Thermometer: Communicatiebureau HFCM is klaar voor de volgende stap

25/06/2019

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven die ondersteuning hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat heeft het bedrijf er mee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Communicatiebureau HFCM uit Hoogeveen.

Ondernemer Ilone Hansman heeft met behulp van de Business Versneller en de inzet van de voucherregeling van de Provincie Drenthe haar bedrijf HFCM behoorlijk op z’n kop gezet en is nu klaar voor de volgende stap. 

HFCM – Thermometer

De Business versneller

“Ons familiebedrijf bestaat bijna 20 jaar en is opgericht door mijn vader”, vertelt Ilone Hansman. “Na zijn overlijden in 2017 kreeg ik de verantwoordelijkheid over het bureau. In dat jaar ben ik gestart met de business versneller en heb ik van binnen en buiten het hele bedrijf onder de loep genomen. In gedachten heb ik het ‘bouwwerk’ helemaal afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. Dat was nuttig en erg leerzaam. Het traject vroeg om een stuk persoonlijke ontwikkeling, verdieping, reflectie en inzicht. De wereld verandert zo ontzettend snel. Dat vraagt om een zeer wendbare, innovatieve organisatie. We hebben binnen HFCM een ‘1000 dagen plan’ opgezet en zijn met elkaar onderweg gegaan. Er zijn verschillende collega’s bijgekomen en vertrokken. Alles in beweging.

Een intensief traject en de uitkomst is een prachtige en toekomstbestendige nieuwe koers. In 1999 startte HFCM als een faciliterend communicatiebedrijf dat landelijk werkte voor vooral grote bedrijven, het onderwijs en de zorg. Nu zijn we uitgegroeid tot een strategisch communicatiebureau, waarbij we vanuit concepten denken en werken aan de doelstelling van de klant. We blijven daarbij de ontwikkeling en productie doen van alle middelen. Het MKB in Noord-Nederland is hierdoor ook een doelgroep geworden waar we ons graag voor inzetten.”

Vouchertraject: innoveren, veranderen en groeien

“Het is best een uitdaging om een bestaand bedrijf te transformeren. Samen met businesscoach Ivo Ouwerkerk van Bureau Voor Anders Denken hebben we, met behulp van de voucherregeling van de Provincie Drenthe, een intern traject doorlopen gericht op het vinden van nieuwe inzichten, helderheid, vooruitgang en groei. Welke innovatie in diensten, verdienmodellen en werkwijze past bij ons en ons plan? Hoe gaan we met elkaar en onze klanten om, welke gewoontes willen we loslaten en waar gaan we eigenlijk voor met z’n allen? Een externe coach inschakelen kan dan enorm verhelderend werken.”

Communicatie en kennisleverancier

“Een goede basis mét draagvlak, motivatie en vertrouwen is in een team essentieel voor verandering. En uiteraard is communicatie ook hier de smeerolie, dat weten we als geen ander. Om ons heen zien we veel bedrijven die met verandering en innovatie bezig zijn of (willen) gaan. Onze eigen ervaringen nemen we natuurlijk mee in de communicatietrajecten die we voor deze bedrijven uitvoeren. Regelmatig zelfs ook als kennisleverancier met inzet van dezelfde voucherregeling. Dat vind ik nog het allermooist aan de hulp die de provincie biedt aan de ondernemers. Het is echt een win-win-win, een 1 + 1 = 3: verbinden, samen leren en groeien. Helemaal als het gaat om onze eigen regio, want ik ben echt van het Noorden gaan houden”. 

www.hfcm.nl