Slowakije

Handelsinformatie Slowakije

Voor informatie over de handel tussen Nederland en Slowakije en over de Slowaakse economie kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Enkele belangrijke bronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het International Trade Centre (ITC) en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Handelscijfers Nederland - Slowakije

U vindt de meest recente handelscijfers van Nederland met Slowakije in de databank Statline van het CBS. De onderstaande links geven u direct een overzicht van de invoerwaarde en uitvoerwaarde per productgroep:

Handelscijfers via TradeMap

Een alternatief zijn de in- en uitvoercijfers per land uit de databank TradeMap van het ITC. Hierin vindt u ook de niet-Nederlandse handelsstromen.

Slowaakse economie

Verdragenbank

Verdragen zijn een manier om afspraken vast te leggen met andere landen of organisaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In de Verdragenbank vindt u verdragen die van invloed zijn bij internationaal ondernemen. Vul bij 'Partij' het land in waarop u wilt zoeken.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Do's en Dont's in Slowakije

Slowaken zijn professioneel, nuchter en vriendelijk. Aan het begin van de relatie zijn zij vaak gereserveerd. Er ontstaat een informele sfeer als de zakenrelatie langer duurt.

Taal

Veel Slowaken zijn meertalig, vooral de hoger opgeleiden. De meeste Slowaken spreken Duits, Engels en Russisch.

Zakelijke bijeenkomsten

Onderhandelingen voeren Slowaken bij voorkeur 1-op-1. Bij bijeenkomsten wordt een agenda gehanteerd, maar deze hoeft niet strak te worden aangehouden. Een bijeenkomst gaat vaak door als de geplande tijd voorbij is en er nog geen uitkomst is.

Communicatie

Slowaken zijn van nature geen grote praters. Dat betekent niet dat ze niets te zeggen hebben. Ze spreken zich alleen niet snel uit tegen onbekenden. Jonge ondernemers zijn directer en komen sneller tot zakendoen doen dan de oudere generatie.

Hiërarchie

De bedrijfscultuur is redelijk formeel en hiërarchie is belangrijk. Er worden geen beslissingen genomen zonder dat de personen verantwoordelijk voor een project aanwezig zijn.

Spreek zakenrelaties aan met mijnheer (pan) of mevrouw (pani) gevolgd door de functienaam. Heeft uw zakenpartner een visitekaartje met daarop een academische titel gebruikt u die dan bij het aanspreken.

Eten en drinken

Typisch Slowaaks eten is zwaar. Bekende gerechten zijn bryndzové halusky (dumplings met schapenkaas en bacon), schnitzels met aardappelen en goulash.

Zakelijke gebruiken

Geef een stevige handdruk, een slappe handdruk komt onzeker over op Slowaken. Zakendiners vinden niet vaak bij Slowaken thuis plaats, maar eerder in een restaurant.

NBSO

Slowakije Bratislava ambassade
Economische afdeling
+421 2 5710 0312
btl-ea@minbuza.nl