India

Handelsinformatie India

Voor informatie over de handel tussen Nederland en India en over de Indiase economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.

Handelscijfers Nederland - India

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met India in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Indiase economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in India

De familiebanden zijn belangrijk in het dagelijks leven in India. Het opbouwen en onderhouden van persoonlijke relaties is dan ook cruciaal. Een Indiër doet namelijk alleen zaken met bekenden. Veel bedrijven zijn eigendom van families en hebben hoofdzakelijk familieleden in dienst.

Taal

Hindi is de meest gebruikte taal. Het Engels van de Indiërs is gebaseerd op het Oxford-Engels. Verder telt de grondwet nog 21 andere officiële talen. De bevolking in Noord- en Centraal India spreekt voornamelijk Indo-Arische talen. In zuidelijk India spreekt men Dravidische talen.

Zakelijke bijeenkomsten

Plan de vergadering niet eerder dan halverwege de ochtend. Het is normaal om iets te laat te arriveren. Let op uw lichaamstaal. Vermijd 'agressieve' houdingen zoals handen over elkaar, handen op de heupen, voeten op de meubels en wijzen naar een persoon. Zeker niet met de linkerhand wijzen, dit wordt als onrein gezien.

Communicatie

De Indiër hecht waarde aan formele titels en correspondentie op het juiste niveau. Aanraken naast een eerste handdruk is niet wenselijk. Langdurig oogcontact is ook niet gewenst. Zeker niet wanneer u spreekt met iemand van een hogere of lagere status. Het beste is gesprekken over gevoelige thema’s als religie, kastensysteem, armoede en immigratie te vermijden.

Hiërarchie

De Indiase samenleving is van oudsher gebaseerd op een kastensysteem. In het moderne India is in een zakelijke context de kaste-gerelateerde identificatie niet langer de norm. De zakelijke verhouding is wel formeel en hiërarchisch. De baas neemt de besluiten. De juniormedewerkers krijgen duidelijke instructies. Ruimte voor eigen inbreng is er nauwelijks. Er is een grote vorm van bureaucratie.

Eten en drinken

Rijst is de basis van veel gerechten in India. Curry, tandoori, thali en groente zijn bekende maaltijden uit India. Omdat veel hindoes vegetariër zijn, zijn er weinig gerechten met vlees. Indiërs eten zittend op de grond en altijd met hun rechterhand. De linkerhand raakt het eten nooit en dit is onrein. Voor het eten wassen de Indiërs ook hun handen en gezicht. Praten tijdens het eten India is niet gebruikelijk. Koop flessen water in de supermarkt.

Relatiegeschenken

Het uitwisselen van kleine en eenvoudige geschenken is wenselijk. Echt zakendoen komt pas voor nadat er ook een bezoek is gebracht aan de locatie van de zakenpartner. Pas dan is er sprake van een zakenrelatie.

Zakelijke gebruiken

Gepaste en zakelijke kleding is wenselijk. Door de hitte in India is kleding aangepast aan het klimaat. Om geen gezichtsverlies te lijden zeggen Indiërs geen nee. Neem beloftes niet al te serieus. Hier wijken de Indiërs regelmatig van af. Zet uw afspraak twee weken van te voren vast in uw agenda. Voordat er een besluit is genomen gaan er veel afspraken en opties heen en weer. Dit veroorzaakt veel vertraging.

Innovatie Attaché Netwerk India

India behoort tot de 10 meest geïndustrialiseerde landen ter wereld. Tussen (en binnen) deelstaten zijn er nog grote verschillen in welvaart en ontwikkeling.

De Indiase overheid investeert in ontwikkeling van meerdere sectoren. Verder werkt het land aan verbetering en uitbreiding van de infrastructuur. Het IA-netwerk in India volgt innovatie en technologische ontwikkelingen vanuit 2 vestigingen: Mumbai en New Delhi

Publicaties

 

NBSO

Ahmedabad
GF- Hamlai House
31, Shrimali Society,
Navrangpura, Ahmedabad 380009
Gujarat
Phone number: +91 79 2644 9858 / 2656 4711
E-mail: ahmedabad@nbso.info

Chief Representative
Mr. Amlan Bora Phone number: +91 (0) 98250 22693
E-mail: amlan.bora@nbso.info

Deputy Representative
Mr. Jolly Joseph
Phone number: +91 (0) 98250 22141
E-mail: jolly.joseph@nbso.info

Hyderabad
#203, ABK Olbee Plaza, 8-2-618/8&9
Road No. 1. Banjara Hills, Hyderabad - 500 034
Telangana
Phone number: +91 40 4203 0788
Fax: +91 40 4203 0789

Chief Representative
Mr. Ajay Justin Odathekal
Phone number: +91 99859 82251
E-mail: ajay.odathekal@nbso.info

Deputy Representative
Mr. Ram Babu Vedantham
Phone number: +91 98858 01655
E-mail: ram.babu@nbso.info