MedHemScience: Als de groei doorzet is het over vijf jaar hier te klein.

28/06/2019

MedHemScience uit Emmen is ondernemer van de maand. MedHemScience maakt kunststof zakken voor de opslag van bloedbestanddelen en tissueweefsel. Teamleider Henk de Vries: “Onze Hemofreeze zakken worden gemaakt van een specifieke folie die goed bestand is tegen hele hoge en hele lagen temperaturen.”

MedHemScience in Emmen ontwikkelt en produceert medische disposables. Op dit moment produceren zij Hemofreeze zakken. De Vries: “Dat zijn kunststofzakken waar bloed en weefsel in kan worden opgeslagen. Wij produceren deze voor ziekenhuizen, bloed- en weefselbank.

Uniek product

“Wij lassen zakken”, is het eenvoudige antwoord van De Vries op de vraag wat MedHemScience precies doet. “Er zijn heel veel soorten zakken. Onze Hemofreeze zakken worden gemaakt van een specifieke folie die goed bestand is tegen hele hoge en hele lage temperaturen. De zakken worden gebruikt voor het invriezen van bijvoorbeeld tissueweefsel, hartkleppen of bloedbestanddelen. Die gaan in vloeibaar stikstof van min 197 graden Celsius. PVC springt dan kapot, maar deze folie is hier goed tegen bestand. Dat maakt onze Hemofreezeproducten uniek.”

Kennis en ervaring

De productie van de Hemofreeze zakken is door MedHemScience teruggehaald van Oostenrijk naar Nederland en specifiek naar Emmen. “Omdat in Drenthe de kennis en de ervaring aanwezig is hebben we ervoor gekozen om ook de productie naar Emmen te halen. De Hemofreeze zakken worden niet volledig machinaal geproduceerd. Het vergt ook veel handwerk. Dat is specifiek werk en daar is ervaring voor vereist.”

Drenthe

MedHemScience koos voor Drenthe om nog een andere reden. “Naast het feit dat de kennis en ervaring hier aanwezig is willen wij ook de werkgelegenheid in Drenthe versterken. De Hemofreeze zakken gaan wel weer de landsgrenzen over naar landen als Frankrijk, Italene en Spanje, en vinden ook in Finland, Polen en de Baltische staten steeds meer aftrek.

Over 5 jaar

MedHemScience denkt over vijf jaar uit het huidige jasje gegroeid te zijn. “Wij zijn druk bezig om de markt te voorzien van Hemofreeze zakken en ook om andere producties naar binnen te halen. We hebben nog een ‘cleanroom’ over die we proberen te vullen met soortgelijke of aanverwante producten die we ook kunnen steriliseren en verpakken. Als de groei doorzet is het hier over vijf jaar te klein. Dan hopen we zo groot te zijn dat we nieuwe collega’s uit Drenthe te mogen begroeten bij MedHemScience.”