Machnet BV uit Roden scoort wereldwijd met medische scanapparatuur
Als het gaat om de ontwikkeling en export van hoogwaardige medische technologie denk je aan multinationals in wereldsteden in de Verenigde Staten, Duitsland of Japan. Maar Roden hoort ook in dit rijtje van wereldsteden thuis. Het Noord-Drentse dorp heeft dit te danken aan de firma Machnet BV (www.machnet.nl). Een tweemansbedrijf dat spoelen op maat maakt voor MRI-scanners.
Mini-scanner
Als een arts een beter beeld wil van een ziektebeeld in de voet of bijvoorbeeld de halsslagader, dan maakt Machnet een speciaal spoel voor dit lichaamsdeel. ‘De patiënt ligt in de scanner met de spoel om zijn of haar voet en de arts kan hierdoor het ziektebeeld nog gedetaileerder en nauwkeuriger in beeld krijgen. Extreem goed lokaliseren en visualiseren dus’, legt directeur Abe van der Werf uit. Wat Machnet maakt en bedenkt is zo specialistisch, dat het wereldwijd standaard is. ’In ieder wetenschappelijk artikel van Nieuw-Zeeland tot Denemarken worden wij als voorbeeld genoemd. Daar zijn we trots op, maar we blijven nuchtere Drenten die gewoon hard willen werken en zichzelf niet onnodig op de borst kloppen’, verzekert Van der Werf. De wereldwijde roem blijkt ook uit het klantenbestand. Het bedrijf doet zaken met bijna alle universiteiten ter wereld, op Noord-Korea en enkele Afrikaanse staten na.
Randstad geen optie
De onderneming is in 1992 gestart en sinds 2013 in Roden gevestigd. Daarvoor waren er vestigingen in Eelde en Utrecht. ‘In Utrecht werkten we samen met een ander bedrijf dat er mee stopte. Aangezien we in Roden en omgeving wonen was de nieuwe vestigingsplaats snel gekozen.’ De meeste contacten verlopen via internet en een product is via de koerier binnen een paar dagen overal ter wereld. ‘Door de korte lijnen en een voorraad kunnen we snel en effectief werken. We leverden onlangs een spoel aan een universiteit in Sidney , Australië. Dat pakketje ging op vrijdagmiddag met de koerier mee en op maandag konden we via internet al zien hoe het aan de andere kant van de wereld in gebruik were genomen. Afstand is dus een relatief begrip.’
Digitale snelweg
Als echte Stadjer is Van der Werf trots op het Noorden, maar hij mist dat gevoel wel eens in de rest van de regio. Van der Werf: ‘De afstand naar de Randstad hoeft geen probleem te zijn. In Duitsland rijden ze rustig vier uur naar een vergadering. Wat stellen dan die twee uurtjes tussen Roden en Amsterdam nou voor? Bovendien: de meeste zaken doe je tegenwoordig via internet. Vroeger reisde ik constant de wereld over naar beurzen. Je moest je product tenslotte laten zien. Dan kan tegenwoordig via de digitale snelweg, dus maakt het niet uit of je in Delfzijl, Roden of Leeuwarden zit.’
Krachtenbundeling
De telefoon staat nooit stil aan de Ceintuurbaan Noord 190 in Roden . Ze redden het tot nu toe prima met zijn tweeën, toch wordt er over uitbreiding nagedacht. Van der Werf: ‘De druk is altijd groot als je maar met twee man bent. Wij zijn in gesprek over samenwerking en krachtenbundeling met andere ondernemingen maar het is nog te vroeg om daar meer over te kunnen zeggen. Voorlopig ga ik in elk geval lekker door. Ik mag dan al 65 zijn. Tijd voor zeilen is er altijd nog…’, lacht de ondernemer.