Oostenrijk

Handelsinformatie Oostenrijk

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Oostenrijk en over de Oostenrijkse economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Handelscijfers Nederland - Oostenrijk

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Oostenrijk in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Oostenrijkse economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Oostenrijk

Oostenrijkers zijn lichtelijk terughoudend in het aangaan van zakelijke relaties. Hun houding is redelijk conservatief, formeel en voorzichtig. Vooral tegenover een persoon die ze niet goed kennen. Ze gaan niet over één nacht ijs bij het nemen van een beslissing.

Zakelijk gezien streven ze naar langdurige relaties. Het persoonlijk contact speelt een grote rol. De Oostenrijkers zijn trots op hun land vooral vanwege de schoonheid van de natuur en de landschappen.

Taal

De voer- en handelstaal is Duits. Bij internationaal georiënteerde bedrijven wordt ook in het Engels gecommuniceerd.

Zakelijke bijeenkomsten

De formele houding komt ook tot uiting in de dresscode. Voor de mannen een (donker) maatpak of combinatiekostuum met das. Vrouwen hebben meer vrijheid in hun zakelijke kledingkeuze. Zakelijke gesprekken moeten van te voren via telefoon, mail of per fax worden gemaakt. Dit wordt lang van te voren (zeker zo’n 6 weken) gepland. De eerste gesprekken duren niet langer dan 45 minuten.

Communicatie

De Oostenrijkers zijn zeer correct in het aanspreken van personen. Een Oostenrijker zal niet snel gaan tutoyeren tenzij iemand de ander al jaren goed kent. U spreekt elkaar in principe aan met 'Herr' of 'Frau' (eventueel gevolgd door de academische titel) en gebruikt in zakelijke contacten de beleefdheidsvorm ('Sie'). Bij de begroeting is het gebruikelijk oogcontact te houden. Wees voorzichtig met het geven van complimenten. Dat kan verkeerd worden opgevat. Begin ook geen discussie over de Tweede Wereldoorlog. Dit ligt nog altijd gevoelig.

Hiërarchie

Oostenrijkers zijn ook gek op titels. Personen met een academische titel zullen hiermee aangesproken worden zoals ‘Herr Doktor’ of 'Frau Professor’. Het is van belang dit op uw briefpapier en visitekaartje te vermelden. De werkvloer is zeer hiërarchisch ingesteld. De baas is de baas en hij/zij neemt de beslissing.

Eten en drinken

De Oostenrijkse keuken staat bekend om Wienersnitzels en Apfelstrudel. Toch bestaat het ontbijt en lunch voornamelijk uit brood (kaiserbroodjes) en wordt er veel (braad)worst en leverkaas gegeten als beleg. Als hoofdgerecht wordt er vaak vlees gegeten met aardappels en pasta. Naast wienerschnitzel, cordon blue of zigeunerschnitzel is ook forel geliefd.

Een ander typisch Oostenrijks gerecht is tafelspitz. Ook het nagerecht is belangrijk. Oostenrijkers houden namelijk er van zoetigheid, zoals Apfelstrudel en Kaiserschmarren. Qua drank wordt er vooral veel bier, wijn, glühwein en jagertee gedronken.

Relatiegeschenken

In de Oostenrijkse zakencultuur zijn relatiegeschenken niet gebruikelijk. Maar u doet er goed aan om u toch voor te bereiden voor het geval er toch geschenken uitgewisseld worden. Geef bijvoorbeeld werkgerelateerde cadeaus (maar liever zonder bedijfslogo) of een typisch Nederlands souvenir. U kunt beter geen persoonlijke of hele dure geschenken geven.

Zakelijke gebruiken

Bij onderhandelingen stelt een Oostenrijker zich flexibel op. De Oostenrijkers hebben hoge verwachtingen van hun zakenpartners. Elk onethisch gedrag zit de toekomstige zakenrelatie en onderhandeling in de weg. Omdat de Oostenrijker redelijk terughoudend is, worden zaken niet snel afgehandeld. Het is van belang dat u regelmatig langs komt om zo interesse te behouden en te werken aan een goede persoonlijke doch zakelijke relatie.