Thermometer: Infratech Grondverzet

15/06/2021

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gehad van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Met deze maand: Infratech Grondverzet uit Nijeveen

Henkjan Vink en Branda van Voorst zijn zowel zakelijk als privé partners én trotse eigenaren van Infratech Grondverzet uit Nijeveen, onder de rook van Meppel. Met een uitgebreid machinepark verricht Infratech alle soorten grondwerk. “Eigenlijk vindt Henkjan alles mooi om te doen”, vertelt mede-eigenaar Branda van Voorst. “Van machinaal straten tot het uitgraven van een terras, oprit of complete bouwput en het graven van sleuven voor nutsvoorzieningen. En dat allemaal tot op de centimeter nauwkeurig met behulp van GPS.”

Mooi Verknooid

Henkjan en Branda zijn lid van Handelsvereniging Nijeveen. In samenwerking met Ik Ben Drents Ondernemer werd begin vorig jaar de bijeenkomst ‘Mooi Verknooid’ georganiseerd. “Die bijeenkomst stond in het teken van onderuit mogen gaan en weer opstaan”, vertelt Branda. “We luisterden naar andere ondernemers die ergens de fout in waren gegaan en daarvan hebben geleerd. Dat sprak ons erg aan.”
Na de bijeenkomst werd Branda benaderd met de vraag om mee te doen met de Businessversneller, een groeiprogramma van Ik Ben Drents Ondernemer. “Ik had eigenlijk nog nooit van Ik Ben Drents Ondernemer gehoord. Wij willen wel groeien, maar ook graag alles zelf blijven doen. Vroeger hadden we eigen personeel. Tegenwoordig maken we gebruik van zzp’ers. Wij doen ons werk goed, onze klanten zijn tevreden en via mond-tot-mondreclame hebben we voldoende klanten.”

Voldoening

Toch besloten Henkjan en Branda de uitdaging aan te gaan. “Henkjan is altijd zelf de kapitein geweest. Management? Daar deden we niet aan. De belangrijkste drijfveer voor Henkjan is altijd voldoening geweest. Als de klant blij is, is Henkjan tevreden. Dat is zijn manier van werken en zo krijgt hij ook klanten. Maar er is zakelijk en in deze markt wel wat veranderd. Voldoening is een prima drijfveer, maar we moeten ook naar het financiële plaatje kijken. Daarnaast heeft Henkjan zijn leven lang lichamelijk kneiterhard gewerkt. Daar maak ik mij als zijn vrouw zorgen over. De vraag is dan ook wat wil en kun je nog over vijf of tien jaar. Als je het dan anders wil, moet je nu keuzes maken.  Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.”

Stoofpot

“Door de Businessversneller kwamen we er zo achter dat je niet alleen ín je bedrijf moet werken, maar ook áán je bedrijf. Met het versnellingsteam hebben we een plan uitgewerkt op basis van doelen en strategieën voor de eerste duizend dagen. Door corona hadden wij het juist heel druk het afgelopen jaar. We zijn zelfs niet op vakantie geweest. We hebben daardoor nog weinig tijd gehad om veranderingen door te voeren, maar door de Businessversneller zijn we wel anders tegen zaken aan gaan kijken. Het zou voor ons bijvoorbeeld veel efficiënter en beter lonend zijn om niet alles op te pakken, maar ons meer te specialiseren. Heel subtiel voeren we al wel veranderingen door. Het is net een goeie stoofpot. Hoe langer die staat, hoe lekkerder die smaakt. Een andere verandering is dat ik meer naar buiten treedt. Onlangs bijvoorbeeld nog voor een item van How it’s done van RTL-Z. We doen onszelf tekort als we ons klein houden. Wij zijn alles behalve eigenwijs en willen ook niet zo overkomen, maar we mogen ook trots zijn op ons bedrijf en dat uitstralen!”

Benieuwd naar de aflevering van How it’s done? Bekijk de aflevering hier

Wil jij ook meer weten over de Businessversneller? Neem dan contact op met onze adviseur Johannes Postema via johannes@ikbendrentsondernemer.nl.