Oekraïne

Handelsinformatie Oekraïne

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Oekraïne en over de Oekraïense economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Handelscijfers Nederland - Oekraïne

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Oekraïne in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Associatieverdrag EU-Oekraïne

Het associatieverdrag van de EU met Oekraïne (2016) kent een speciaal hoofdstuk met handelsafspraken. Hierin staan onder meer afspraken over goederen en betalingsverkeer, intellectueel eigendom en duurzaam ondernemen. De afspraken moeten de komende jaren leiden tot het wegnemen van handelsbarrières tussen de EU en Oekraïne.

Details over deze afspraken vindt u in het document Associatieverdrag EU-Oekraïne: economische achtergrondinformatie. Hierin staan ook cijfers en statistieken over de handel tussen Nederland en Oekraïne.

Oekraïense economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Oekraïne

Ondanks het feit dat Oekraïne een aanzienlijk groeipotentieel heeft, staat het land voor ernstige economische en financiële uitdagingen. Er is behoefte aan investeringen in alle industriële sectoren.

Er zijn veel hervormingen op het gebied van corruptiebestrijding, e-governance, e-commerce, pensioen, gezondheidszorg en onderwijs.

Taal

Oekraïens is de officiele taal in het hele land, hoewel Russisch ook belangrijk is. Veel Oekraïners zijn tweetalig en spreken Russisch als tweede taal. Kennis van het Engels varieert en is in het algemeen afhankelijk van generatie en studie/beroep. Jongere mensen hebben meestal het niveau Engels dat geschikt is voor (simpele) communicatie. Schakel een tolk in als u zaken wilt doen in Oekraïne.

Zakelijke bijeenkomsten

Vermijd zaken met niet-geregistreerde bedrijven. Kies uw zakenpartners niet via advertenties in Oekraïense kranten. Hou rekening met de onvoorspelbare toepassing van de regels, overheidsmaatregelen en het tekort aan financiering. Win juridisch, financieel en boekhoudkundig advies in. Formulieren, stempels en handtekeningen zijn nog steeds belangrijk in Oekraïne.

Communicatie

Oekraïners zijn gul en gastvrij. Er is bij elke gelegenheid eten en drinken. Het is ongepast een gast of relatie geen eten aan te bieden. Persoonlijk en informeel contact is heel belangrijk bij het zakendoen. Hoewel directe communicatie in Oekraïne wordt gewaardeerd is voorzichtigheid geboden. Vaak bepaalt de intensiteit van de relatie hoe direct iemand is. Hoe nieuwer de zakenrelatie is, hoe voorzichtiger de mensen zijn.

Hiërarchie

Oekraïne is een sterk hiërarchisch land. Een doorsnee Oekraïense manager wordt geacht een antwoord te hebben voor alle mogelijke problemen op de werkvloer. Vaak nemen ze beslissingen zonder overleg te plegen met ondergeschikten.

Eten en drinken

De Oekraïense keuken is eenvoudig. In de meeste gerechten van de Oekraïense keuken zit vlees, groenten, champignons, bessen, vruchten en kruiden. Het nationale gerecht is salo. Dait is afgekoeld varkensvet.

Relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn gewild. Vooral de typische Holland-souvenirs zijn geliefd. Let op bij het geven van een boeket; een even aantal bloemen is ongepast.

Zakelijke gebruiken

Een aantal tips voor zakelijke gebruiken op een rij:

  • Bouw een persoonlijke relatie op.
  • Wanneer u exporteert naar Oekraïne, werk dan samen met de Oekraïense partners op basis van 100% vooruitbetalingen.
  • Het is belangrijk om voorafgaand aan een gesprek bij een overheidsinstantie de gespreksonderwerpen (schriftelijk) door te geven.
  • Wees proactief en bevestig uw afspraak telefonisch.
  • Visitekaartjes zijn erg belangrijk, liefst in het Oekraïens.

NBSO

Oekraïne Kiev ambassade
Economische afdeling
kie-ea@minbuza.nl
+380444908209