RTV Drenthe: regionaal samenwerken op het gebied van techniek

04/02/2019

RTV Drenthe is de omroep van en voor alle Drenten en dus ook voor de Drentse ondernemers. Via een partnership met Noordbizz en Ik Ben Drents Ondernemer

wil de regionale omroep de band met de Drentse ondernemers versterken. Voor de techniek wil de omroep niet alleen aangewezen zijn op bedrijven uit het westen van het land, maar zoekt samenwerkingen met regionale ondernemers. Jorg Ebbers, hoofd mediatechniek en ICT: “Het is heel eenvoudig om partners in Hilversum te vinden, maar wij geven er de voorkeur aan om samen te werken met bedrijven uit Drenthe.”

“Als de techniek niet doet wat het moet doen is het beeld zwart of de radio stil”, vertelt Jorg Ebbers die sinds een half jaar bij de regionale omroep aan het hoofd staat van de afdeling mediatechniek en ICT. “Wij hebben een hoogwaardig ICT-netwerk, want het mag geen milliseconde uitvallen. Dat zou sowieso al heel vervelend zijn, maar RTV Drenthe is ook de calamiteitenzender voor de provincie Drenthe. Wij zijn verantwoordelijk voor de informatievoorziening mocht er iets ernstigs gebeuren.”

IP Based
Ebbers is verantwoordelijk voor alles wat binnen de regionale omroep met techniek te maken heeft. Zowel op het gebied van ICT als voor de beeld- en geluidstechniek. “Dat waren eerst gescheiden functies, maar tegenwoordig is alles ICT. Radio- en televisie-uitzendingen liepen voorheen via analoge lijnen, maar tegenwoordig is alles IP-based. Het IT-deel in mijn functie is daardoor heel belangrijk geworden”, aldus Ebbers. “Alles hangt aan elkaar, en dat wordt steeds meer. Om een eenvoudig voorbeeld te geven. We gebruiken nu nog veel microfoons met een kabel, maar ook dat zal in de toekomst veranderen.”

Online: 5 miljoen bezoeken 
RTV Drenthe zendt 24 uur per dag uit op radio en televisie. Daarnaast neemt de website, app en social media een steeds grotere rol in. “Met bijna 5 miljoen onlinebezoeken per maand zijn we een grote speler in Drenthe. Vroeger hadden we elk uur een nieuwsuitzending, maar tegenwoordig gaat het nieuws gelijk online. Alles gaat dus veel sneller en dat moet aangestuurd worden vanuit IT. Vroeger maakte je een bandje, tegenwoordig wordt een item op de laptop gemaakt en gaat vervolgens direct het web op. Verslaggevers en redacteuren moeten ervan uit kunnen gaan dat de techniek altijd werkt. Daarom is mijn afdeling ook 24/7 beschikbaar en werken we met verschillende shifts en piketdiensten.”

Samenwerken met Drentse ondernemers
“Wij willen graag samenwerken met Drentse ondernemers. ‘Jullie doen alleen zaken in het westen’ wordt weleens gezegd. Dat klopt soms ook wel omdat het audiovisueel werk heel specialistisch is. Daar maken we wel bewuste keuzes in, maar het heeft onze voorkeur om regionaal samen te werken. Niet alleen op het gebied van IT, ook onze studio is op maat gemaakt. Wij werken met veel specialistische en kwalitatieve producten. Als wij een mengpaneel in een tafelblad willen hebben, is dat soms best een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen. Wij zijn op dit moment bijvoorbeeld bezig met een nieuwe satellietwagen. Wat te koop is voldoet misschien voor 95 procent aan wat wij willen, maar die laatste vijf procent moeten we zelf bedenken en bouwen zodat de wagen volledig aan onze wensen voldoet. Ik hoor graag van Drentse ondernemers wat ze voor RTV Drenthe kunnen betekenen!”

Jorg Ebbers is te bereiken op j.ebbers@rtvdrenthe.nl.