“Soms denk ik wel eens hoe ik het allemaal doe”

20/04/2019

Niels Vanderveen (38) uit Assen is ondernemer pur sang. Directeur en eigenaar van een aantal webshops, ontwikkelaar en mede-eigenaar van Greenledwalls en commercieel manager van profbokser Ben Tingen. Als ondernemer is hij niet voor een gat te vangen. Een portret.

“Vanderveen. Eén woord. Eén hoofdletter”, maakt Asser ondernemer Niels Vanderveen meteen duidelijk. “Mijn naam stond vroeger al eens verkeerd op een diploma, waardoor die opnieuw gemaakt moest worden.”

We spreken de Asser ondernemer in zijn kantoor op de bovenverdieping van een pand op het industrieterrein van de Drentse hoofdstad. “Oorspronkelijk was onze familienaam wel Van der Veen, maar mijn opa liet dat officieel aanpassen omdat hij naar Amerika wilde. Dat is er niet van gekomen. Toen is hij warenhuis Vanderveen in Assen begonnen.” Het ondernemerschap is Vanderveen dus met de paplepel ingegeven. Zo werkte hij vanaf zijn veertiende als bijbaantje en tijdens vakanties in het warenhuis op verschillende afdelingen, waaronder de beddenafdeling. Het was dan ook niet vreemd dat Vanderveen op achttienjarige leeftijd, met een diploma Middelbare Detailhandel School op zak, voor zichzelf begon.

Sportzaak

“Mijn droom was een eigen sportzaak, maar omdat mijn vader een groot netwerk in het beddenwereldje had besloot ik een beddenspeciaalzaak te beginnen. Mensen hebben tenslotte altijd een bed nodig. Ik begon mijn eerste zaak, als jongste ondernemer van Noord-Nederland, in de Singelpassage in Assen. Anderhalf jaar later kocht ik een groter pand in de Rolderstraat. Daar heb ik tot oktober vorig jaar gezeten, maar om mij volledig op mijn andere activiteiten te kunnen richten heb ik de zaak vorig jaar verkocht.”

Snurky

Een van die andere activiteiten is zijn webshops. In 1998 was Vanderveen een van de eerste beddenspeciaalzaken met een website. “Die heb ik in 2005 omgebouwd tot webshop. Het bleek een schot in de roos. Op dit moment heb ik 23 webshops, allemaal op het gebied van slaapcomfortartikelen. Een van mijn best lopende webshops is gek genoeg die voor logeerbedden. Vroeger verkocht ik met de TT misschien een keer een vouwbed, tegenwoordig verkoop ik drie per dag. Mijn grootste webshop is snurky.nl. Daarop bied ik 26.000 verschillende slaapkamerartikelen aan die ik vrijwel allemaal binnen een paar dagen kan leveren omdat de leveranciers de producten vaak rechtstreeks versturen naar de klant.”

Greenledwalls

Een andere en veel meer, letterlijk, in het oog springende activiteit, is de Greenledwalls aan de A28. Het idee daarvoor is al ontstaan in 2012 toen Vanderveen een ledscherm plaatste in de etalage van zijn winkel waarop hij liet zien wat hij allemaal verkocht. “Omdat je in de etalage zelf maar heel weinig kwijt kan. Samen met mijn compagnons Henk Wijsbeek en Paulo Assorgia hadden we het idee om twintig van schermen in etalages van lege winkelpanden te plaatsen. Dat zou een behoorlijke investering zijn, maar daarmee trek je nog niet de mensen naar de binnenstad. Toen heb ik het idee geopperd om een groot scherm aan de snelweg te plaatsen. Met dat idee zijn we op een vrijdagmiddag naar de gemeente gestapt met de vraag waar aan de A28 zo’n scherm geplaatst zou kunnen worden. Dat bleek op de huidige locatie te mogen. Vervolgens hebben we het idee verder uitgewerkt. We wilden iets anders dan er al was en we wilden het toegankelijk maken voor winkeliers en events. Dat bleek te kunnen door te besparen op energie. Daarom hebben we gekozen voor een duurzame reclamemast die gevoed wordt door zonnepanelen. Daarnaast hebben we een digitaal portaal ontwikkeld waarin gebruikers zelf kunnen bepalen wanneer en hoe vaak ze zichtbaar willen zijn. Een voetbalvereniging kan bijvoorbeeld hun komende thuiswedstrijd op vrijdagmiddag plaatsen, maar we draaien ook een ontbijtcampagne voor McDonalds die alleen ’s morgensvroeg te zien is. Het heeft al met al tweeënhalf jaar en duizenden uren voorbereiding gekost maar sinds mei vorig jaar staat hij daar!”

Ben Tingen

“Ik ben elke dag met Greenledwalls bezig. Daarnaast hou ik me dagelijks bezig met mijn webshops. Verder ben ik sinds kort met Scanlivingbenelux ook het verkoopkantoor voor Deense kinderbedden voor de Benelux en probeer dat uit te breiden naar Frankrijk, Spanje en Portugal. En dan ben ik ook nog commercieel manager van profbokser Ben Tingen. Iets heel anders, maar geweldig om te doen. Op 25 mei bokst Ben voor de Europese titel in De Bonte Wever in Assen en we zijn op dit moment bezig om de sponsoring van het gala rond te krijgen.”

Kansen benutten

“Ik ben een bekende ondernemer en heel toegankelijk. Mensen mogen me altijd uitnodiging voor een kop koffie, maar mijn agenda is meestal tjokvol. Soms denk ik wel eens hoe ik het allemaal doe, maar het lukt altijd. Ik ga vaak naar netwerkbijeenkomsten en heb een gigantisch netwerk opgebouwd. Dat is ondernemen voor mij. Ondernemen betekent ook vrijheid, creativiteit en ontwikkelen. Ik heb een hekel aan ondernemers die met de armen over elkaar afwachten. Je moet kansen zien en kansen benutten. Ik vind ook dat wij veel trotser moeten zijn. Het mkb is de motor van Nederland. Die paar grote bedrijven zijn leuk, maar het mkb zorgt voor de grootste werkgelegenheid.”