ASSEN – Het in 1910 opgerichte Asser bedrijf Le Roux verpakkingen & disposables bouwt momenteel met jeugdig elan aan een nieuwe toekomst. Op bedrijventerrein Messchenveld verrijst de komende maanden een nieuw pand van 3.000 vierkante meter, met de mogelijkheid om door te groeien naar 9.000 vierkante meter.
Ruimte voor groei is noodzakelijk; de omzet van de internationale leverancier van verpakkingen en disposables groeit jaarlijks met zo’n 100 procent. De koffiebekers, patatbakjes en cateringdozen -die in diverse Europese fabrieken worden geproduceerd- vinden vanuit Assen gretig aftrek bij afnemers over de hele wereld.
Steeds meer catering- en andere bedrijven waarderen het Asser familiebedrijf, dat ouderwetse betrouwbaarheid en deskundigheid combineert met moderne ict-oplossingen en dientengevolge lage prijzen en snelle levering. Maar bovenal: ‘Goede service. Ga voor je klant, doe alle mogelijke moeite om de klant tevreden te krijgen en te houden. Met die opvatting, die in 1910 heel normaal was, weten wij ons tegenwoordig te onderscheiden van de rest’, zegt CEO Mischa Balcar (34).
Kanaalstraat
De Asser ondernemer is de vierde generatie van het bedrijf, dat eigenlijk niet uit één, maar uit twee families is opgebouwd. De eerste generatie Le Roux begon in 1910 met een kantoorvakhandel (pennen, potloden en papier) aan de Kanaalstraat. Zijn zoon J.F. Le Roux nam het in de jaren vijftig over, maar had op zijn beurt geen opvolger en verkocht het bedrijf in de jaren zeventig aan een bevriende Asser ondernemer: Peter Balcar. Die hield de naam Le Roux in ere, maar sloeg -gedwongen door de veranderende markt- wel een nieuwe weg in en introduceerde de disposables. Deze tak kreeg in de jaren negentig de overhand; er werkten toen een man of vier.
Mischa Balcar was aanvankelijk niet van plan om het bedrijf over te nemen en ging zelfs naar Spanje om daar Spaans te studeren, maar toen zijn vader om gezondheidsredenen een beroep op hem deed en een bevriend Asser ondernemer Mischa nadrukkelijk adviseerde er toch in te stappen, deed hij dat, in 2005. Om al snel te worden gegrepen door het ondernemersvirus en de sport om -letterlijk- grenzen te verleggen en nieuwe markten aan te boren.
Eerste webshop
‘In 2010 maakte een ict-medewerker voor de lol een webshop, met een paar artikelen. We waren volgens mij de eerste in de regio die zoiets deed. We keken er niet meer naar om, totdat we na twee maanden opeens geld binnenkregen. Na uitzoekwerk kwamen we erachter dat er via de webshop was besteld en namen de online verkoop vervolgens uiterst serieus, we zagen het als een extra service voor onze klanten en een manier om onze klantenkring uit te breiden van Noord-Nederland naar het hele land. Ook kwam er direct de export bij en dat samen zorgde en zorgt voor een flinke groei. Het duizelt me als ik met de jaarcijfers en de begroting bezig ben, met telkens grotere investeringen en uitdagingen. Maar: daar gaan we voor! We hebben een goed team dat het aankan’, benadrukt de Asser ondernemer, die inmiddels meer dan 20 mensen in dienst heeft en medio mei -als het nieuwe onderkomen klaar is- nog veel meer mensen gaat aannemen. Balcar heeft op de nieuwe locatie aan de Spanjelaan/Portugallaan grootse plannen voor zijn onderneming, waar hij nu nog niets over kan zeggen.
Duurzaamheid
Waar hij wel over kan en wil praten zijn de mooie dingen en processen die er worden ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid, waarbij recycling een belangrijk aspect is. ‘Je kunt natuurlijke en afbreekbare producten ontwikkelen, wat wij zeker doen, maar ik ben er van overtuigd dat recycling van plastic lang niet zo slecht is als men suggereert, want daardoor komt er in Nederland weinig in het milieu terecht. De impact van het gebruik van papier op het milieu is erg heftig, zowel door de productie als door houtkap. Ik betwijfel of dit wel de beste oplossing is.’
De Witterbrug
Le Roux is uitgegroeid van een lokaal gerespecteerd middenstandsbedrijf tot een wereldwijd gewaardeerde e-commerce onderneming, met producten die we vinden op grote festivals in de hele wereld (bierbekers en takeaway disposables), maar ook dichtbij huis. Trots is Mischa Balcar bijvoorbeeld op de goede samenwerking met eetcafé De Witterbrug in Assen, waarvoor Le Roux een speciale doos heeft ontwikkeld, waar alle gerechten in gaan en waaruit je direct kunt eten. ‘Dat is meer dan een bijzondere verpakking, dat is beleving. Ook dat ontwikkelen wij.’