Servië

Handelsinformatie Servië

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Servië en over de Servische economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Handelscijfers Nederland - Servië

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Servië in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Bekijk het rapport Handels- en investeringscijfers Nederland - Servië (pdf) (juni 2016), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Servische economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Servië

Servië is een modern en democratisch land, op weg naar lidmaatschap van de EU. Serviërs zijn trots op hun land en taal. Hou rekening met een sterk nationaliteitsgevoel.

Taal

Het Servisch is de officiële taal van het land. Verder zijn er delen van Servië waar ook Albanees, Hongaars, Roemeens en Bulgaars in uiteenlopend gesproken wordt. Een groot deel van de bevolking spreekt in variërende mate Engels. Duits kan een alternatief communicatiemiddel zijn.

Zakelijke bijeenkomsten

De Servische geschiedenis is politiek beladen. Het onderwerp komt vaak onverwachts op. Serviërs vinden het in principe niet erg om erover te discussiëren, maar wees niet verbaasd wanneer de discussie dynamisch wordt. Serviërs hebben vaak een geanimeerde manier van doen en spreken. Schrik dus niet wanneer Servische zakenrelaties hun stem verheffen tijdens onderhandelingen.

Onderbouw uw zakenaanbod, want Serviërs zijn geen makkelijke onderhandelaars.

Communicatie

Serviërs zijn gastvrij. Investeer in een persoonlijke relatie. Het onderhouden van de correspondentie alleen via mail of telefoon volstaat niet, dus zorg er voor dat er ook ruimte is voor persoonlijk contact.

Serviërs staan bekend als open en direct, na een formele introductie schakelen ze vaak naar een informele manier van doen.

Hiërarchie

Hiërarchie is belangrijk en degene met beslissingsbevoegdheid neemt de besluiten. Formaliteit is belangrijk als het gaat om kleding en omgangsvormen. Hou rekening met bureaucratie, dit vertraagt het zakendoen.

Servische organisaties zijn vaak vrij hiërarchisch. Hou er dus rekening mee dat uw gesprekspartner niet per se autonoom beslissingen kan nemen.

Eten en drinken

De keuken is een mix van invloeden uit de Griekse, Turkse en Hongaarse keuken. De maaltijden zijn gebaseerd op vlees, zuivelproducten en groenten. Specialiteiten uit de Servische keuken zijn bijvoorbeeld cevapi, sarma, kajmak, ajvar en pecenje (geroosterd  lams- of varkensvlees).  De nationale alcoholische drank is rakija (een soort schnaps van verschillende fruitsoorten). In Servië gemaakte wijn wint ook aan populariteit.

Relatiegeschenken

Serviërs houden van cadeautjes. Het kan geen kwaad om bij kennismaking of een gelegenheid een klein presentje mee te nemen. Bloemen worden gewaardeerd, maar vermijd rozen en koop nooit een even aantal bloemen. Dit is gebruikelijk bij begrafenissen. Verder wordt een fles wijn, rakija of bonbons gewaardeerd als relatiegeschenk.

Zakelijke gebruiken

Het is niet ongebruikelijk als u bij een vervolgafspraak wordt uitgenodigd voor een diner of lunch om een gesprek voort te zetten. Het drinken van alcohol bij een zakelijk overleg of ondertekenen van een overeenkomst is gebruikelijk. Drinkt u geen alcohol stel dan een ander drankje voor.

 

Exportregels Servië

Gaat u goederen exporteren naar Servië? Hou dan rekening met invoerrechten en met de regels over tijdelijke invoer. Stuur ook de juiste documenten mee.

Voor een overzicht van documenten, procedures en formaliteiten bij export, kunt u terecht bij de Market Access Database ('Procedures and formalities'). Bekijk voor meer informatie de video over de Market Access Database.

Voor ieder product is een goederencode (HS-code) nodig. Via de optie ‘Find code’ vindt u eenvoudig de juiste code voor het product. U vindt hier onder andere informatie over:

 • producteisen
 • zoals certificering
 • registratie
 • verpakkingsvoorschriften
 • etikettering en geneesmiddelenregistratie
 • tijdelijke invoer
 • normen en standaarden
 • eventuele pre-shipment-inspecties
 • invoertarieven

De juiste productcode vinden, is niet eenvoudig. U kunt de HS-code ook vinden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Neem bij twijfel contact op met de Nederlandse douane (BelastingTelefoon Douane: 0800 0143).

Ook op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong. Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 15 85.

Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer praktische informatie over:

 • diverse soorten exportdocumenten, zoals T2F, T2L, T2LF, T2, T1, carnet TIR, NCTS, Enig Document, UGD en ATA-carnet.
 • incoterms®
 • certificaten, zoals CITES-certificaat, gezondheidscertificaat, veterinair certificaat, fytosanitair certificaat, inspectiecertificaat en analysecertificaat.

Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportplan.

Normen en kwaliteit

Het Institute for Standardization of Serbia (ISS) is het nationale instituut voor normen en accreditatie. ISS is lid van de International Organization for Standardization (ISO), European Committee for Standardization (CEN) en European Committee for Electrotechnical Standardization (CENELEC).

Contracten

Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt. Op de website Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Agentenwetgeving

De wetgeving voor handelsagenten volgt de Europese Richtlijn.

Tijdelijke invoer

Voor tijdelijke in- en uitvoer van goederen kunt u gebruikmaken van een ATA-carnet. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U betaalt geen btw, invoerrechten of borgsommen. Een ATA-carnet is 1 jaar geldig.

De aanvraag van een ATA-carnet doet u bij de Kamer van Koophandel (KvK). U kunt het carnet gebruiken bij de tijdelijke in- en uitvoer van bijvoorbeeld reclamemateriaal, bepaalde gereedschappen en muziekinstrumenten. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt per land. U vindt de toepassingsmogelijkheden op de landenlijst ATA-carnets (pdf).

Nederlandse instanties

In Nederland geeft een aantal organisaties certificaten bij export af. Hieronder een overzicht van de belangrijkste: