Watter biedt een milieuvriendelijk alternatief voor chemische middelen

24/12/2019

Watter uit Assen is ondernemer van de maand december. Watter is een kennisbedrijf en heeft een machine ontwikkeld waarmee van water een desinfectiemiddel gemaakt wordt. “Het bieden van een duurzaam desinfectiemiddel dat bereikbaar is voor iedereen is het doel waar het complete Watter-team dagelijks aan werkt.

 

Het begon allemaal in Estland in 2003. Tweelingbroers Alfred en Arjan Koop studeerden af en werkten in Tallinn, de hoofdstad van Estland waar ze kennis opdeden van de Russische ruimtevaarttechniek. In Estland werd ook de basis gelegd voor Watter.  Na jaren van ontwikkelen, testen en verbeteren én met een flinke dosis doorzettingsvermogen lukte het de tweelingbroers om een systeem te ontwikkelen dat met water, zout en elektriciteit een krachtig en veilig desinfectiemiddel te maken. In 2008 was Watter een feit.

Desinfectie

In de werkplaats laat Arjan Koop het Watter systeem zien. “Ons systeem maakt van water, zout en elektriciteit een krachtig en veilig desinfectiemiddel. Wij maken op locatie een soort fabriekje. Het desinfectiemiddel is niet giftig en schadelijk, we kunnen onze handen ermee wassen, en het is net zo effectief als chloor. Hier in de werkplaats worden onze machines doorontwikkeld. Daarnaast testen en repareren wij de machines.”

Drenthe

Vanaf 2008 is Watter gevestigd in Drenthe. “Het is fijn om hier te ondernemen”, vertelt Alfred Koop. Naast dat Watter veel klanten in Drenthe heeft is de ondernemerscultuur ook goed. “Middels het programma Ik Ben Drents Ondernemer stimuleert de provincie ondernemerschap. Als je een goed verhaal hebt wordt er naar je geluisterd.” Watter heeft twee keer een voucher aangevraagd en ontvangen. “Wij geven veel geld uit aan onderzoek en het is fijn om middels de vouchers daar een bijdrage voor te krijgen. Het geld dat wij besparen stoppen we in de groei van ons bedrijf.”

Ambitie

Het creëren van een gifvrije wereld is één van de grootste uitdagingen van deze tijd weet Alfred Koop: “Wij geloven dat het mogelijk is om ziekteverwekkende bacteriën, schimmels, gisten en virussen onschadelijk te maken, zonder daarmee gebruik te maken van chemicaliën die onze wereld schaden of resistentie veroorzaken. Onze ambitie is om voor chemische middelen een milieuvriendelijk alternatief te bieden. Dat doen we nu al en dat willen we uitbreiden. Onlangs hebben we een nieuw product gelanceerd waarvan de eerste tests veelbelovend zijn. Daarnaast hebben we de ambitie om over de grens te gaan. Ook Duitsland moet weten dat Watter een goed merk is, veilig en effectief.”

Ben jij ook een ambitieuze Drentse ondernemer en wil jij kijken voor welke regelingen jouw bedrijf eventueel voor in aanmerking komt? Plan dan een gesprek in met één van onze adviseurs!

Afspraak maken