Kort Landbouwmechanisatie ondernemer van de maand november

03/12/2018

Kort Landbouwmechanisatie is ondernemer van de maand november. “Hartstikke mooi”, reageert Richard Kort op het nieuws dat zij van de vier genomineerde bedrijven de meeste stemmen kregen. “Wij zijn natuurlijk blij met alle extra publiciteit, maar het maakt mij vooral trots!”

“Wij zijn een landbouwmechanisatiebedrijf met drie vestigen in Zwiggelte, Erica en Stadskanaal”, vertelt Richard Kort (40), “Daarnaast hebben we een melktechniekbedrijf in Beilen. Wij voeren een aantal dealerschappen, met onder andere New Holland en Delaval melktechniek. Wij houden ons vooral bezig met verkoop, onderhoud en reparatie van landbouw- en melkmachines. Daarnaast doen wij ook in grondverzet- en industriemachines zoals heftrucks, compacte shovels en kranen. De landbouw is onze belangrijkste doelgroep. Daarnaast hebben we ook grondverzetbedrijven als klant en we doen ook steeds vaker werk voor overheid en semi-overheid.

“Onze wortels liggen ook in de landbouw. Daar is het begonnen. In 1951 is het bedrijf opgericht door mijn opa. Het is een echt familiebedrijf en is van generatie op generatie gegaan. Wij zijn inmiddels de derde generatie. Ik voer het bedrijf samen met mijn neef Peter. Zijn zus Inge is ook werkzaam in het bedrijf en doet de publiciteit”, vertelt Richard Kort, om er lachend aan toe te voegen: “Zij heeft er volgens mij ook voor gezorgd dat we deze prijs gewonnen hebben.”

“Opa had een hang naar techniek en was een van de eerste boeren in de buurt met een trekker. Daarmee deed hij ook werk voor andere boeren en zo ontstond het loonbedrijf. Met de overname van een smederij is later de mechanisatietak erbij gekomen. Halverwege de jaren 60 is opa verongelukt. Toen heeft de tweede generatie het bedrijf voortgezet en uitgebouwd. Het loonbedrijf is in de jaren 90 uiteindelijk verkocht en heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in landbouwmechanisatie met drie vestigingen. Melktechniek was altijd een onderdeel van het mechanisatiebedrijf in Zwiggelte, maar die afdeling groeide steeds verder en is daarom verzelfstandigd. Met een eigen vestiging in Beilen.”

“Kenmerkend voor ons bedrijf is dat wij ons specialiseren en de moderne technologische ontwikkelingen volgen. Op het gebied van GPS en precisielandbouw proberen wij voorop te lopen en dat werpt zijn vruchten af. We hebben inmiddels ook iemand in dienst genomen die zich daarin gespecialiseerd heeft en zijn kennis ook overbrengt op al onze medewerkers.”

GPS op een tractor zorgt ervoor dat een tractor zelf kan rijden tot 2cm nauwkeurig. Daarnaast kan een te bewerken veld ingelezen worden en kunnen bepaalde taken zoals bemesting bijvoorbeeld geautomatiseerd worden. Precisielandbouw zorgt voor een hogere opbrengst en besparing van middelen doordat je veel nauwkeuriger te werk gaat.

“Groei is geen doel”, vertelt Kort, “Maar als zich kansen voordoen zullen we het niet laten. Wij zijn een mooi familiebedrijf met een rijke historie waarmee ik ben opgegroeid. Ik vind het mooi om dat te kunnen voortzetten.”

Inmiddels toont de volgende generatie, in de persoon van Korts 18-jarige zoon, ook interesse in het vakgebied. “Hij gaat nog naar school en het is natuurlijk afwachten hoe het loopt, en het moet ook geen ‘moeten’ worden, maar als hij het bedrijf in de toekomst voortzet maakt mij dat wel trots!”