Sierra Leone

Handelsinformatie Sierra Leone

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Sierra Leone en over de Sierra Leoonse economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en het CIA World Factbook.

Handelscijfers Nederland - Sierra Leone

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Sierra Leone in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Sierra Leoonse economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Sierra Leone

Wilt u zakendoen in Sierra Leone? Lees dan onderstaande tips.

Reisadvies

Informeer u over de situatie in Sierra Leone en lees het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afspraken

In het algemeen is het verstandig om afspraken ruim op tijd te plannen. Het is belangrijk om op tijd op de afspraak te verschijnen. Handen schudden en het uitwisselen van visitekaartjes is de meest voorkomende introductie. Geadviseerd wordt om elkaar eerst beter te leren kennen, voordat tot zaken wordt overgegaan. De inwoners van Sierra Leone zijn familie georiënteerd. Zij vertellen graag over hun vrouw of man en kinderen.

Kleding

Bij formele afspraken is het belangrijk dat de heren een pak en de dames een mantelpak dragen.  De meeste mensen in Sierra Leone zullen een jurk of broek dragen met een shirt. Het land is voor 60% moslim. Het is verstandig om daarmee rekening te houden en uw kleding hierop aan te passen.

Taal

Engels is de officiële taal van Sierra Leone.

Exportregels Sierra Leone

Gaat u goederen exporteren naar Sierra Leone? Hou dan rekening met invoerrechten en de regels voor tijdelijke invoer. Stuur ook de juiste documenten mee.

Contracten

Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt. Op de website Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Invoerrechten en documenten

Als u gaat exporteren, heeft u exportdocumenten nodig. Deze verschillen per land en per product. De benodigde documenten voor Sierra Leone vindt u op de website van de Wereldbank. Informatie over invoerrechten vindt u op de website van de douane van Sierra Leone.

Exportdocumenten aanvragen

Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong.

Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 1 585.

Tijdelijke invoer

Sierra Leone is niet aangesloten bij de ATA-conventie (ATA Carnet). De importeur kan bij de invoeraangifte de bestemming 'tijdelijke invoer' aangeven van uw goederen. Een andere optie is om een expediteur in te schakelen om de invoeraangifte te doen. Een overzicht van expediteurs is te vinden op de website van Fenex.