Oezbekistan

Handelsinformatie Oezbekistan

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Oezbekistan en over de Oezbeekse economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.

Handelscijfers Nederland - Oezbekistan

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Oezbekistan in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Oezbeekse economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Oezbekistan

Oezbekistan kent een mengeling van Russische en Centraal-Aziatische invloeden. Het land is overwegend islamitisch.

Taal

In Oezbekistan spreken de inwoners voornamelijk Oezbeeks. Russisch en Perzisch zijn talen die ook veel voorkomen. Engels wordt bijna niet gesproken, dus neem een tolk mee.

Zakelijke bijeenkomsten

Ga goed verzorgd gekleed naar een zakelijke bespreking. Begroet en praat eerst met de belangrijkste persoon aan het begin van de bespreking. Tijdens een bespreking biedt de zakenpartner koffie, thee en water aan. Het is gebruikelijk om in Oezbekistan met zakencontacten te dineren, nadat een zakenrelatie is begonnen.

Communicatie

Handen schudden is gebruikelijk bij een eerste ontmoeting. Aanspreken doen Oezbeken bij de voornaam en familienaam. Vragen stellen over familie, gezondheid, huwelijk, kinderen is normaal en beleefd.

Hiërarchie

Hiërarchie speelt een grote rol in Oezbekistan. Degene met het meeste aanzien in het bedrijf neemt de beslissingen.

Eten en Drinken

Het is vrij normaal voor Oezbeken om alcohol te drinken tijdens etentjes of recepties. Het standaardgerecht is Plov (rijst met schapenvlees, uien, wortels en rozijnen gebakken in schapenvet).

Andere bekende gerechten zijn laghman (noedelsoep) en sjasliks van stukjes schapenvlees. Bij het eten wordt mineraalwater en frisdrank geserveerd. Koffie is niet altijd verkrijgbaar, thee wel.

Relatiegeschenken

Kleine geschenken zoals pennen, spelden met het bedrijfslogo en boeken worden gewaardeerd. Visitekaartjes uitwisselen is gebruikelijk. Een kaartje in Russisch en Engels vinden Oezbeken attent.

Zakelijke gebruiken

Neem de tijd om een vergadering te plannen. Het kan weken duren voordat u per e-mail of telefoon een reactie krijgt op uw voorstel. Oezbeekse zakenmensen zijn niet direct in hun communicatie. Dat vraagt om discipline en geduld.

Exportregels Oezbekistan

Gaat u goederen exporteren naar Oezbekistan? Hou dan rekening met invoerrechten en stuur de juiste documenten mee.

Voor een overzicht van documenten, procedures en formaliteiten bij export, kunt u terecht bij de Market Access Database ('Procedures and formalities'). Bekijk voor meer informatie de video over de Market Access Database.Voor ieder product is een goederencode (HS-code) nodig. Via de optie ‘Find code’ vindt u eenvoudig de juiste code voor het product. U vindt hier onder andere informatie over:

 • producteisen; zoals certificering, registratie, verpakkingsvoorschriften, etikettering en geneesmiddelenregistratie
 • exportdocumenten
 • tijdelijke invoer
 • vergunningen
 • invoerverboden
 • normen en standaarden
 • eventuele pre-shipment-inspecties
 • invoertarieven

De juiste productcode vinden, is niet eenvoudig. U kunt de HS-code ook vinden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Neem bij twijfel contact op met de Nederlandse douane (BelastingTelefoon Douane: 0800 0143).

Meer informatie over exportdocumenten

Ook op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong. Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 15 85.

Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer praktische informatie over:

 • diverse soorten exportdocumenten, zoals T2F, T2L, T2LF, T2, T1, carnet TIR, NCTS, Enig Document, UGD en ATA-carnet
 • incoterms®
 • certificaten, zoals CITES-certificaat, gezondheidscertificaat, veterinair certificaat, fytosanitair certificaat, inspectiecertificaat en analysecertificaat.

Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen. Ondernemersvereniging evofenedex en de Kamer van Koophandel hebben meer informatie over het maken van een exportplan.

Vrijhandelsverdrag

Oezbekistan heeft geen intentie lid te worden van de Euraziatische Economische Unie, maar heeft wel het CIS free trade agreement (pdf) getekend. Daardoor komen de douanetarieven met onder andere Rusland te vervallen.

Normen en kwaliteit

Oezbekistan is lid van de International Standards Organization (ISO). Voor veel producten is een Certificate of Conformity verplicht.

De Market Access Database heeft hier meer informatie over (onder het kopje 'Norms and Standards'). Daar staat ook meer over de rol van UzStandard (Uzbek Agency for Standardisation, Metrology and Certification).

Contracten

Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt. Op de website Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Tijdelijke invoer

Oezbekistan is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet. Meer informatie over hoe de tijdelijke invoer werkt in Oezbekistan vindt u in de Market Access Database onder het kopje 'Temporary Importation and Storage'.

Nederlandse instanties

In Nederland geeft een aantal organisaties export- en keuringscertificaten af. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste instanties. Informeer altijd bij de instantie of en welke certificaten u nodig heeft.

InstantiesOnderwerpenCertificaat of keurmerk
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA  Levensmiddelen, non-foodproducten,
dieren en dierlijke producten en planten
Exportverklaringen en certificaten van vrije verkoop
(
‘free-sale’ certificaten)
Het Centrale Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden
in de Zuivel (COKZ)
ZuivelproductenExportcertificaten voor Nederlandse zuivelproducten
FarmatecFarmaceutische productenExportcertificaat voor farmaceutische producten of een
in- of uitvoerontheffing opiaten
De Bloembollenkeuringsdienst (BKD)BloembollenKwaliteits- en quarantaine-aantastingen en keuring van
de import- en export
Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB)Verse groenten en fruitImport- en exportinspectie van verse groenten en fruit
De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK)Zaaizaad en pootgoedKeuring zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen
NaktuinbouwTuinbouwproductenControle kwaliteit van tuinbouwproducten voor de export
RVO.nl en NVWA
Mest
Documenten bij export van mest