Thermometer: SimRacing Emmen

29/11/2018

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven die ooit een voucher hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat heeft het bedrijf er mee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: SimRacing Emmen

Mark Lozeman had een plan, een mooi plan, een goed plan, maar… alleen in zijn hoofd. Als raceliefhebber leek het hem fantastisch om mensen een levensechte racebeleving te bieden. Een racesimulator waarin de bezoeker in virtual reality als Max Verstappen in zijn RB14 stapt om de bekende circuits onveilig te maken. Meer nog: om door je eigen stad en straat te racen, of alvast het TT-circuit te testen. Maar de grote vraag: Hoe haalbaar is zijn plan?

“Om investeerders geïnteresseerd te krijgen voor mijn plan moest ik eerst wel een begroting hebben, een financieel plan en een heldere prognose”, vertelt Mark Lozeman, initiatiefnemer van SimRacing Emmen, ”Maar om daar een professional voor in te huren kost ook veel geld.” Een kennis attendeerde Lozeman op de voucherregeling van de Provincie Drenthe. Deze werd aangevraagd en toegekend. “Daarmee kon ik Werner Veldhuis van NoviMotus inhuren. Hij snapte mijn hele idee en vond het ook een prachtig plan. Na een aantal gesprekken heeft hij alles doorgerekend en geconcludeerd dat dit een groot succes kan worden.”

Inmiddels zijn de eerste deals met leveranciers gemaakt, zijn er contacten met Heineken en Red Bull voor sponsoring en is de website al in de lucht. Lozeman streeft ernaar om in februari volgend jaar de deuren van SimRacing Emmen te openen. Hij heeft aan de Hoofdstraat in Emmen een geschikt pand gevonden waar acht high-end simulatoren worden geplaatst. Hiermee kunnen verschillende races worden gereden. Naast de Formule 1 kunnen bezoekers ook virtueel in een DTM- of een rallyauto stappen of in een kart. Bezoekers kunnen individueel, met een groep tegen elkaar of online e-battles racen.

Simracing is een high-end simulatie wat echt racen bijna benaderd. Er wordt gebruik gemaakt van topsoftware en de raceset staat in een bewegend frame wat de race-ervaring levensecht maakt. SimRacing biedt de mogelijkheid om op realistische wijze racen te ervaren zonder naar een circuit te hoeven. In de racewereld wordt tegenwoordig ook steeds meer getraind met behulp van simulatoren. De simulatoren worden steeds geavanceerder en benaderen daardoor steeds meer de werkelijkheid. G-krachten en weerstanden worden steeds beter weergegeven. Deze simulatoren zijn niet te vergelijken met de racestuurtjes van vroeger of de huidige playseats.

“Bij SimRacing Emmen kunnen liefhebbers op betaalbare wijze de ultieme race-ervaring beleven”, vertelt Lozeman. “SimRacing is nog niet ontwikkeld als consumentenproduct, en dat heeft vooral te maken met de investering, maar het heeft veel potentie. De technische mogelijkheden bieden nog veel meer mogelijkheden. Virtualisatie wordt steeds eenvoudiger waardoor we stratencircuits in alle steden kunnen maken en je bijvoorbeeld door de Hondsrugtunnel kunt racen of alvast het TT-circuit in Assen kunt verkennen. Daarom zullen er ook continue nieuwe uitdagingen beschikbaar komen.”

En daarbij gaat het niet alleen om racen. “Samen met een verkeersschool zijn we bezig om rijlessen in virtual reality te ontwikkelen. Dat scheelt brandstof en instructeurs en kan goed dienen als examentraining. Ik vind racen fantastisch en daar is het idee ontstaan, maar dat dit zich zo door ontwikkelt geeft wel een extra dimensie. De voucher van Ik Ben Drents Ondernemer heeft heel veel voor mij betekend. Ik had het geld niet liggen om Werner in te huren, maar hoe hij mij heeft geholpen is onbetaalbaar. Die voucher heeft eigenlijk alles voor mij betekend.”