Thermometer: Hotel Restaurant Villa Nova

26/10/2018

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven die ooit een voucher hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat heeft het bedrijf er mee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Hotel Restaurant Villa Nova uit Zorgvlied.

Renate Krans ontving afgelopen zomer de kennisvoucher van Ik Ben Drents Ondernemer en huurde daarvan ‘kennisleverancier’ en freelance marketingmanager Edwin van der Woude in voor het opstellen van een marketingplan. Maar aan deze actie gaat een hele geschiedenis vooraf.

Hotel Restaurant Villa Nova ligt in het Drentse dorpje Zorgvlied op een prachtige locatie aan de rand van Nationaal Park Drents Friese Wold. “Halverwege vorige eeuw werd de villa gekocht door mijn grootouders Jan en Geertje Krans-Wierda”, vertelt kleindochter en huidige eigenaresse Renate Krans. “Oma wilde zich meer richten op toeristen en daarom maakten ze van de villa een gastenverblijf.”

Jarenlang droeg het de naam Pension Villa Nova. Tot begin jaren ’90 toen zoon Jan en zijn vrouw Jennie het bedrijf overnamen. Na een grote renovatie, waarbij onder andere elke kamer een eigen douche kreeg, werd de naam omgedoopt naar Hotel Villa Nova. Kleinzoon Johan en kleindochter Renate stapten eind jaren ’90 ook in het bedrijf. In 2005 werden de paardenstallen bijgebouwd. In de loop der jaren veranderde veel. Ook de gasten. In de jaren tachtig en negentig kwamen vaak groepen senioren. Tegenwoordig zijn de gasten meestal fietsers, wandelaars én paardenliefhebbers.

Inmiddels staat het bedrijf opnieuw aan de vooravond van een grote renovatie. “In 2015, toen ik het bedrijf met mijn broer zou overnemen, hebben wij gebruik gemaakt van het Recreatie Expert Team van Recreatieschap Drenthe. Mijn broer gaf vervolgens te kennen dat hij wat anders wilde gaan doen. In december 2017 kwam ik tijdens een bijeenkomst met ondernemers weer met hun in gesprek. Hoe het ging en wat ik wilde. Tja, dat wist ik niet zo goed. Of ik zou moeten investeren? Hoe en wat? Ik had nog wat uren tegoed en werd gekoppeld aan Nel Hollema van Nieuw Elan in Leisure. Zij maakte een nieuw businessplan en inmiddels zijn we zover dat we met de aannemer om de tafel zitten voor een complete renovatie. Als hotel slaan we een nieuwe richting in. Wij zijn in Drenthe het enige hotel met goede voorzieningen voor paarden zoals stallen en een weidegang. Dat is ons unique selling point en daar willen we ons op profileren: Een hotel voor paarden en hun ruiters.”

Via de voucherregeling van de Provincie Drenthe kreeg Krans de mogelijkheid marketingspecialist Edwin van der Woude in te huren. “Edwin heeft het marketingplan gemaakt. De procedure voor het aanvragen van de voucher ging heel vlot. De aanvraag moest wel goed worden voorbereid. Af en toe moesten we ons aardig verdiepen in wat precies gevraagd werd, maar daar heeft Bianca Grote Beverborg van Kiemkr8 (partner Ik Ben Drents Ondernemer, red.) ons ook goed bij geholpen. Wij hebben de provincie echt ervaren als een toegankelijke organisatie die er ook voor de ondernemers is.”

De kennisvoucher was dus een welkome tegemoetkoming. “Ik had zelf niet de juiste personen kunnen vinden”, vertelt Krans, “Wat begon met het inschakelen van het Recreatie Expertteam leidde tot een businessplan, een haalbaarheidsonderzoek en, door middel van de kennisvoucher, een marketingplan. Het heeft ons zeker een eind vooruit geholpen!”