
In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand Stichting Knip uit Emmen.
Stichting Knip verzorgt geldtrainingen in groepsverband en persoonlijke coaching om te voorkomen dat mensen in de schulden komen. Ook geeft de stichting geldles op scholen in het basis- en middelbaar onderwijs. “En vanaf eind deze maand bieden wij onze trainingen ook online aan middels e-learning”, vertelt Renate Slagter – oprichter van Stichting Knip – enthousiast.
Preventief
“Wat wij doen heeft een sterk preventief karakter”, legt Slagter uit. “Er zijn voldoende instanties die achteraf mensen met hun schulden helpen. Maar aan de voorkant wordt nog weinig gedaan. Wij vinden het belangrijk dat mensen weten waar ze naartoe kunnen als financiële problemen dreigen. Zelfredzaamheid is het sleutelwoord en ook het doel van de trainingen die wij aanbieden.”
Diploma
De trainingen van Stichting Knip worden gegeven in de vorm van workshops en fysieke trainingen in groepjes van 8 tot 12 mensen. “De trainingen behandelen verschillende onderwerpen als verzekeringen, leningen, gemeentelijke belastingen en heffingen, maar ook het doen van boodschappen. Na onze trainingen krijgen de deelnemers een gelddiploma dat zegt dat zij met geld kunnen omgaan.”
Persoonlijk
Naast workshops en trainingen verzorgt Stichting Knip ook persoonlijke coaching. “Het stelsel van belastingen, toeslagen en heffingen in Nederland zit zo ingewikkeld in elkaar. De ene keer krijg je geld, en een andere keer moet je belasting betalen. En dat komt natuurlijk nooit goed uit. Wij leren mensen vooruit te kijken en hun geldzaken te stroomlijnen.”
Uitbreiden
Stichting Knip geeft de trainingen vooral in de regio Emmen en in Midden-Drenthe. “Wij willen graag een breder publiek bereiken: zowel buiten onze gemeentegrenzen, als een bredere doelgroep. We worden voornamelijk ingehuurd door gemeenten en woningcorporaties, maar ook bedrijven en organisaties kunnen onze diensten aan hun werknemers aanbieden. We zijn een professionele organisatie die mensen leert om slimmer om te gaan met geld. Onze trainingen zijn niet gratis, maar worden vaak wel gesubsidieerd. Woningcorporaties kopen deze in voor huurders of deelnemers krijgen de training aangeboden door de gemeente.”
E-learning
Naast fysieke trainingen, wilde Stichting Knip ook e-learning aanbieden. “Wij merken dat het voor mensen lastig kan zijn om naar trainingen te komen. Soms speelt schaamte een rol en soms is het praktisch niet haalbaar. Daarom wilden wij de trainingen ook op het digitale platform aanbieden zodat ze toegankelijker zijn en mensen deze makkelijker kunnen volgen in hun eigen tijd en op hun eigen tempo. Maar wel met alle ondersteuning van onze trainers.”
Voucher
Doordat het geven van fysieke trainingen in verband met corona stil ligt, kwamen de plannen in een stroomversnelling. “Wij hebben een kennisvoucher aangevraagd via Ik Ben Drents Ondernemer. Eind juli vroegen we de voucher aan met hulp van ondernemersadviseur Léon van Nisselroy en binnen twee weken was het geregeld. Léon heeft ons daarbij super geholpen. Ook in het traject daarna. Met de voucher hebben wij kennis ingehuurd via Maria Boelens van Triple Blended uit Zuidwolde. Triple Blended is gespecialiseerd in het ontwikkelen van e-learning modules. Wij hebben Maria de inhoud van onze fysieke trainingen gegeven en zij is daarmee aan de slag gegaan en met een voorstel gekomen. Samen hebben we dat verder uitgewerkt en zijn we module voor module tot een resultaat gekomen. Eind van deze maand kunnen we onze training online aanbieden.”
Zelfredzaamheid
“Wij willen dat geldeducatie normaal wordt”, besluit Slagter. “Het is ook helemaal niet spannend. Als je iets niet weet, ga je op onderzoek uit en stel je vragen. Als je niets doet, verandert er ook niets. Wij willen dat mensen zelfredzaam zijn en in beweging komen om zo uit de schulden te blijven. Daar zijn onze activiteiten op gericht.”

Wil jij ook meer weten over onze kennisvouchers? Klik dan op onderstaande knop. Begeleiding nodig bij het aanvragen? Neem dan contact op met onze adviseur Léon van Nisselroy via leon@ikbendrentsondernemer.nl.