Thermometer: Olba Coevorden

03/03/2020

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Olba uit Coevorden

Olba ontwikkelt en produceert producten zoals voerbakken, drinksystemen en broedmachines voor pluimvee en knaagdieren. Olba levert aan wederverkopers wereldwijd waarvan 80% export is. Amerika is de booming markt op dit moment. Olba is een compacte organisatie en biedt producten tegen concurrerende prijzen.

Hobby

“Olba is eigenlijke al ontstaan toen ik een jaar of 12 was”, vertelt eigenaar Douwe Oldenbanning. “Ik hield kippen en konijnen als hobby. Zo belandde ik ook in de handel van producten. Langzamerhand werd het steeds professioneler. Eerst deed ik het naast mijn werk als buitendienstman bij een kuikenbroederij. Later volledig als zelfstandige

In 2002 kwam ik in China terecht. Op een beurs in Keulen legde ik contact met een Chinees bedrijf. Daar werd de basis gelegd om in China speciale producten voor mij te produceren. De eerste keer bestelde ik voor 7000 dollar aan producten en reisde ik naar de fabriek in China om met eigen ogen te zien hoe die werden geproduceerd. Ik raakte onder de indruk en dat gaf een boost om nieuwe producten op de markt te brengen. We doen nog steeds zaken met het bedrijf waar ik in 2002 voor het eerst zaken mee deed.”

Nadenken

Voor de ontwikkeling van zijn bedrijf maakte Oldenbanning al gebruik van de subsidieregeling ‘Vierkant voor Werk’, een samenwerking van onder meer de Provincie Drenthe en de gemeente Coevorden waar OLBA is gevestigd. “Later heb ik op advies van de Rabobank het ondernemersprogramma Business Versneller gevolgd. Dat is mij ontzettend goed bevallen en leverde mij ook veel op. De belangrijkste les was dat het goed is om te blijven nadenken. Waar haal ik energie uit? Wat is mijn functie binnen mijn eigen bedrijf? En wat wil ik voor de toekomst? Dat zijn belangrijke vragen omdat je je als zelfstandige makkelijk kunt verliezen in de sleur van je dagelijkse bedrijfsvoering. Het programma Business Versneller leerde mij ook om na te denken over mijn positie binnen Olba. Voorheen besteedde ik veel tijd aan onze nieuwe productieafdeling, namelijk plastic spuitgieten wat ik terug heb gehaald uit China, maar dat kostte veel tijd. Ik kwam er ook achter dat het niet helemaal mijn ding was en niet toekwam aan de dingen die ik graag wilde doen.”

De Business Versneller is een doelgericht ondernemersprogramma van Ik Ben Drents Ondernemer in samenwerking met de Rabobank. Het programma biedt concrete bouwstenen om jouw bedrijf naar een volgende fase te tillen. In zes praktische bijeenkomsten verdiep je jouw vaardigheden als ondernemer én breng je versnelling aan in jouw bedrijf. Je leert omgaan met de dynamiek in de huidige markt en de eisen die dit aan jouw strategie, marktbenadering en organisatie stelt. Met slimme tools krijg je snel overzicht om een grote sprong voorwaarts te maken.

Emotioneel

Oldenbanning raadt het traject businessversneller iedere ondernemer aan: “Met name ondernemers die open en eerlijk naar zichzelf willen kijken en zichzelf durven laten zien. Je bedrijf is een belangrijk deel van jouw leven. Soms gaat het goed en soms ook minder. Tijdens het traject deel je successen en ook tegenslagen. Dat is soms best emotioneel. Dat vond ik mooi en geeft een band met de groep.”

In maart en april starten nieuwe edities van het programma Business Versneller. Meedoen? Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Klik hier om contact op te nemen met één van onze adviseurs.

Contact opnemen met adviseur