One of the ‘guys’

24/07/2019

Rijnie Trip is directeur-eigenaar van Van Lier Catering uit Assen. One of the girls in haar eigen bedrijf waar voornamelijk dames werken. In de branche heeft ze vooral te maken met mannelijke directeuren is ze one of the guys en staat ze haar mannetje. Als regionale cateraar onderscheidt Van Lier Catering zich van de grote jongens door het leveren van maatwerk, aansluiting bij de noordelijke cultuur en aandacht voor de eigen werknemers. “Een appel smaakt overal hetzelfde, maar onze medewerkers in het restaurant maken het verschil.”

Rijnie Trip kreeg na het afronden van de hotelschool al vrij snel een leidinggevende baan in de horeca. Vijfentwintig jaar geleden kwam ze in dienst bij Martin van Lier, oprichter Van Lier Catering en ruim tien jaar geleden nam ze het bedrijf over. Inmiddels zijn bij Van Lier Catering 70 man in dienst, of beter gezegd: 4 mannen en 66 vrouwen.

One of the guys
“Binnen de branche van contract cateraars zijn weinig vrouwen eigenaar van een bedrijf”, vertelt Trip, “Ik beweeg me echt in een mannenwereld waar ik mij overigens prima staande houd. Ik ervaar ook niet dat ik daar meer moeite voor moet doen. Ik word beoordeeld op dat wat ik doe en kan. Ik stond bijvoorbeeld aan de wieg van de oprichting van een tweede branchevereniging. Er was destijds alleen een landelijke branchevereniging waar de grote cateraars bij aangesloten waren. Vijf jaar geleden hebben we VOCC (Vereniging voor Ondernemende Contract Cateraars) opgericht. Inmiddels hebben we bijna twintig leden en ben ik one of the guys.”

One of the girls
“Wij onderscheiden ons van onze grote concullega’s omdat wij regionaal opereren en de cultuur kennen. Wij vinden het ook belangrijk dat de gasten merken dat wij veel aandacht voor onze eigen medewerkers hebben. Een appel smaakt overal hetzelfde maar onze medewerkers in het restaurant maken het verschil. Wat mij anders maakt is dat ik het sociale aspect net zo belangrijk vind als het zakelijke. Wellicht komt dat toch omdat ik vrouw ben en de afstand tot mijn medewerkers klein is.”

Ontzorgen
“Wij leveren maatwerk. Een bedrijf als Catawiki is een ander bedrijf dan de Suiker Unie. Wij zorgen voor de dagelijkse lunch en verzorgen daarnaast ook koffie en broodjes bij vergaderingen, recepties en feestjes. Wij ontzorgen. Veel bedrijven hebben de catering nog in eigen beheer omdat ze denken dat het goedkoper is maar dat is niet zo. Ik kom regelmatig bij bedrijven en op de vraag wat er gebeurt als degene die de kantine verzorgt ziek wordt of vakantie heeft is het antwoord steevast dat dat vaak voor problemen zorgt. Een andere probleem is dat trends en ontwikkelingen minder goed bijgehouden worden en dat de kennis van wettelijke verplichtingen vaak minimaal aanwezig is. Naast het verzorgen van de catering hebben wij de kennis in huis om bedrijven op die gebieden goed te adviseren.”

Vitalier
“Een trend in onze branche is ‘vitaliteit’. Bedrijven voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor de gezondheid van hun medewerkers. Het aanbieden van gezond eten past daarbij. Daarvoor hebben wij het concept Vitalier ontwikkeld. Vitalier staat voor gezonde voeding en is een alternatief voor de bestaande kaart. Wij helpen bedrijven om het roer om te gooien. Dat is niet bij elk bedrijf even makkelijk overigens. Een smoothie of een maaltijdsalade vindt binnen een kantoorsetting makkelijker aftrek dan bij een productiebedrijf, maar een maaltijdsalade kan ook stoer en een boerentosti is een gezond alternatief voor een kroket.”

Scoren
“Om bedrijven te helpen het roer om te gooien organiseren wij ter introductie een foodmarket om werknemers te laten kennismaken met gezonde alternatieven. Eten heeft status verworven van innerlijke cosmetica. Er is tegenwoordig krapte op de arbeidsmarkt en werknemers kijken meer hoe aantrekkelijk een bedrijf is. Millennials eten de hele dag door. Bij een bedrijf als Catawiki leveren we ontbijtproducten als yoghurt met granola en vers fruit, maar ook een luxe koffiemachine met siropen. Het hele concept van het bedrijf is belangrijk, ook de catering, en daar scoren werkgevers steeds meer mee.”

Wil je weten wat Van Lier Catering voor jouw bedrijf kan betekenen, neem gerust contact op met Rijnie Trip, telefoon 06-51220807 of r.trip@liervan.nl