Malawi

Handelsinformatie Malawi

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Malawi en over de Malawische economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.

Handelscijfers Nederland - Malawi

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Malawi in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Malawische economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Malawi

Wilt u zakendoen in Malawi? Lees dan de onderstaande tips.

Reisadvies

Informeer u over de situatie in Malawi en lees het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zakelijke cultuur

Bij een begroeting is het normaal om de rechterhand te schudden. Begroet oudere zakenlieden het eerst tijdens vergaderingen en ontmoetingen. Het is verstandig om iemand eerst te leren kennen, voordat u tot zaken overgaat. Vóór een vergadering een praatje maken over iemands gezondheid of familie is altijd goed.  

Beslissingen worden sterk top-down genomen.

Wees op de hoogte van lokale gebruiken. Zo vermijdt u onaangename verrassingen.

Communicatie

De communicatiestijl van de Malawinesen is vaak indirect. Een direct antwoord geven op een vraag is voor Malawinesen moeilijk, omdat ze de ander niet willen teleurstellen. U wordt geadviseerd om geduldig te zijn en te proberen om dezelfde vraag op verschillende manieren te stellen.

Kleding 

Malawinesen kleden zich netjes. Ze vinden het belangrijk om zichzelf goed te presenteren. Zakelijk is een pak of nette broek met shirt voor mannen gebruikelijk. Bent u een vrouw, dan kunt u in een zakelijke omgeving het beste een pak of rok met een blouse of een jurk dragen.

Visitekaartje

Het is gebruikelijk om visitekaartjes uit te wisselen. Daarbij geeft u het visitekaartje met de rechterhand en ontvangt u de kaart met beide handen.

Taal

De officiële talen zijn Engels en Chicewa. Bij het zakendoen wordt vooral Engels gesproken.

Exportregels Malawi

Gaat u goederen exporteren naar Malawi? Hou dan rekening met invoerrechten en met de regels over tijdelijke invoer. Stuur ook de juiste documenten mee.

Contracten

Contracten

Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt. Op de website Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Invoerrechten en documenten

Als u gaat exporteren, heeft u exportdocumenten nodig. Deze verschillen per land en per product. De benodigde documenten voor Malawi vindt u op de website van de Wereldbank. Informatie over invoertarieven en –procedures vindt u bij de douane van Malawi.

Exportdocumenten aanvragen

Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong.

Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 1 585.

Tijdelijke invoer

Malawi is niet aangesloten bij de ATA-conventie (ATA Carnet). Wel kan de importeur bij de invoeraangifte de bestemming 'tijdelijke invoer' aangeven van uw goederen. Een andere optie is om een expediteur in te schakelen om de invoeraangifte te doen. Een overzicht van expediteurs is te vinden op de website van Fenex.