Rein Advocaten en Adviseurs is geen standaard advocatenkantoor. “Wij zijn voor de helft een klassiek advocatenkantoor”, vertelt Jeroen Spranger, “En voor de andere helft zijn wij adviseur. Dat geeft ons een ander DNA dan een gemiddeld advocatenkantoor.”
Een paar jaar geleden werd Reinlab opgezet. “Hoewel het niet gebruikelijk is in ons werkveld vinden wij het noodzakelijk en leuk om met innovatie bezig te zijn.”
Disruptief
“Het Reinlab bestaat uit een aantal studenten die de ‘veel te moeilijke taak’ meekregen om ons werk overbodig te maken”, vertelt Spranger om daar lachend aan toe te voegen: “Gelukkig lukt dat nog niet helemaal.” Auke Doornbosch vult aan: “Het Reinlab bestaat uit hele slimme mensen die van buiten onze eigen branche komen. Dat brengt iets heel disruptiefs. Wij zijn beroepsgedeformeerd. Hoe kun je ons vak anders aanvliegen? De jurist vertelt waarom iets niet kan, maar de klant heeft vaak andere verwachtingen. Wij stappen voor elke poep en scheet naar de rechter. Als je een conflict hebt kun je daarin 30.000 investeren om het via de rechters en advocaten op te lossen, maar er zijn ook alternatieve manieren.”
Kop of munt
Sprangers: “We hielden een brainstormsessie. Bedenk maar eens wat anders. Daar kwamen de gekste dingen uit. Een jurysysteem, een raad van oude wijzen of een ‘dorpsraad’. Dat kennen wij allemaal nog niet. Een ander idee was bijvoorbeeld ‘kop of munt’. Een stuk goedkoper, maar natuurlijk niet altijd toepasbaar. Het Reinlab stelt open en soms ook naïeve vragen. Waarom doen we bepaalde dingen op deze manier? Het heeft al heel veel op zijn kop gezet.”
Blockchain
Een van de zaken waar het Reinlab zich over buigt is ‘blockchain’, de methode achter de Bitcoin. “Steeds meer cliënten krijgen te maken met cryptocurrency”, vertelt Sprangers, “maar hoe verhoudt zich dat tot de Nederlandse wetgeving? Dat zijn vragen waar het Reinlab zich over buigt.”
“Blockchain is niets anders dan een gedecentraliseerd proces waarbij veel tussenlagen niet meer nodig zijn”, vervolgt Sprangers, “Het is geen oplossing voor alles, maar wel een prachtige open backbone voor veel huidige ICT-systemen.” Doornbosch vult aan: “Het grote voordeel van blockchain is de betrouwbaarheid. Niemand kan een overheersende invloed hebben.”
Brexit
Een ander hot item voor veel ondernemers is de Brexit. “Klassiek zou een advocaat wachten tot er een probleem is”, vertelt Sprangers, “Wij hebben onze klanten proactief benaderd. Op dit moment is slechts 15% van de ondernemers enigszins voorbereid. Met een groep ondernemers zijn we naar London geweest en wij hebben de jonkies van het Reinlab ingezet. Wat gaat de Brexit betekenen? Wat als een partij in april volgend jaar iets moet leveren in Engeland en de vrachtwagen moet 4 dagen wachten bij Dover? Wie is verantwoordelijk voor eventuele schade? Brexit is geen overmacht. Een aantal zaken kun je van tevoren regelen en afspreken over maken. Een ander voorbeeld is het CE-keurmerk. Nu is het zo dat producten uit Engeland met een CE-keurmerk overal in de EU zijn toegestaan. Je kunt er niet meer blind vanuit gaan dat de CE-goedkeuring na de Brexit nog klopt. Gevolg is dat de eerste importeur daarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk wordt.
Innovatief
Het Reinlab werkt ook samen met ondernemers om oplossingen voor de branche zoeken. Doornbosch: “Wij zijn gewend problemen per klant op te lossen. Als je het voor één klant goed hebt uitgezocht, kun je het ook voor andere klanten beschikbaar maken, maar met het Reinlab doen we het anders. Wij zoeken een aantal bedrijven bij elkaar die met hetzelfde probleem kampen. De kosten kunnen dan ook gedeeld worden en het levert veel meer op. Klanten hebben zelf al enorm veel knowhow. Vanuit het Reinlab hebben we bijvoorbeeld een aantal ondernemers met een webshop bij elkaar gezet en gevraagd om input. Eén bedrijf had heel veel verstand van de verplichte bedenktijd bij online aankopen. Dan blijkt dat veel stappen niet juridisch opgelost moeten worden, maar in het bestel- en order proces zit. Vaak worden goederen geretourneerd omdat op de foto het formaat van een product niet goed te zien is.”
Sprangers en Doornbosch dagen ondernemers dan ook uit om aan te haken bij het Reinlab. En voor bedrijven die zakendoen in Engeland nog een tip: via Ik Ben Drents Ondernemer kunnen ondernemers een Brexit-voucher aanvragen om kennis in te huren om goed voorbereid te zijn.
Jeroen Sprangers is advocaat en curator en is zeer ervaren in herstructureringen en heeft als IT-specialist een voorliefde voor innovatie, startups en bijzondere samenwerkingsverbanden.
Auke Doornbosch is procesadvocaat met jarenlange, brede ervaring en tevens een klankbord voor ondernemers. Als zelfstandig ondernemer kan Auke zich als geen ander verplaatsen in de gevoelens en drijfveren van mede-ondernemers.