Thermometer: MiX

24/04/2019

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit een voucher hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is er mee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: MiX (Medical Innovation Xccelerator) uit Hoogeveen

Medical Innovation Xccelerator, kortweg MiX, is een medisch onderzoeksplatform dat is gericht op het versnellen en de-risken van het zoeken naar nieuwe geneesmiddelen en het testen van de werkzaamheid en toxiciteit van een product van een klant. “Wij zijn een bedrijf in de life science-branche en helpen andere bedrijven om sneller farmaceutische producten op de markt te brengen”, vertelt Stephan Leuvenink, CEO van het Hoogeveense bedrijf. “Ik vind het geweldig om dat hier in Drenthe te kunnen doen. ‘Life science’ is een aparte markt en wat wij doen, doet geen ander bedrijf. Wij zijn daarmee interessant voor de Drentse economie.” 

Testfaciliteit

Het op de markt brengen van een medicijn gaat over veel verschillende stappen en dat hele ontwikkeltraject kost vaak al een miljard euro. “Wij zitten helemaal aan de voorkant van dat traject”, vervolgt Leuvenink, “Een universiteit, wetenschapper, medisch- of farmaceutisch bedrijf komt bij ons met iets nieuws dat getest moet worden. Doet het wat wij denken dat het gaat doen? Daarvoor maken wij gebruik van de modernste technieken die ontwikkeld zijn door vooraanstaande academische onderzoekers. Deze technieken zijn oorspronkelijk ontwikkeld om de orgaankwaliteit te onderzoeken met het oog op orgaantransplantatie en optreden van fibrose (weefsellidtekenvorming). Deze technieken zijn door ons aangepast zodat onze klanten hun verbindingen direct op specifiek intact orgaan of weefsel kunnen testen. Wij zijn een soort externe testfaciliteit en kunnen van allerlei soorten testen uitvoeren. Dat doen wij voor de medische sector maar ook voor andere bedrijven.”

Kennisvermeerdering

MiX ontving voor een bepaald onderzoek een voucher via Ik Ben Drents Ondernemer. Veel kan Leuvenink daar echter niet over kwijt gezien de geheimhouding die op dergelijke trajecten rust. “Wel kan ik zeggen dat het een traject was waarmee wij een partij konden helpen die zelf niet voldoende budget had, en dat het traject data opleverde die wij zelf ook kunnen gebruiken. Het traject levert daarmee meerwaarde voor de Drentse economie. Met de voucher hebben wij kennis ingekocht die wij niet in huis hadden. De voucher was zeer welkom. In deze branche moet je soms op zoek naar regelingen. Je kunt heel veel niet zelf financieren omdat de investering zo hoog is en het risico zo groot. Door de voucher konden we een klant bedienen en hebben we zelf een stuk kennis binnengehaald dat wij niet in huis hadden. Onze kennisvermeerdering is ook geld waard.”

www.mixccelerator.nl