscertificaat, veterinair certificaat, fytosanitair certificaat, inspectiecertificaat en analysecertificaat.
Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen. Ondernemersvereniging evofenedex en de Kamer van Koophandel hebben meer informatie over het maken van een exportplan.
Normen en kwaliteit
Hong Kong is lid van de International Standards Organization (ISO).
In Hong Kong is er geen centrale autoriteit die de standaarden regelt. Dat ligt in handen van diverse organisaties. De Market Access Database heeft meer informatie over die verschillende instanties en voor welke producten er standaarden zijn ontworpen (zie het kopje 'Standards').
Contracten
Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt. Op de website Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.
Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.
Nederlandse instanties
In Nederland geeft een aantal organisaties export- en keuringscertificaten af. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste instanties. Informeer altijd bij de instantie of en welke certificaten u nodig heeft.
Instanties | Onderwerpen | Certificaat of keurmerk |
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA | Levensmiddelen, non-foodproducten, dieren en dierlijke producten en planten | Exportverklaringen en certificaten van vrije verkoop (‘free-sale’ certificaten) |
Het Centrale Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) | Zuivelproducten | Exportcertificaten voor Nederlandse zuivelproducten |
Farmatec | Farmaceutische producten | Exportcertificaat voor farmaceutische producten of een in- of uitvoerontheffing opiaten |
De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) | Bloembollen | Kwaliteits- en quarantaine-aantastingen en keuring van de import- en export |
Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) | Verse groenten en fruit | Import- en exportinspectie van verse groenten en fruit |
De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) | Zaaizaad en pootgoed | Keuring zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen |
Naktuinbouw | Tuinbouwproducten | Controle kwaliteit van tuinbouwproducten voor de export |
RVO.nl en NVWA | Mest | Documenten bij export van mest |