Team6 Games

27/02/2017

 

ASSEN – Wie het pand van Team6 Games aan het Apollopad in het Asser centrum binnenstapt, krijgt meteen het idee in een virtuele wereld te zijn beland. Overal zoemen kleurrijk verlichte servers en wordt er fanatiek getypt en geklikt door een bont gezelschap van jonge creatieve game-developers, 32 in totaal. De voertaal is Engels. CEO Ronnie Nelis (38) zit er ontspannen tussen, met een headset op z’n hoofd. Even een call met een overzeese klant.

Monster Jam

De Drentse ondernemer heeft in de afgelopen 16 jaar met zijn team van 52 mensen (er werken ook nog eens 20 in het buitenland) tal van games ontwikkeld voor marktleiders als Atari, Maximum Games (één van de grootste game-uitgevers in de VS) en DeNA (de grootste op het gebied van smartphones).

Ze waarderen Team6 Games als een creatieve en betrouwbare ontwikkelaar, gespecialiseerd in racing games, met een goede prijs-kwaliteit verhouding. De bekendste game is Monster Jam, ontwikkeld voor GameMill Entertainment. We vinden de in Assen gemaakte games terug op alle platforms, van onder meer Google, Apple en Nintendo.

Commodore 16

Ooit begon het op een heel ander platform: de Commodore 16 (het kleine broertje van de wereldberoemde Commodore 64). Ronnie had op 8-jarige leeftijd als eerste op school in geboorteplaats Beerta zo’n computer en programmeerde er zelf een spel op. ‘Dat ging op een ouderwetse manier, ik moest alles overtypen uit een boek. Zo leerde ik meteen goed typen.’

Enkele jaren later speelde hij op de kermis in Winschoten het voor die tijd grafisch zeer geavanceerde arcadespel Streetfighter II. ‘Ik maakte het na op mijn Commodore Amiga en op dat moment ontstond het idee om zelf games te gaan ontwikkelen.’ Dat lukte voor het eerst in 1998, met een vechtspel waarmee hij de PC Zone Award won.

Team6 Games

In 2001 brak Ronnie zijn informatica-opleiding aan de Hanzehogeschool af om zichzelf verder op te leiden (‘Door programma’s te installeren en van a tot z alles zelf uit te proberen, eerst op het gebied van programmeren, daarna op grafisch gebied’) en Team6 Games op te richten. ‘We begonnen met vier man en verwachtten spoedig twee mensen erbij, vandaar de naam.’ Het team werkte vanuit de zolderkamer in het huis van Ronnie en zijn vriendin in Assen, om spoedig te verkassen naar grotere kantoorruimtes. Het huidige onderkomen aan het Apollopad is ook alweer te klein, Ronnie is momenteel op zoek naar een nieuw en groter pand in de Drentse hoofdstad.

Serious Games

Aan opdrachten en nieuwe ideeën geen gebrek, de sector blijft zich ontwikkelen. ‘De laatste tijd zijn we in toenemende mate bezig met serious games, gamification. Games zijn er niet alleen voor de afleiding, maar ook om iets te leren. Voor jong en oud. Ik vind dat een goede zaak, niet in de laatste plaats voor mijn eigen kinderen van 9 en 5. Ik heb liever dat ze een leerzame game spelen, dan dat ze naar hersenloze youtube-filmpjes zitten te kijken.’ Overigens vinden de kinderen het wel erg cool wat papa voor z’n werk doet.

Verblijfs- en werkvergunningen

Spelers en game-developers vanuit de hele wereld vinden het eveneens cool wat Ronnie en z’n team doen en melden zich spontaan in Assen om er te komen werken. De ondernemer hoeft dan ook niet zelf op zoek naar personeel om de groei aan te kunnen. ‘Ik heb het vooral druk met het regelen van verblijfs- en werkvergunningen, want ze moeten hier ook wonen, natuurlijk.‘

www.team6-games.com