OndernemersFabriek zwaait succesvolle ondernemers uit

04/04/2018

Vijf bedrijven OFD Assen groeien door naar eigen pand. 

ASSEN 2018 Niet één, niet twee, zelfs geen drie. Maar liefst vijf ondernemers uit De OndernemersFabriek Assen zijn het afgelopen jaar zo hard gegroeid dat ze de vleugels hebben uitgeslagen en hun intrek hebben genomen in een eigen pand. Samen met 11(!) medewerkers en stagiaires begon eind 2017 de zoektocht naar een plek waar ze verder konden bouwen aan hun bedrijven. Begin 2018 vertrokken Healthcoin, Appstones, Ideas4you, KroonAkoestiek én HACONNECT uit de oude graansilo in Assen. De keuze viel op een pand aan de industrieweg. Bijna in de achtertuin van De Fabriek Assen, dus namen we een kijkje!

Waar op de beneden verdieping de eerste weken vloertjes werden gelegd, wandjes werden gewit en Wifi werd geïnstalleerd, is het, nu iedereen gesetteld is, alsof ze er al jaren zitten. Er wordt hard gewerkt. We lopen binnen in het kantoor van Mike van Holsteijn van Healthcoin.

Testfase in De Fabriek
In de Fabriek heeft Healthcoin vooral veel getest; ‘Werkt dit concept, waar we allemaal enthousiast over zijn ook echt?’ Toen ze proof of concept hadden, zijn ze actief opzoek gegaan naar eigen plek vanuit waar ze nóg verder konden groeien. Met Healthcoin GO, een variant die voor iedereen te downloaden is via de appstore gaan ze die groei inzetten. Mike van Holsteijn; “Het belangrijkste aan de tijd in de Fabriek voor Healthcoin was vooral het toegankelijke netwerk. Ook de samenwerking met de ándere ondernemers was erg waardevol, zo is onze app gebouwd door een van de andere ondernemers in De Fabriek (Aad Glasbergen van Appstones). Er ontstonden allerlei samenwerkingen. Dát en de support van elkaar, ook als het even wat minder gaat, even een andere invalshoek krijgen, dat helpt enorm.”

Cultuur van samendoen, delen en teruggeven
Dat de manier waarop de ondernemers met elkaar omgaan aanstekelijk is, blijkt wel!
Mike; “In het nieuwe pand zitten natuurlijk ook andere bedrijven, die kenden die cultuur van ‘samen’ helemaal niet. We hebben laatst een borrel georganiseerd, dat hadden ze in al die jaren nog nooit gedaan! We hebben ze zelfs uitgenodigd voor de standup die we voort gaan zetten. Het leuke is dat wij met z’n vijven natuurlijk al een beetje die cultuur hebben; Samen doen en delen, teruggeven en krijgen. Toen hadden ze zoiets van: ‘hey wat grappig, mogen wij dan ook komen?’ Ja natuurlijk! Die cultuur vanuit De Fabriek willen we ook echt voortzetten.”

Akoestische Hoogstandjes
Op de benedenverdieping aan de straatkant vind je ook KroonAkoestiek. Sander Kroondijk bedenkt oplossingen voor akoestische problemen. Zo wist hij de galm in De Fabriek te verminderen met een handige oplossing; De met foto’s bedrukte panelen op de kale muren in de Fabriek zorgen ervoor dat de akoestiek aanzienlijk is verbeterd. Ook in zijn nieuwe kantoor vind je allemaal technische hoogstandjes. Zo is er tussen het bureau van Sander en een van zijn medewerkers een ingenieuze plexiglas muur waardoor je elkaar wél kunt zien maar minder goed kunt horen. Omgevingsgeluid als typen, roeren in de koffie, of andere kantoor geluiden, worden op deze manier gedempt. Maar kan je elkaar dan helemaal niet meer verstaan? Jawel hoor! Probeer het maar! En inderdaad; je kunt heerlijk rustig werken, zonder afleidende omgevingsgeluiden, maar je hoort de persoon aan de andere kant prima, als hij gericht iets tegen je wil zeggen.

