Software bedrijven MyDataFactory en Calago samen sterker uit de crisis

11/11/2020

Drentse softwarebedrijven MyDataFactory en Calago deden mee aan het Corona Rebuild Program van de NOM en zetten de coronacrisis om in een groeikans.

Toen in maart ons land in een intelligente lockdown ging en veel bedrijvigheid plotseling kwam stil te liggen, besloten ondernemers Arjan Herskamp en Stefan Buikema van Calago en MyDataFactory niet stilletjes af te wachten wat dit voor hun business zou betekenen. Samen met een derde MT-lid meldden zij zich aan voor het Corona Rebuild Program van de NOM. “Dankzij het Corona Rebuild Program slaagden we erin de focus in onze bedrijfsactiviteiten te verleggen,” vertelt Herskamp. De vernieuwde focus leidde onder meer tot een omzetgroei van zestig procent.

Van consultancy naar software as a service

Stefan Buikema, met ingang van 1 januari 2021 managing director van MyDataFactory, legt uit wat het bedrijf doet: “Mydatafactory houdt zich bezig met het opschonen van productinformatie, zodat die van betere kwaliteit is en producten digitaal beter vindbaar en herkenbaar zijn. Met behulp van slimme algoritmes en machine learning zorgen we voor beter inzicht in gegevens en voor schone data. Het systeem leert van menselijk handelen. Zo kun je met steeds minder menselijke inspanning je productinformatie op orde kunt brengen. Dat levert bedrijven een enorme efficiencyslag op.”

Zusterbedrijf Calago verkoopt, in tegenstelling tot MyDataFactory, vooral uren. Arjan Herskamp legt uit: “Er ontstonden bij Calago geen directe problemen als gevolg van corona, maar we merkten wel dat onze klanten terughoudender werden in de inkoop van consultancy. Dat verdienmodel kwam onder druk te staan. MyDataFactory is een SaaS-oplossing, software as a service. Dit levert bedrijven meteen rendement op omdat er geen grote implementaties plaatsvinden, maar mensen direct hands-on net een oplossing aan de slag kunnen. In die tak van ons bedrijf lag blijkbaar nog een enorme groeipotentie.”

Met nieuwe ogen kijken naar je eigen markt en klanten

Tijdens het Corona Rebuild Program kregen de ondernemers naar eigen zeggen een spiegel voorgehouden. “Met een groep experts en investeerders als sparringpartners kijk je met nieuwe ogen naar je eigen klanten en markten. Wij gingen ons veel meer verplaatsen in onze klanten en de problemen waar zij als gevolg van corona tegenaan liepen. Dat inzicht maakte dat wij tot een veel betere en gerichtere propositie konden komen voor onze bestaande markten, dat we slimmer konden groeien.” MyDataFactory zette al snel een stijgende lijn in, die het bedrijf verwacht door te zetten in 2021. “We zijn nu op zoek naar een investeerder. En we zijn volop aan het werven,” vertelt Buikema enthousiast, “we zoeken developers, product owners en mensen voor sales. Het gaat hard nu.” Voor Calago zal 2021 vooral in het teken staan van consolidatie. Herskamp: “we verwachten eigenlijk pas vanaf de tweede helft van 2021 weer groei. Eerst zorgen we voor een verbeterde focus op onze dienstverlening en de marketing daarvan. Ik ben ervan overtuigd dat we ook bij Calago in 2021 die stijgende lijn weer gaan pakken.”

Op de vraag of ze het programma aanraden aan andere Drentse ondernemers is Herskamp duidelijk: “Zeker. Het stelt je als ondernemer in staat om áán je bedrijf te werken en het levert nieuwe inzichten op. Het heeft ons sterker gemaakt. Ik raad ondernemers wel aan het samen met je team te doen. Bij ons zorgde dat ervoor dat we veranderingen meteen gezamenlijk konden oppakken: dus meer draagvlak en meer resultaat.”

Over het Corona Rebuild Program

Het Corona Rebuild Program wordt in Drenthe aangeboden door de NOM en bestaat uit vijf masterclasses, verspreid over een periode van acht weken, plus praktijkopdrachten. Het programma is bedoeld voor ondernemers met een teruglopende omzet door de coronacrisis. Er start elke woensdag een nieuwe editie.

Steven Hager

Ben je naar aanleiding van dit verhaal geïnteresseerd in deelname of wil je meer weten? Je kunt HIER rechtstreeks contact opnemen met de NOM. Wil je liever eerst eens sparren over mogelijkheden met een adviseur? Dat kan ook, bel of mail dan met Steven Hager via steven@ikbendrentsondernemer.nl