Thermometer – Caramba Nederland BV

25/02/2022

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Caramba Nederland BV uit Assen.

Caramba is leverancier van reinigingsmiddelen en shampoos voor wasstraten. Het bedrijf is opgericht in 1999 en heeft inmiddels negen werknemers in dienst. Klaas Bos is office manager, is verantwoordelijk voor de financiën, het kantoor, het wagenpark en geeft sturing aan de algehele bedrijfsvoering. Naar aanleiding van een advertentie in de krant kwam Bos in contact met ik Ben Drents Ondernemer.

Tijd

“Wij zijn een klein bedrijf. Onze dagelijkse werkzaamheden slokken veel tijd op. Er blijft weinig tijd over om ons bedrijf door te ontwikkelen. De advertentie richtte zich specifiek op bedrijven die weinig tijd en mogelijkheden hebben om stappen te zetten op het gebied van automatisering. Dat was precies waar wij mee zaten.”

Besteladvieslijst

Een van de vraagstukken waar Bos voor stond was de inkoop. “In onze markt is sprake van seizoengevoelige producten. In de zomer heb je last van vliegen en in de winter worden velgen veel smeriger. Ik zocht naar mogelijkheden om onze inkoop te automatiseren. Samen met een aantal studenten van NHL Stenden hebben we een besteladvieslijst ontwikkelt die aangeeft wat ik op welk moment moet bestellen.”

Bestelapp

Naast de behoefte om de inkoop beter af te stemmen kon ook het bestelproces wel verbetert worden vertelt Bos. “Voorheen namen we de bestellingen alleen telefonisch of via email op. De studenten van NHL Stenden ontwikkelden een app waarmee wasstraatondernemers hun bestellingen bij ons kunnen plaatsen.”

Ontwikkelen

Bos heeft het contact met de studenten heel positief ervaren. “Als ondernemer moet je je ontwikkelen. Anders word je door de tijd ingehaald. Voor ons als kleine organisatie is het top om met enthousiaste jonge mensen te werken. Zij inspireren mij ook om verdere stappen te zetten. Een volgend vraagstuk op het gebied van marketing ligt alweer klaar.”

Wil jij ook weten waar voor jouw bedrijf kansen liggen op het gebied van digitalisering? Vul hier de benchmark in en ontvang een persoonlijk advies.