Thermometer: PicturePower

24/09/2021

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gehad van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: PicturePower uit Beilen.

Manda Gritter helpt met haar bedrijf PicturePower ondernemers en organisaties met het visualiseren van hun boodschap. Van missie en visie tot processen en jaarplannen. “Eigenlijk alles wat je wilt communiceren, intern en extern, kun je visualiseren. De boodschap blijft veel beter hangen als je die combineert met beeld.” 

Samenwerking

De werkwijze is niet zo simpel dat je enkel een stuk tekst aanlevert en een plaatje retour krijgt, vervolgt Gritter. “Het gaat vooral om de samenwerking. Soms één op één, soms ga ik in gesprek met een heel team. Geen project is hetzelfde. Om de uiteindelijke boodschap te versterken moet het niet mijn plaatje worden, maar juist het verhaal van de opdrachtgever. Daarom ga ik het gesprek aan. Dan komen ook vaak al voorbeelden en metaforen en krijg ik een eerste beeld. Vervolgens begin ik met schetsen. Eerst heel chaotisch, maar na chaos komt structuur. En daarna volgt een eerste concept. Dit eerste concept bespreek ik met de opdrachtgever want die moet in het beeld zijn boodschap duidelijk herkennen.”

Resultaat

Gritter levert met PicturePower een product én resultaat. “Het beeld – vaak in de vorm van een tekening, animatie of een praatplaat – is regelmatig slechts een bijproduct. Het resultaat is vaak veel belangrijker”, legt Gritter uit. “Mijn werk draagt bij aan het proces en zorgt voor meer inzicht, verdieping en verscherping van de boodschap. Een opdrachtgever verwoordde het mooi: Het eindresultaat is niet het belangrijkste, maar het proces. Dat vind ik zelf ook zo mooi. Mijn werk is een middel om een doel te bereiken.”

Zolderkamer

Gritter kwam anderhalf jaar geleden in contact met Ik Ben Drents Ondernemer. “Ik was ruim tien maanden aan de slag met mijn bedrijf en vond het wel tijd om van mijn zolderkamer af te komen. Ik wilde een andere werkplek en ondernemers om mij heen om mee te sparren. Zo kwam ik terecht bij de Ondernemersfabriek in Assen en heb ik daar een flexplek genomen. Door corona heb ik daar weinig gebruik van gemaakt. Inmiddels is mijn bedrijf zo hard gegroeid dat ik een eigen kantoor heb.”

Coaching

“Ik heb ruim een jaar gebruik gemaakt van de coaching via IBDO Start. Waar sta ik? Welke stappen heb ik gezet en welke stappen wil ik zetten? Dat was een goede stok achter de deur. Het is een heel proces om een bedrijf te starten. Ik vond het fijn om te sparren en om doorgevraagd en uitgedaagd te worden. Als ik terugkijk op de afgelopen anderhalf jaar en zie welke stappen ik gezet heb en hoe ik als ondernemer gegroeid ben.. Daar heeft Ik Ben Drents Ondernemer aan bijgedragen.”

Ambitie
“Ik kijk nooit te ver vooruit. Ik wil vooral zoveel mogelijk mensen inspireren en prikkelen om visueel aan de slag te gaan. Daarnaast wil ik tools ontwikkelen die het makkelijk maken om beeld te gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld een kaartenset met allerlei simpele beelden. Die kun je gebruiken om te vragen welke kaart het idee, gedachte of beeld het beste weergeeft. De antwoorden geven een heel ander gesprek. Onze wereld wordt steeds visueler. Op allerlei gebieden.”

Eelco Bakker

IBDO Start
Wil jij ook meer weten over het coachingsprogramma van IBDO Start? Neem dan contact op met onze starters-adviseur Eelco Bakker via eelco@ikbendrentsondernemer.nl