Thermometer: Van Riesen Installatietechniek

22/05/2018

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven die ooit een voucher hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat heeft het bedrijf er mee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Van Riesen Installatietechniek uit Roden.

Hans van Riesen runt sinds 2010 het bedrijf Van Riesen Installatietechniek in Roden. Ondanks dat hij midden in de crisis voor zichzelf begon, wist hij het eenmansbedrijf in Norg snel uit te bouwen naar een florerende onderneming met 25 man personeel. Dit door hard te werken, aan te pakken, lokale marketing te bedrijven (voetbalclub, businessclub) en kansen te grijpen. Onder meer door in 2013 en 2015 bedrijven over te nemen. Een jaar later verkaste Van Riesen met zijn bedrijf naar Roden, waar hij een pand met een meer zakelijke uitstraling betrok. Met inmiddels gemeenten en woningcorporaties als klant.

Focus

In de afgelopen acht jaar heeft Van Riesen nooit echt stilgestaan bij de groei en de koers van zijn onderneming. ‘Ik was met veel dingen tegelijk bezig, maar miste eigenlijk de focus.’ Op advies van de Rabobank meldde de ondernemer zich daarom aan bij het project Businessversneller van Ik Ben Drents Ondernemer. En daar heeft hij geen spijt van: ‘Ik doe daar sinds januari aan mee en zit aan tafel bij allerlei collega-ondernemers uit andere branches, van ict’er tot campingeigenaar. Dat werkt heel goed, want er komen veel herkenbare zaken op tafel, ook al zit je in compleet verschillende branches. Maar daardoor kun je juist ook open zijn en elkaar spiegelen. En dat gebeurt momenteel. Bij mij gaat het echt om het focussen. Als je groeit pak je alles maar aan en denk je dat je alles aan kunt, maar dan blijkt bijvoorbeeld dat je onderscheid kunt maken in klanten. Je hebt een categorie die veel van je vraagt en waar je geen of te weinig marge bij hebt, en je hebt een categorie waar dat andersom is. Ik heb geleerd om afscheid te nemen van klanten uit die eerste categorie. Ook vragen we tegenwoordig geld voor een offerte, dat gecrediteerd wordt als de opdracht doorgaat. Zo voorkom je dat je veel werk voor niets doet en krijg je bovendien gemotiveerde klanten.’

Deze inzichten zijn allemaal gekomen dankzij Businessversneller. Van Riesen raadt collega-ondernemers dan ook van harte aan om er aan mee te doen.

Warmtepomp

Het bedrijf groeit ondertussen door en onderscheidt zich met een duurzame werkwijze. Ook met duurzame producten, zoals de levering en installatie van warmtepompen. Dit onder de naam De Warmtepompspecialist, waarvoor een apart bedrijf met een nieuwe vestiging in Gieten is geopend. De vraag naar warmtepompen stijgt flink. Van Riesen heeft zich toegelegd op de beste variant in dit spectrum: de grondwarmtepomp, die de warmte uit het grondwater op zo’n 100 tot 350 meter diepte haalt. Dat is het meest efficiënt en bovendien geeft het geen geluidshinder.