Ondernemer van de Maand: Koffielust uit Veenhuizen

25/01/2021

Koffiebranderij Koffielust uit Veenhuizen levert koffie met een driedubbele meerwaarde. Niet alleen is het duurzaam en sociaal gebrand door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook krijgen de betrokken koffieboeren een eerlijke prijs. Koffielust is deze maand Ondernemer van de Maand

“Wij kopen onze koffie in bij kleine organisaties die de koffie weer rechtstreeks inkopen bij koffieboeren”, legt Mark ter Maat uit. Ter Maat is oprichter en ‘eindbaas’ van koffiebranderij Koffielust. “Onze leveranciers zijn transparant en kunnen ons precies vertellen welke prijs zij aan de boeren hebben betaald. Zij omzeilen de handelsmarkt en dragen zo bij aan een leefbaar inkomen en betere toekomst voor de koffieboeren.”

Veilige plek

Als het gaat om aandacht voor de mens achter ons dagelijkse kopje koffie gaat Koffielust nog een stap verder. In de koffiebranderij werken namelijk veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Sommigen werknemers hebben een beperking waardoor een betaalde baan minder vanzelfsprekend is. Anderen zijn langdurig uit het arbeidsproces geweest. Wij bieden ze een veilige plek waar ze ervaring kunnen opdoen en hun talenten kunnen ontwikkelen.”

Duurzaamheid

Bij alle keuzes die Ter Maat voor Koffielust maakt staat het streven naar maximale duurzaamheid centraal. “Wij willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Zo hebben wij een elektrisch aangedreven koffierooster en worden onze restproducten hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten en als bodemverbeteraar. Ook werken wij zoveel mogelijk met lokale partners om transportbewegingen te minimaliseren en schakelen we op korte termijn over op honderd procent herbruikbare verpakkingen.”

Financieringstafel

Toen Ter Maat voor Koffielust behoefte had aan een stuk financiering, kwam hij in contact met Ik Ben Drents Ondernemer. “We konden de behoefte regulier niet invullen omdat we de omzetpotentie afgelopen jaar door corona niet konden waarmaken.” Via de financieringstafel kreeg hij die financiering wel. “In het begin van de coronamaatregelen was het lastig om bij de grotere partijen aan te kloppen. Met behulp van de financieringstafel konden we alsnog twee nieuwe koffiebrandmachines aanschaffen.”

Ambitie

Koffielust levert koffie door heel Nederland aan (horeca)bedrijven én – via de webshop – aan particuliere klanten. “Wij willen binnen vijf jaar 400 ton koffie branden en verpakken. Dan hebben wij onze handen vol!”

Wil jij ook aan de slag met een uitdaging binnen jouw onderneming? Neem dan contact op met een ondernemersadviseur via www.ikbendrentsondernemer.nl