Madagaskar

Handelsinformatie Madagaskar

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Madagaskar en over de Malagassische economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.

Handelscijfers Nederland - Madagaskar

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Madagaskar in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Malagassische economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Madagaskar

Wilt u zakendoen in Madagaskar? Lees dan de onderstaande tips en zorg dat u op de hoogte bent van lokale gebruiken. Zo vermijdt u onaangename verrassingen.

Informeer u ook over de situatie in Madagaskar en lees het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Communicatiestijl

  • In het algemeen hebben Malagassiërs een directe communicatiestijl. Zij draaien niet om de zaken heen en komen direct 'to the point'. U weet snel waar u aan toe bent.
  • Het is niet gebruikelijk iemand te tutoyeren, tenzij u daarvoor toestemming heeft gekregen.

Vergaderingen en visitekaartjes

  • Kom altijd op tijd. Te laat komen als 'buitenstaander' is onacceptabel, ook al is de kans groot dat de Malagassische deelnemers zelf wel te laat komen.
  • Wees formeel en gebruik functietitels tijdens vergaderingen.
  • Het is niet gebruikelijk visitekaartjes uit te wisselen.
  • Draag geen dure accessoires, mouwloze kleding en rokken tot boven de knie.

Zakenrelaties

  • In het Malagassische zakenleven wordt veel waarde gehecht aan het aangaan van een persoonlijke relatie met zowel potentiële als bestaande zakenpartners. Plan daarom bij gelegenheid een informele ontmoeting of event in.

Exportregels Madagaskar

Gaat u goederen exporteren naar Madagskar? Hou dan rekening met invoerrechten en met de regels voor tijdelijke invoer. Stuur ook de juiste documenten mee.

Contracten

Contracten

Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt. Op de website Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Invoerrechten

Als u gaat exporteren, heeft u exportdocumenten nodig. Deze verschillen per land en per product. De benodigde documenten voor Madagaskar vindt u op de website van de Wereldbank. Informatie over invoertarieven en –procedures vindt u bij de douane van Madagaskar.

Exportdocumenten aanvragen

Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong.

Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 1 585.

Tijdelijke invoer

Voor tijdelijke in- en uitvoer van goederen kunt u gebruikmaken van een ATA-carnet. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U betaalt geen btw, invoerrechten of borgsommen. Een ATA-carnet is 1 jaar geldig.

De aanvraag van een ATA-carnet doet u bij de Kamer van Koophandel (KvK). U kunt het carnet gebruiken bij de tijdelijke in- en uitvoer van bijvoorbeeld reclamemateriaal, bepaalde gereedschappen en muziekinstrumenten. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt per land. U vindt de toepassingsmogelijkheden op de landenlijst ATA-carnets (pdf).