OptUmaal, een administratiekantoor met bovengemiddelde fiscale kennis

04/02/2019

Administratie- en belastingadvieskantoor optUmaal is sinds vorig jaar gevestigd aan de Industrieweg in Assen. Eigenaar en oprichter is Bob Wevers. “Ik haal er voldoening uit om iets geregeld te krijgen voor een klant.”

“Ondernemers hebben vaak concrete vragen”, vertelt Wevers, “Sommige mensen moet je op de rem trappen, omdat ze te snel te veel willen en andere klanten moeten juist gemotiveerd worden om wel stappen te zetten. Uiteindelijk zijn wij ook een soort bedrijfscoaches en dat is altijd maatwerk.”

Bob Wevers (38) heeft een diploma HEAO Accountancy op zak en volgde daarna met succes de opleiding tot Federatie Belastingadviseur (nu: Register Belastingadviseur, red.). Recent studeerde hij Fiscaal Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en haalde in 2017 zijn Master. “Wij zijn een administratiekantoor met bovengemiddelde fiscale kennis”, antwoordt Wevers op de vraag om zijn bedrijf optUmaal te typeren. “En kunnen door de korte lijnen onze diensten vaak efficiënter en goedkoper aanbieden dan een gemiddeld accountskantoor, maar met eenzelfde hoge kwaliteit.”

Wevers begon zijn carrière in 2001 bij accountantskantoor Ernst & Young. In 2008 ging hij aan de slag bij de gemeente Westerveld als bedrijfseconomisch medewerker voor drie dagen in de week. “Mijn functie hield in dat ik met een bedrijfseconomische bril op beoordeelde wat de gemeente zoal doet.” Niet veel later kreeg Wevers de vraag van een oud-collega van Ernst & Young om hem zo nu en dan bij te staan. “Prima”, reageerde Wevers, “maar dan wel als zelfstandige.” Dus schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel en werd zelfstandig ondernemer. De eerste periode deed hij dit naast zijn werk bij de gemeente Westerveld en al snel had hij meerdere klanten. “Het werk bij de gemeente was niet helemaal mijn ding. Het bedrijfseconomisch denken binnen een gemeente bleek in de praktijk vaak lastig en ik haalde weinig voldoening uit het bewaken van budgetten.”

Wevers had op dat moment verschillende opties: “Ik kon bij de gemeente Westerveld blijven werken of ik kon verder samenwerken met eerdergenoemde oud-collega. Er diende zich ook een derde optie aan toen een oud-studiegenoot mij benaderde. Hij had een eigen administratiekantoor en wilde meer fiscale kennis in huis halen. Ik wilde juist meer praktische kennis opdoen op het administratieve vlak. Daarmee was één en één twee.”

Fiscaalvriendelijk 
Ruim zeven jaar later vond Wevers het tijd om zijn eigen weg te gaan en zijn eigen visie te volgen. Hij startte administratie- en belastingadvieskantoor optUmaal in Assen. “Ik haal er voldoening uit om zaken geregeld te krijgen voor een klant, bijvoorbeeld bij een bank of de Belastingdienst. Het mooie aan mijn vak vind ik om een klant – binnen de mogelijkheden – zo fiscaalvriendelijk de wereld door helpen. Ik vind het contact met klanten ook heel prettig. Mensen zijn interessant en vertellen vaak enthousiast over wat ze doen. Ik vind het mooi om daarin mee te denken.”

“Wij werken bij voorkeur op basis van een vaste offerte”, vervolgt Wevers, “De klant mag geen drempel voelen om contact met ons te zoeken. Doordat wij niet voor elk telefoontje meteen een factuur sturen, zitten wij vaak aan de voorkant bij de besluitvorming van onze klanten en kunnen we eventueel problemen voorkomen. Achteraf repareren kost vaak meer tijd en geld, als reparatie al mogelijk is.”

MVO
Maatschappelijke verantwoord ondernemen heeft Wevers hoog in het vaandel. “Het is ondernemen met aandacht voor people, planet & profit. We gebruiken groene stroom, laten ons drukwerk verzorgen door Plan-Support (Daat-Drenthe) en digitaliseren zo veel mogelijk. Het papier dat we gebruiken is FSC-papier en we hebben bijvoorbeeld herbruikbare notitieblokken. Daarnaast is er geregeld ruimte voor een stagiair en ook de vaste medewerkers krijgen alle ruimte voor scholing.”

Trots
Wevers heeft twee mensen in dienst. Sammy van Leeuwen werkt vier dagen per week als assistent-accountant en studeert daarnaast in deeltijd HEAO Accountancy. Myranda Landstra werkt als Register Belastingadviseur. “Ik ben er best trots op dat drie huishoudens hiervan kunnen leven. Je voorziet in de behoeften van cliënten, maar ook in die van je medewerkers en van jezelf. Groei is geen doel op zich. Als we het goed doen voor onze bestaande klanten, komt die groei vanzelf. Onze eigen klanten zijn de beste reclame.”

Meer info? Zie: www.optumaal.nl.