Thermometer: Langemaat Ontwikkeling & Techniek uit Emmen

21/10/2021

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Langemaat Ontwikkeling & Techniek uit Emmen.

Langemaat Ontwikkeling & Techniek bedenkt en bouwt machines voor de farmacie. Eigenaar Willem Langemaat legt uit: “Medicijnen komen in dozen en potten. Wij maken machines die de doosjes uitpakken, de potjes openmaken en de medicatie uit de blisters drukken. Ook maken wij machines die de medicatie opnieuw verpakken per innamemoment en die het schouwen verbeteren. Op bijna al onze machines rust octrooi.”

Oplossingsgericht

Langemaat zit al meer dan dertig jaar in de machinebouw. Vijfentwintig jaar geleden begon hij voor zichzelf. “Ik bouwde machines voor allerhande artikelen zoals blikvoer, waxinelichtjes en stoelkussens. Ja, voor de meest uiteenlopende dingen. In 2012 kwam ik in contact met apotheken en heb ik mij gespecialiseerd in het ontwikkelen en bouwen van machines voor de farmacie. Inmiddels timmeren we daarmee hard aan de weg. Onze machines gaan naar België, Duitsland, Scandinavië en zelfs Australië. Het is een nichemarkt. We onderscheiden ons in hoeveel verschillende machines we maken. Door mijn ervaring in de speciaal machinebouw denk én bouw ik heel oplossingsgericht.”

Exportcarrousel

Langemaat kwam in contact met Ik Ben Drents Ondernemer via adviseur Han Smidt. “Hij nodigde mij uit om deel te nemen aan de Exportcarrousel. Samen met studenten van NHL Stenden hebben we ons gebogen over mijn exportambities. Zij hebben enorm veel uitgezocht en gekeken waar onze markt ligt. De uitkomsten waren heel interessant. Daar heb ik veel aan gehad. Ook vond ik het contact met de studenten heel prettig. Als 62-jarige vond ik het bijzonder om te zien hoe zij tegen onze vraagstukken aankijken.”

Wil jij ook deelnemen aan de Exportcarrousel? Neem contact op met onze adviseur Han Smidt via han@ikbendrentsondernemer.nl.

Contact opnemen

Kwaliteit

Naast deelname aan de exportcarrousel vroeg Langemaat ook een voucher aan om uit te zoeken wat nodig is voor een ISO9001-certificaat. “Dat traject hebben we door corona helaas nog niet volledig kunnen afronden. We hebben inmiddels wel een programma aangeschaft waarmee we onze kwaliteit meetbaar en aantoonbaar kunnen maken en meer gestructureerd controleren. Ik weet uiteraard wel dat de kwaliteit van onze machines prima is, maar we kijken nu ook naar onze hele bedrijfsvoering inclusief het contact met onze klanten en de nazorg die we bieden.”

Drenthe

Langemaat is een geboren Amersfoorter en was dertien jaar met zijn bedrijf in Noord-Holland gevestigd. “Voor de rust verhuisde ik naar Drenthe en dat bevalt prima. Onze klanten zitten overal. We doen veel op afstand. We hebben hier in Emmen een demonstratieruimte gecreëerd waar we online demonstraties en instructies geven. Ik maak tegenwoordig nog maar de helft van de kilometers die ik vroeger maakte.”

Ambitie

“We maken machines die wereldwijd ingezet kunnen worden. Als bedrijf willen we verder groeien, maar ik ben 62 en heb geen opvolging dus zal het bedrijf ongetwijfeld worden overgenomen. Het is een gezond bedrijf met een goed plan dat we verder uitbouwen. Het is mijn kindje. Ik zou graag zien dat het bedrijf zich verder ontwikkelt en dat de lijn om duurzame machines te bouwen wordt voortgezet.”

Han-Smidt

Wil jij ook deelnemen aan de Exportcarrousel? Neem contact op met onze adviseur Han Smidt via han@ikbendrentsondernemer.nl.

Contact opnemen