Van eenmanszaak naar medewerkers
Op de eerste verdieping Loop je meteen tegen het nieuwe kantoor van Aad Glasbergen van Appstones aan. Een van de ondernemers die zijn bedrijf binnen De Fabriek van eenmanszaak heeft weten uit te bouwen tot een business met drie medewerkers én een stagiair.
Aad; “Het is goed om een eigen rustige plek met je medewerkers te hebben. Er staan en hangen nu overal white boards met notities en tekeningen van onze projecten. Daar is nu ruimte voor.
Maar we steken met ons 5-en gelijk de andere ondernemers in het nieuwe pand aan.
Geluiden als ‘we zitten al 14 jaar in dit pand en we hebben nog nooit een borrel gehad’ zijn wel iets dat aangeeft dat wij gewend zijn om gezamenlijk dingen te regelen.”

Samenwerking tussen bedrijven
Op dezelfde gang hebben ook Willem-Jan Bakker (Ideas4You) en Janko Haaksema van (HACONNECT) een kantoor. De heren zijn hét voorbeeld van een samenwerking die binnen De Fabriek is ontstaan.
Janko Haaksema “Ik vind de verbinding met de andere ondernemers wel een groot voordeel, het is goed om samen te werken. Daarom ben ik nu ook in het pand aan de Industrieweg gaan zitten.”
HACONNECT zette binnen De Fabriek al flinke stappen en is inmiddels gegroeid tot een professioneel consultancybureau voor contractmanagement en projectbeheersing in de infra & energiesector. In de toekomst groeit het bedrijf rustig door aan de industrieweg 22.
De twee ondernemers hebben gezamenlijk een visie ontwikkeld omtrent de ontwikkelingen rondom het TT Circuit, in de zogenaamde TRZ, Toeristische Recreatieve Zone in Assen. Het plan beschrijft een visie gericht op het verduurzamen en het toekomstbestendig maken van de totale gebiedsontwikkelingen. Naast deze bijzondere samenwerking zijn beide ondernemers met hun eigen bedrijven verbonden aan verschillende projecten; Willem-Jan met hét creatief consultancybureau Ideas4You en Janko met HACONNECT.
Willem-Jan Bakker; ”Het was mooi dat we vanuit De Fabriek ondersteuning kregen bij het zoeken naar een nieuwe kantoorlocatie. Eelco Bakker en Tinus Lunenborg hebben het proces van de verhuizing naar het nieuwe pand goed begeleid.”

“De OndernemersFabriek heeft gezorgd voor een prachtige opstart van mijn carrière als zelfstandig ondernemer en was vooral erg waardevol voor het opbouwen van mijn netwerk. Ik zocht een plek waar ik kon doorgroeien. Waar ik op mijn eigen kantoorruimte heb om overleg te voeren en ruimte heb voor stagiaires en medewerkers. Daarnaast heb je het als creatief ondernemer soms nodig om je te kunnen terug trekken op een rustige plek. Dat kan ik hier. Mijn nieuwe kantoor op de Industrieweg is nog altijd op loopafstand van de Havenkade. Als ik uit het raam kijk, kijk ik uit op het gebouw waar het allemaal is begonnen.”

Trots op ondernemerschap
Vijf totaal verschillende ondernemers, die op vijf totaal verschillende momenten Fabriek in Assen binnen stapten en nu, ruim 2 jaar later, tegelijk de vleugels uitslaan om verder te groeien. Allemaal een eigen kant op, maar toch samen. Daar zijn we als OndernemersFabriek trots op.
Terug in De Fabriek Assen is het zónder al deze ondernemers, werknemers en stagiaires een stuk rustiger. Maar niet voor lang! De deuren staan alweer open voor nieuwe ondernemers met de ambitie om hun bedrijf te laten groeien. Ben jij klaar voor een nieuwe stap? Neem dan contact op of kijk op www.ondernemersfabriekdrenthe.nl