Thermometer: KroonBouwfysica Advies uit Assen

19/11/2021

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gehad van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: KroonBouwfysica Advies uit Assen.

‘Bouwfysica? Wat is dat?’ Het is een vraag die Sander Kroondijk – eigenaar van KroonBouwfysica Advies uit Assen – regelmatig moet beantwoorden als hij vertelt wat voor werk hij doet. Zijn standaardantwoord: “Bouwfysica is het onderdeel in de bouw dat zich bezighoudt met natuurkundige invloeden op bouwkundige constructies. Denk aan brandveiligheid, ventilatie, energie en geluid.”

Groei

Kroondijk begon zijn bedrijf in de Ondernemersfabriek in Assen. “Ik startte eigenlijk met twee bedrijven: Kroon Bouwfysica en Kroon Akoestiek.” Hoewel de nadruk in die periode meer op Kroon Akoestiek lag groeiden beide bedrijven vrij snel. Zo snel dat combineren eigenlijk niet meer mogelijk was. “Met Kroon Akoestiek deden we advies én uitvoering. Zo hebben we bijvoorbeeld de rechtbank in Groningen voorzien van geluidsabsorberende panelen. We deden veel grote projecten waar mijn aanwezigheid op locatie vaak vereist was. Dat maakte het combineren steeds lastiger.”

Specialiteit

Kroondijk moest dus kiezen en koos ervoor om verder te gaan met KroonBouwfysica. Onder de naam KroonBouwfysica Advies heeft Kroondijk afscheid genomen van het uitvoeringsaspect. “Uiteraard zitten we nog wel aan tafel met de uitvoerders, maar onze rol is vooral adviserend en controlerend. Akoestiek blijft natuurlijk wel één van mijn specialiteiten. Regelmatig raken we ook vanuit het akoestische aspect betrokken bij projecten. Enkele recentere projecten zijn bijvoorbeeld een dans- en turnaccommodatie in Volendam waar we adviezen hebben gegeven over interne geluidsisolatie en ruimteakoestiek. Dat laatste hebben we ook gedaan voor de vernieuwde raadszaal van het gemeentehuis in Assen.”

Collega’s

Kroondijk was één van de ondernemers die vanaf de start van de Ondernemersfabriek in Assen (eind 2014) daar een werkplek vond. “Ik heb twee jaar een werkplek gehad in de Ondernemersfabriek. Dat was een leerzame periode met een leuke club startende ondernemers. Naast dat je op die manier als éénpitter een aantal collega’s had, vond ik ook het programma met workshop van toegevoegde waarde. Tweemaandelijks volgden we een workshop over verschillende onderwerpen, van communicatie tot financiële zaken.”

Werknemers

Na twee jaar vestigde Kroondijk zijn bedrijf een eindje verderop. Onder de rook van de Ondernemersfabriek aan de Industrieweg groeide zijn bedrijf verder. “We zijn nu met ons vieren. Mijn eerste werknemer kreeg ik al in de periode dat ik nog in de Ondernemersfabriek gevestigd was. Later heb ik twee technische medewerkers aangenomen. Daarnaast maak ik ook alweer een paar jaar regelmatig gebruik van een inleenkracht.”

Groeipijn

“Terugkijkend was de periode in de Ondernemersfabriek een goeie start van mijn onderneming. Met name de workshops en het netwerk waarmee ik mijn ‘groeipijnen’ kon delen heb ik als zeer positief ervaren!”