Ondernemingsvormen

05/02/2016

Bij het begin van een nieuw jaar horen nieuwe plannen en activiteiten. En deze periode is voor heel veel mensen favoriet om een onderneming te beginnen. In mijn vorige blog heb ik uiteengezet welke eisen er vast zitten aan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Eén van de vragen die bij starters het meest naar voren komt, is welke ondernemingsvorm ze moeten kiezen. Dit is voor heel veel mensen abracadabra.

Er zijn er verschillende ondernemingsvormen. Denk maar aan de termen eenmanszaak, Vof of BV. Geen wonder dat mensen hier geen inzicht in hebben. Maar dé beste ondernemingsvorm bestaat niet. De keuze voor een vorm hangt nauw samen met welke vooruitzichten je hebt, hoe groot of klein je wilt beginnen, hoeveel risico je wilt lopen, of je alleen wilt ondernemen of wilt gaan samenwerken en ga zo maar door. Het hangt dus sterk af van de persoonlijke situatie en eventuele wensen en vooruitzichten.

Ondernemen is risico lopen en het kan altijd ergens misgaan. Bij een eenmanszaak of Vof ben je met je gehele privé vermogen aansprakelijk. Bij een BV ben je in eerste instantie zelf niet aansprakelijk, maar is de BV, als rechtspersoon, dat zelf. Tenzij je er als directeur van de BV een potje van maakt. De keuze voor een eenmanszaak/Vof of een rechtspersoon hangt echter niet alleen af van hoe risicovol je activiteiten zijn. Ook fiscale aspecten spelen een rol.
Bij een eenmanszaak heb je, als de belastingdienst je ook als ondernemer ziet, recht op diverse aftrekposten. Vuistregel is dat bij lagere winsten het voordeliger is om voor een eenmanszaak/Vof te kiezen. Maar verwacht je op korte termijn hoge winsten te gaan halen (vuistregel: vanaf 100.000 euro) dan kan juist een BV weer interessanter zijn.
Factoren als groei, te verwachten omzet, imago, eventuele verkoop van de onderneming, risicobeperking, het hebben van privé vermogen, samenwerkingsmogelijkheden, mogelijke investeerders enzovoort zijn bepalend voor welke ondernemingsvorm gekozen kan worden. Best nog wel lastig dus om daar een weloverwogen beslissing over te nemen.

Daarnaast kennen we ook de Maatschap, de NV, de stichting, de vereniging en de coöperatie als ondernemingsvorm.
Als adviseur bij de Kamer van Koophandel heb ik veel ervaring om ondernemers in de dop hierover te informeren en op weg te helpen.

Heb je vragen over dit onderwerp, schroom dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag verder!

Sergej Schuurman
Adviseur Kamer van Koophandel
sergej.schuurman@kvk.nl
06-20619274