Thermometer T.S.H. Vakopleidingen

30/06/2022

In de rubriek Thermometer gaan we op bezoek bij ondernemingen die ooit eens gebruik hebben gemaakt van de diensten van Ik Ben Drents Ondernemer. We vragen deze maand Harold van TSH Vakopleidingen het hemd van het lijf over de benchmark digitalisering en zijn andere ervaringen met Ik Ben Drents Ondernemer.

Na een kleine fietsrit kom ik aan bij TSH in Emmen, het bedrijf dat hard op weg is om de maak-industrie naar een hoger level te tillen. Ik word vriendelijk ontvangen en wacht op Harold Scholing, directeur van TSH. Tijdens de kennismaking komt Harold over als een gedreven man, die al snel met passie begint te vertellen over hun aanpak van opleiden. Bij TSH worden namelijk vakopleidingen aangeboden, die gericht zijn op wat de industrie nodig heeft. Terwijl we lopend door de werkplaats gaan, krijg ik allerlei interessante verhalen over de opleidingen, de uitdagingen en de relaties met de industrie te horen.

Opleidingsinstituut

In een prachtige leeromgeving worden leerlingen opgeleid of bijgeschoold. Of je nu al jaren in de metaal werkt, of midden in een omscholingstraject zit, voor een opleiding op maat ben je bij TSH aan het juiste adres. Iedere leerling krijgt tijdens zijn of haar eerste studiedag een startpakket, deze wordt per individu zorgvuldig samengesteld. Inmiddels beschikt TSH over dag- en avond opleidingen in vier verschillende richtingen; elektrotechniek, installatietechniek, lastechniek en ‘pipefitting’. Harold vertelt vol trots dat laatstgenoemde opleiding pas recent van start is gegaan (2021 red.) en dat hij één van de weinige opleiders in de wijde omgeving is. Het feit dat de opleiding pipefitting aangeboden wordt, is daarmee een voorbeeld van de nauwe contacten met de maakindustrie. Er is namelijk een grote vraag naar geschoold personeel binnen deze industrie, en door opleidingen aan te bieden weet TSH zowel hun leerlingen als de industrie te helpen. Win-win dus.

Hoe is het ontstaan?

TSH is een bedrijf met drie locaties, waarvan twee in Emmen en één in de Botlek. De technische onderwijsinstelling is een samenvloeiing van de voormalige bedrijfsschool voor elektrotechniek, welke inpandig gevestigd was bij Harwig installatietechniek, en de voormalige las-school TSH. Dit is samengevloeid tot TSH vakopleidingen, zodat de reeds opgedane kennis en kunde gebundeld kon worden tot een nóg betere opleider.

Unique Selling Points

Ik denk dat de USP’s mijn docenten en instructeurs zijn” zegt Harold resoluut. De laagdrempelige manier van communiceren met en tegen cursisten en daarnaast het aanbieden van een gestructureerd lesprogramma zijn in zijn ogen de sleutel tot het succesvol afronden van een opleiding. De cursisten voelen zich door de ontspannen sfeer zich hier snel op hun gemak, waardoor ze met plezier naar de opleiding komen.

Doelen van TSH

De ambities van Harold en zijn collega’s worden niet onder stoelen of banken geschoven. Er liggen meerdere doelen op de horizon, maar er is er toch wel één het grootst. Dit grootste doel van TSH blijft het overdragen van technische kennis, waardoor de kwaliteit van het vakmanschap wordt behouden in onze regio. De regio is immers van nature een omgeving waarin maakindustrie een belangrijke rol speelt, maar door vele veranderingen in werkwijzes moet er hier en daar soms wat bijgespijkerd worden. TSH heeft in de regio gedurende lange tijd haar strepen verdiend, en wil daarom de aanbieder van die bijspijkering zijn. De connectie met de regio en de vakkennis maakt TSH dus een ideale partner voor de cursist; ze weten kennis over te brengen die gevraagd wordt.

Ik ben Drents ondernemer

Natuurlijk wil ik weten hoe Harold in contact is gekomen met de mogelijkheden van Ik Ben Drents Ondernemer. “Tijdens een bijeenkomst in de Tamboer in Hoogeveen ben ik in gesprek gekomen met 1 van de adviseurs van IBDO. Ik was getriggerd door een presentatie over subsidiemogelijkheden” vertelt Harold. “Eenmaal thuis ben ik online opzoek gegaan naar hetgeen IBDO mij te bieden had. Ik heb gebruik gemaakt van de benchmark digitaliseringsvoucher. Ik was benieuwd of er mogelijkheden lagen binnen ons bedrijf om onze, soms omvangrijke werkprocessen en automatisering te kunnen optimaliseren. Via IBDO is er een benchmark gedaan naar de mate en kwaliteit van automatisering en multimedia binnen ons bedrijf. Uit de benchmark kwam dat ons bedrijf eigenlijk relatief goed scoort op deze punten, maar er is wel een aanbeveling gedaan om te innoveren om zo ook in de toekomst een goede score te halen. Ik zelf ben echter nog niet tevreden over de hoeveelheid werksystemen die we binnen ons bedrijf gebruiken, ik zou graag zien dat er een universeel systeem komt waar ik bijvoorbeeld zowel mijn facturatie als planning in kan regelen”.

Harold vervolgt zijn verhaal door nog meer punten aan te halen die wellicht helpen met de doorgroei van TSH; “Daarnaast ben ik bezig om te kijken of ik nog kan verbeteren op social media gebied. Eén van de pijlers zou dan zijn om de ‘customer journey’ exact in beeld te krijgen. Deze heb ik voor mezelf wel in mijn hoofd, maar ik zou graag een stagiaire van Stenden Hogeschool willen laten uitzoeken hoe klanten ons bedrijf vinden en waarom ze uiteindelijk voor ons kiezen. Ik Ben Drents Ondernemer is hier de verbinder tussen ons en Stenden Hogeschool”.

Waarom IBDO?

“Door de laagdrempeligheid en de eenvoud van het gebruik ervan. Ik Ben Drents Ondernemer heeft het in mijn geval mogelijk gemaakt om met behulp van de verschillende vouchers subsidies te genereren, waar ik bij andere instanties soms maanden bezig ben en uiteindelijk in de laatste fase alsnog hoor dat ik niet in aanmerking kom en dat is frustrerend” zegt Harold. 

Toekomstplannen

Om uit te groeien tot een all-round opleider in vakopleidingen zijn er nog wel wat hordes te nemen laat Harold weten. TSH is misschien wel een laagdrempelige, kwalitatief goede opleidingsaanbieder, maar kan enkel en alleen bestaan door haar studentenaantallen. Om toekomstbestendiger te worden en verder te groeien als onderneming zijnde laat Harold weten dat het de wens is om de leerlingenaantallen op den duur gestaag te laten groeien. Hoe je deze potentiële cursisten en studenten het beste kan bereiken is de volgende stap.

Wil jij meer weten over hoe Harold deze stap gaat nemen, hoe anderen dat hebben gedaan, óf wil je meer weten over de vakopleidingen die TSH aanbiedt? Klik dan op de link hieronder!