Gratis export coaching (RVO SIB-voucher)

Bent u een mkb-ondernemer en heeft u geen of weinig ervaring met zakendoen in het buitenland? Wilt u exporteren en bent u bereid tijd en geld te investeren om stappen over de grens te zetten? Dan is de individuele coaching echt iets voor u.   

Coachtraject

Het coachtraject wordt uitgevoerd onder leiding van een adviseur die zelf exportervaring heeft opgedaan en door de RVO is goedgekeurd dit traject uit te voeren. Voor de regio Drenthe is een aantal adviseurs actief, meer achtergrondinformatie vindt u hier (link naar coach team Drenthe). Samen onderzoekt u de mogelijkheden en risico’s van export voor uw bedrijf, waarbij u het uitvoerende werk doet onder leiding van de coach. In 4 à 5 sessies komt het volgende aan bod:

 1. Wat is uw ambitie? Waar bent u goed in? Waar liggen uw kansen in het buitenland?
 2. Welke markten zijn het meest interessant voor uw bedrijf?
 3. Welke zaken moeten nog geregeld worden om succesvol te worden in het buitenland?

Het traject duurt gemiddeld 4 maanden.

Voorwaarden

 • U bent mkb-ondernemer en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Nederland. Met de mkb-toets (link naar website) kunt u nagaan of u aan de mkb-voorwaarden voldoet.
 • In de afgelopen jaren bedroeg de exportomzet niet meer dan 25% van de totale omzet OF uw onderneming staat niet langer dan 3 jaar ingeschreven
 • In totaal mag uw onderneming de afgelopen 2 jaren niet meer dan EUR 200.000 aan subsidie (de-minimissteun) hebben ontvangen

 

Budget en voucherwaarde

Voor 2018 zijn 1000 vouchers beschikbaar, het budget is € 2,4 miljoen. De voucherwaarde bedraagt € 2.400 exclusief 21% btw. U betaalt € 504 btw aan de coach, dit kunt u weer terugvragen via uw btw-aangifte.

Voucher aanvragen

U kunt de voucher individuele coaching aanvragen op https://mijn.rvo.nl/voucher-individuele-coaching-SIB. Deze voucher is 6 maanden geldig. De aanvraag en verdere afhandeling verloopt geheel digitaal – hiervoor heeft u een digitale e-Herkenning nodig. Een overzicht van alle aanbieders vindt u op http://eherkenning.nl/inloggen-met-eherkenning/leveranciers/leveranciersoverzicht/. Niveau 1 is voldoende voor de SIB-aanvraag.

Janet Lebbink

06-46061173

janet.lebbink@theexportnetwork.nl

partner TEN the export network, SIB adviseur namens de RVO

Expertise:

Wij ondersteunen food bedrijven met export. Met ruim 20 jaar internationale ervaring FrieslandCampina, Honig, KraftHeinz) helpen we grote en kleine food bedrijven met internationaliseren – wereldwijd, op professionele en pragmatische wijze.

Activiteiten zijn oa opzet en uitvoering van:

 • exportstrategie
 • marketing- en salestrajecten (oa buitenlandse retail)
 • markt- en partnerselectie
 • opstellen contracten.

Reind Zonderman

r.zonderman@home.nl

06 -1482 7972

WTC+ SIB RvO

Expertise:

Reind Zonderman heeft meer dan 35 jaar internationale ervaring in export bij diverse bedrijven als managing director en als board member. Reind heeft zich gespecialiseerd in alle aspecten van management, export, marketing, business development, acquisities en joint ventures. Langdurige exportervaring in Europa, Afrika en Midden-Oosten.

Jeroen Beukers

06-11 86 38 86

jeroenbeukers@soltechholding.nl

Bedrijf: Soltech Holding BV + SIB RVO

Expertise:

Ik ben een pragmatisch ondernemer die graag andere ondernemers helpt om de eerste stappen op de buitenlandse markt te zetten. Ik heb wereldwijde ervaring op het gebied van het opzetten van verkoopnetwerken.

Jos Steigstra

06 53 899 868

jos@steigstra-advies.nl

WTC + SIB RVO

Expertise:

25+ jaar ervaring in export met BtB en BtC producten. Het opzetten van de juiste exportinrichting voor de specifieke bedrijfssituatie beschouw ik als een specialiteit. Ken de mores van het werken met importeurs, dealers en agenten maar ook het inrichten van een eigen verkooporganisatie in het buitenland. Qua gebied gewerkt met alle Europese landen, Noord-Amerika, Australië, Zuid Afrika en Japan.

Petra Benes

06-46336073

petra@topinexport.com

Top in Export + SIB-adviseur

Sinds 2014

Expertise: Exportervaring naar meer dan 50 landen. Adviseert bedrijven in vele sectoren (dat voorkomt tunnelvisie) maar heeft de meeste ervaring in medisch, IT, toerisme, consumer products, serious gaming, food & beverage. Werkt graag met start-ups. Kernwaarden zijn persoonlijke aanpak, praktisch, eenvoudig en groeigericht.

Albert Hoeksma

06-46061172

albert.hoeksma@theexportnetwork.nl

Partner TEN the export network, SIB adviseur namens de RVO

Expertise:

Wij ondersteunen food bedrijven met export. Met ruim 20 jaar internationale ervaring FrieslandCampina, Honig, KraftHeinz) helpen we grote en kleine food bedrijven met internationaliseren – wereldwijd, op professionele en pragmatische wijze.

Activiteiten zijn oa opzet en uitvoering van:

 • exportstrategie
 • marketing- en salestrajecten (oa buitenlandse retail)
 • markt- en partnerselectie
 • opstellen contracten.

 

Harry Bulthuis                                            

harry@cimarron-marketingadvies.nl

Cimarron Marketing

Tanja Braun

06-4828 4282 of 038-2303668

tanja.braun@intoeu.eu

intoEU

Expertise:

retail (ook online) , groothandel, sales, vertalingen,  marketing, personeel, automotive, smart mobility, Duitstalige landen – specialisatie

Bert Zigterman

Bert Zigterman

06-55 123 515

bert@andalusbv.nl

Andalus BV + SIB RVO (sinds 2014)

www.andalusbv.nl

Expertise: Acquisitie, Export Coaching en Matchmaking

Pieter Buisman

Pieter Buisman

Buisman Professional

International Trade & Development

Mobile phone: +31634026756

Skype: buismanprofessional

E-mail direct: buismanp@gmail.com

E-mail office: info@buisman.pro

Website: http://www.buismanprofessional.nl

Gerard van Gaalen

Door2theWorld

06-42 68 42 14

info@door2theworld.nl

door2theworld.nl

Gratis advies bij export!
Gerard van Gaalen en Ellie van der Aa hebben jarenlange internationale sales, legal en export ervaring en weten wat er moet gebeuren om succesvol te worden over de grens.

 • Wat als ik met mijn product of dienst naar het buitenland wil? Waar moet ik dan aan denken?
 • Welke stappen moet ik zetten?
 • Aan welke wet- en regelgeving moet ik in het buitenland voldoen?
 • Hoe zet ik mijzelf in de markt?
 • Welk distributiekanaal gebruik ik?
 • Zijn er subsidieregelingen waar ik gebruik van kan maken?

Graag denken wij met u mee!