Thermometer – Boomlab

29/10/2020

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand laboratoriumleverancier Boom uit Meppel. Deelname aan de Groeicarrousel gaf het bedrijf nieuwe marketinginzichten, waar inmiddels al veel mee is gedaan.

Boom levert meer dan 90.000 verschillende producten voor laboratoria. Van chemicaliën en reagentia tot pipetten en fotometers. Bij Boom staat de klant voorop. De wensen van de klanten zijn dan ook richtinggevend voor het assortiment. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet altijd. “Professionals in laboratoria weten zelf heel goed met welke producten zij het beste werken”, vertelt directeur en eigenaar Bertjan Boom aan. “Ieder laboratorium is uniek. Daar houden wij maximaal rekening mee. Wij adviseren de klant bij hun keuze uit ons assortiment en zoeken zo nodig alternatieven die kwalitatief beter of voordeliger zijn.”

De laboratoriumleverancier uit Meppel heeft de ambitie om de nummer 1 totaalleverancier te worden. “In alle opzichten”, vertelt Boom enthousiast. “Daarom hebben wij ook meegedaan aan de Groeicarrousel. We wilden onze online sales en marketing eens goed tegen het licht houden.”

Groeicarrousel

De Groeicarrousel is een initiatief van de provincie Drenthe en de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Studenten doen onderzoek naar de vraagstukken die deelnemende bedrijven aanleveren. Die vraagstukken kunnen heel divers zijn: van productontwikkeling tot marketingstrategieën en van het ontdekken van nieuwe markten tot het opzetten van nieuwe verkoopkanalen. Een team van studenten gaat onder begeleiding van ervaren professionals drie maanden aan de slag met het vraagstuk. Na gedegen onderzoek komen ze met een advies op maat. “Wat mij in de Groeicarrousel vooral aansprak is de samenwerking met WO-studenten”, legt Boom uit. “Wij werkten al regelmatig samen met hogescholen en mbo-opleidingen. Met de groeicarrousel kregen wij de mogelijkheid om ook samen te werken met studenten uit het wetenschappelijk onderwijs, die als onafhankelijke partij onze online sales en marketing hebben onderzocht.”

Focus

De deelname aan de Groeicarrousel heeft het bedrijf een aantal focuspunten opgeleverd, vertelt Boom. Eén daarvan is sociale media. “Daar hadden wij maar heel beperkt aandacht voor. Het onderzoek gaf echter aan dat daarmee veel meer klanten bereikt kunnen worden. Inmiddels is onze marketingafdeling daar actief mee aan de slag, samen met een student marketing en communicatie. Daarnaast pakken we al onze online uitingen aan. Denk aan de nieuwsbrief, sociale media en bepaalde pagina’s op onze website.”

Ook voor de langere termijn leverde de Groeicarrousel goede inzichten op. “De productinformatiesystemen op onze website gaan we verder uitbreiden, zodat we makkelijk filmpjes en andere informatie toe kunnen voegen. Die wens hadden we al, maar werd door de Groeicarrousel nog maar weer eens duidelijk.”

Leon van Nisselroy

Wil jij ook deelnemen aan de Groeicarrousel? De editie van november zit vol, maar er zijn nog plekken beschikbaar voor de februari-editie. Neem contact op met onze adviseur Léon van Nisselroy via leon@ikbendrentsondernemer.nl.

Lees meer over de groeicarrousel