Maleisië

Handelsinformatie Maleisië

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Maleisië en over de Maleise economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.

Handelscijfers Nederland - Maleisië

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Maleisië in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Maleise economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Maleisië

Maleisië is een multicultureel land. De sociale etiquette wordt er bepaald door Maleisische, Chinese, Indiase en westerse gebruiken. Maleisiërs zijn hartelijk, vriendelijk en familie en religie zijn belangrijk.

Taal

Maleis is de officiële taal, dit wordt doorgaans 'Bahasa' of 'Bahasa Melayu' genoemd. Ook wordt er Tamil, Mandarijns, Hokkien en Kantonees gesproken. Hoogopgeleide mensen spreken Engels en dit is doorgaans de handelstaal.

Zakelijke bijeenkomsten

Wees stipt op tijd, maar verwacht dit niet van uw zakenpartner. Maleisiërs gaan relaxter om met tijd en deadlines. Bij uw eerste afspraak voeren Maleisiërs geen verregaande besprekingen, wees geduldig.

Wees niet verbaasd als uw Maleisische gesprekspartner vragen stelt die u als persoonlijk beschouwt.

Communicatie

Spreek personen aan met hun titel en achternaam. Maleisische moslims gebruiken de naam van hun vader en voegen die aan hun achternaam toe samen met het bijvoegsel 'bin' (zoon van) of 'binti' (dochter van). Geef geen al te stevige handdruk.

Gebruik uw rechterhand om dingen aan te nemen of door te geven, de linkerhand wordt als onrein beschouwd. Met de vinger wijzen wordt als onbeleefd beschouwd, wijzen gaat met de duim.

Hiërarchie

De Maleisische bedrijfscultuur is hiërarchisch. Een werkgever wordt met groot respect behandeld. Ook oudere werknemers hebben een groot aanzien. Een ondergeschikte uit nooit kritiek op zijn meerdere. Een medewerker wacht tot hij opdracht krijgt van de baas.

Eten en drinken

Zakendoen en eten gaan hier hand in hand. Na een belangrijke zakenbespreking volgt meestal een lunch of een diner.

Maleisiërs zijn moslim en drinken geen alcohol en eten geen varkensvlees. Uit eten gaan is normaal in Maleisië en is belangrijk. Het grootste deel van de bevolking kookt zelden thuis, buiten de deur eten is goedkoper. Maleisisch eten is halal. Rijst of mie vormt de basis van elk gerecht.

Relatiegeschenken

Maleisiërs geven en ontvangen graag (relatie)geschenken. Het is een uiting van vriendschap en symboliseert de hoop op succesvolle zakelijke contacten in de toekomst. Geschenken dienen ook als blijk van waardering voor bewezen diensten. Vermijd dure cadeaus.

De overheid is erg alert op het feit dat relatiegeschenken een bron van corruptie en omkoperij kunnen zijn. Geef dus geen geschenken aan overheidspersoneel. Verpak het geschenk in goud en rood en vermijd wit, zwart en donkerblauw.

Zakelijke gebruiken

Bij het zakendoen is het belangrijk om beroepstitels (professor, doctor) en eretitels te gebruiken. Als u de eretitel kent, spreek de persoon er dan mee aan zonder zijn voor- of achternaam te vermelden. Verhef nooit uw stem tijdens onderhandelingen en ga niet in op tekortkomingen.

Zeg geen 'nee' maar 'ik zal het proberen'. Laat u niet negatief uit, dit is gezichtsverlies en las een pauze in als u een vraag wilt beantwoorden. Dit is een teken dat u grondig over een antwoord nadenkt. Ga er niet vanuit dat een ondertekende overeenkomst definitief is. Vaak worden besprekingen na het ondertekenen van een overeenkomst voortgezet.

Innovatie Attaché Netwerk Maleisië

Maleisië ligt in het hart van Zuidoost-Azië: een belangrijke regio voor handel, investeringen en in toenemende mate ook wetenschappelijke samenwerking.

