Race naar de Zuidpool een groot succes!

12/06/2019

Emmen – Amundsen en Scott. Twee namen die in het geheugen van de mensheid gegrift staan. Twee ontdekkingsreizigers, die de wereld in 1911 in de ban hielden van hun strijd om als eerste de Noorse danwel Britse vlag op de geografische Zuidpool te planten. Het was het laatste stukje aarde dat nog niet door de mens was betreden.
Dit stukje geschiedenis, de Race naar de Zuidpool, werd gisteren op zeer boeiende wijze verteld door Eppo Steenhuisen, eigenaar van Askja Reizen in Arnhem en in zijn vrije tijd storyteller van ontdekkingsreizen.

Steenhuisen vertelde het verhaal over Amundsen en Scott dinsdagavond in Emmen voor een gezelschap van Drentse ondernemers, op uitnodiging van Kennispoort Drenthe en Ik Ben Drents Ondernemer. Als metafoor en ter inspiratie. Want het is niet alleen een verhaal over avontuur, heroïek en ontberingen, maar ook over leiderschap en ondernemerschap, op twee totaal verschillende manieren. Introvert versus extravert, democratisch versus hiërarchisch en natuurlijke slimheid versus wetenschappelijke slimheid. Amundsen en Scott waren wat dat betreft echte tegenpolen.

Wat is jouw manier van leidinggeven?
Het verhaal van Steenhuisen werd af en toe onderbroken zodat de ademloos luisterende ondernemers zelf ook konden nadenken over hùn manier van leidinggeven. Ben je een Amundsen of ben je een Scott? Dit leidde tot verrassende inzichten bij de ondernemers.

Superheld
De winnaar van de Race naar de Zuidpool was destijds ook op een dergelijke innovatieve wijze bezig. Toch is hij nooit de grote held geworden, sterker nog: hij ging failliet. De verliezer daarentegen, die met zijn team sneuvelde door honger, kou en uitputting, werd postuum door zijn land tot superheld verheven. Wat vooral te maken had met de naderende Eerste Wereldoorlog.

Voor wie wil weten hoe dat precies zat, en voor wie wil weten welke van de twee ontdekkingsreizigers nu eigenlijk heeft gewonnen en waarom: google het niet, maar ontdek het zelf tijdens de prachtige verhalende expeditie: De Race naar de Zuipool. Later dit jaar zullen er wellicht meer expedities naar de Zuidpool georganiseerd worden waar Drentse ondernemers bij aan kunnen sluiten. Ook ondernemersclubs zelf kunnen deze interactieve netwerkbijeenkomst vastleggen via Ik Ben Drents Ondernemer (info@ikbendrentsondernemer.nl).