In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven die ondersteuning hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat heeft het bedrijf er mee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: VLNTR van Mark Goos uit Emmen.
Mark Goos introduceert zichzelf als een 19-jarige ondernemer uit Emmen die startte met ondernemen vanuit maatschappelijk oogpunt. In 2017 won hij samen met een aantal studiegenoten met hun idee VLNTR de Young Business Award. “De opdracht was om een maatschappelijk probleem te vinden én daar een oplossing voor te vinden met een dienst of een product. Dat sprak mij enorm aan”, blikt Goos terug, “Het probleem waar wij een oplossing voor bedachten was het tekort aan vrijwilligers. We leven in het digitaal tijdperk dus zochten we de oplossing in een digitaal platform met een app om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.”
Avontuur
Na het winnen van de Young Business Award gingen Goos’ medestudenten verder met hun studie, maar Goos koos ervoor om het idee verder te ontwikkelen. Hij kwam in contact met John Boersma van de Ondernemersfabriek in Emmen. “John vroeg of ik begeleid wilde worden om van het concept VLNTR een draaiend bedrijf te maken. Dat zag ik wel zitten. Ik was net 18 en vanaf dat moment begon mijn ondernemerschap én het avontuur om VLNTR in de markt te zetten. Ik had totaal geen ervaring met het ondernemerschap maar die ervaring bouw ik bij de Ondernemersfabriek nu heel snel op. Natuurlijk loop ik regelmatig tegen dingen aan, maar dankzij de Ondernemersfabriek kom ik overal uit. Als ik het alleen op mijn zolderkamer had moeten doen was ik nu nog niet zover geweest.”
VLNTR
“Het idee voor VLNTR (spreek uit: volunteer) kregen we nadat wij zagen hoeveel organisaties schreeuwden om vrijwilligers”, vertelt Goos, “Organisaties zoals bijvoorbeeld het nationaal ouderenfonds draaien bijna volledig op vrijwilligers en zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zij hebben vaak ook moeite om jongere vrijwilligers te vinden. Hoe los je dat op? Dat bleek best lastig. Inmiddels hebben we veel gesprekken gevoerd met organisaties en ook met scholen. Met VLNTR willen we de connectie leggen tussen organisaties en bestaande en nieuwe vrijwilligers. VLNTR is een online platform waarop iedereen zich kan aanmelden en vrijwilligerswerk zoeken dat bij hem of haar past en daarop (digitaal) solliciteren. De samenwerking tussen VLNTR, vrijwilligersbehoevende organisaties en scholen zorgt voor toevoer van jonge vrijwilligers waarbij organisaties de kans krijgen om jonge vrijwilligers aan zich te binden.”
Netwerk
Het eerste gesprek dat Goos met een zorgorganisatie voerde
over het plan voor VLNTR kwam ook tot stand via een deelnemer van de Ondernemersfabriek.
“De mensen binnen de Ondernemersfabriek willen elkaar graag helpen en hun netwerk
is groot en sterk. Zo kwam ik bij de juiste persoon die ik op dat moment nodig
had aan tafel te zitten.”
Naast een uitgebreid netwerk ondersteunt de Ondernemersfabriek ook met workshops, kennissessies en coaching. “Ik
heb zelf Marketing & Communicatie gestudeerd, maar van het financiële
gedeelte wist ik niets. Via cursussen leer ik aspecten die nodig zijn voor
ondernemen.”
Internationaal
“Bedrijven kunnen maximaal twee jaar ondersteuning krijgen van de Ondernemersfabriek en die twee jaar wil ik optimaal benutten. Ik heb de ambitie om met VLNTR landelijk te gaan en daar kan de Ondernemersfabriek een grote rol in spelen. En wellicht gaan we zelfs internationaal. Het probleem van te weinig vrijwilligers is een maatschappelijk probleem dat niet alleen in Nederland speelt. Ik heb de domeinnamen voor Duitsland en België al geclaimd.”