Het is een opkomende economie dankzij de export van elektrische apparatuur en elektronica, palmolie en gas. Voor vragen over Maleisië kunt u contact opnemen met het IA-netwerk Singapore.

Publicaties

Exportregels Maleisië

Gaat u goederen exporteren naar Maleisië? Hou dan rekening met invoerrechten en stuur de juiste documenten mee.

Voor een overzicht van documenten, procedures en formaliteiten bij export, kunt u terecht bij de Market Access Database ('Procedures and formalities'). Bekijk voor meer informatie de video over de Market Access Database.

Voor ieder product is een goederencode (HS-code) nodig. Via de optie ‘Find code’ vindt u eenvoudig de juiste code voor het product. U vindt hier onder andere informatie over:

De juiste productcode vinden, is niet eenvoudig. U kunt de HS-code ook vinden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Neem bij twijfel contact op met de Nederlandse douane (BelastingTelefoon Douane: 0800 0143).

Ook op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong. Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 15 85. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer praktische informatie over:

  • diverse soorten exportdocumenten, zoals T2F, T2L, T2LF, T2, T1, carnet TIR, NCTS, Enig Document, UGD en ATA-carnet.
  • incoterms®
  • certificaten, zoals CITES-certificaat, gezondheidscertificaat, veterinair certificaat, fytosanitair certificaat, inspectiecertificaat en analysecertificaat.

Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportplan.

Normen en kwaliteit

Het Department of Standards Malaysia (DSM) functioneert als het National Standards Body (NSB) en het National Accreditation Body (NAB). De DSM is lid van de International Organization for Standardization (ISO).

Agentenwetgeving

Maleisië heeft de agentenwetgeving ondergebracht in de Companies Act 1965 (revised 1973).

Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U betaalt geen btw, invoerrechten of borgsommen.

ATA-carnet aanvragen

U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de Kamer van Koophandel (KvK). U gebruikt het carnet bij tijdelijke in- en uitvoer van bijvoorbeeld:

  • monsters en reclamemateriaal;
  • tentoonstellingsmateriaal;
  • gereedschappen voor het verrichten van onderhoud, reparatie en service;
  • foto-, video- en filmmateriaal, muziekinstrumenten, toneel- en theaterattributen.

Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt per land. U vindt de toepassingsmogelijkheden op de landenlijst ATA-carnets (pdf).

Geldigheid

Met een ATA-carnet kunt u een jaar lang bepaalde goederen onbeperkt invoeren, uitvoeren en doorvoeren. Voorwaarde is dat u de goederen beroepsmatig nodig heeft, dus niet voor privégebruik.

Nederlandse instanties

In Nederland geeft een aantal organisaties export- en keuringscertificaten af. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste instanties. Informeer altijd bij de instantie of en welke certificaten u nodig heeft.

InstantiesOnderwerpenCertificaat of keurmerk
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA  Levensmiddelen, non-foodproducten,
dieren en dierlijke producten en planten
Exportverklaringen en certificaten van vrije verkoop
(
‘free-sale’ certificaten)
Het Centrale Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden
in de Zuivel (COKZ)
ZuivelproductenExportcertificaten voor Nederlandse zuivelproducten
FarmatecFarmaceutische productenExportcertificaat voor farmaceutische producten of een
in- of uitvoerontheffing opiaten
De Bloembollenkeuringsdienst (BKD)BloembollenKwaliteits- en quarantaine-aantastingen en keuring van
de import- en export
Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB)Verse groenten en fruitImport- en exportinspectie van verse groenten en fruit
De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK)Zaaizaad en pootgoedKeuring zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen
NaktuinbouwTuinbouwproductenControle kwaliteit van tuinbouwproducten voor de export
RVO.nl en NVWA
Mest
Documenten bij export van mest

NBSO

Maleisië Kuala Lumpur ambassade
Economische afdeling
info@mdbc.com.my
Tel: +60 3-2722 8335