
In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Wadudu uit Beilen
Wadudu Insecten Centrum combineert kweek, onderzoek en advies om te komen tot een duurzame invulling van de insectenkweek in Noordwest-Europa. Eigenaar Janmar Katoele: “Wij willen een bijdrage leveren in de verbinding tussen kwekers, verwerkers en afnemers om zo een onderdeel te zijn van een transparante voedingsketen.”
Feeding the world
Het idee voor Wadudu kreeg Katoele in 2012 vanuit het principe ‘Feeding the world’. “Ik kom uit de landbouw. Als je de demografische ontwikkeling op wereldniveau in ogenschouw neemt, dan kunnen we met ons huidig landbouwsysteem de wereld niet voeden. De welvaartstandaard neemt toe. Niet zozeer in het westen, maar vooral in Afrika en Azië. Daarmee neemt ook de eiwitbehoefte toe. Wij zullen naar een ander systeem toe moeten. Insecteneiwit is erg vergelijkbaar met dierlijke eiwitten. Daarnaast zijn insecten ontzettend efficiënt. Lage voedselinname, lage broeikasgasuitstoot, het kost beperkt energie om ze te kweken en ook het watergebruik is laag. Er zitten dus heel veel voordelen aan.”
Swahili
Het woord Wadudu is afkomstig uit het Swahili en betekent letterlijk ‘insecten’. Vanaf 2015 is met de eerste kweek begonnen. Inmiddels is Wadudu uitgegroeid tot een bedrijf met tien medewerkers. Katoele: “Wij onderscheiden ons door open innovatie. Wij geloven in samenwerken en transparant ondernemen. Aan de hand van de drie pijlers productie, onderzoek en advies brengen we samen met andere ondernemers, onderzoekers en de overheid de insectensector tot volwassenheid. Op onze hoofdvestiging van 250m2 vindt vooral onderzoek en kleinschalig kweek plaats. Daarnaast bouwen we een tweede locatie waar we nu al op 600m2 zitten en wat uitgebreid wordt tot 2600m2.
Adviseren en ondersteunen
Wadudu adviseert en ondersteunt kwekers bij alle aspecten van het kweekproces en het in- en verkopen van insecten. “Dat doen we ook op afstand”, vertelt Katoele, “via onze online winkel kun je eenvoudig een belafspraak reserveren waarin wij al jouw vragen beantwoorden. Wij bieden begeleiding en ondersteuning als je bijvoorbeeld zelf insecten wilt kweken. In onze winkel zijn levende insecten en alles wat je nodig hebt om te kweken verkrijgbaar, maar ook kun je daar terecht voor advies. Wij bieden een compleet starterspakket voor kwekers. Onze kweeklocatie leent zich ook voor onderzoek. Bedrijven die willen experimenteren en geen kweeklocatie hebben kunnen daarvoor ook bij ons terecht.”
Eendagskuikentje
“Vanuit onderzoek ontwikkelen we nieuwe technieken. Wij hebben een specialisatiestap gemaakt en zijn zogezegd de broederij van de insectenketen. Om de vergelijking met het pluimveebedrijf te maken: Wij leveren het ‘eendagskuikentje’. Wij begeleiden veel kwekers en beginnende kwekers om er met elkaar een succes van maken. De sector is nog niet zo omvangrijk, waardoor partijen als de onze een heel scala aan diensten leveren om bedrijven te ondersteunen. In de ketenontwikkeling die gaande is vervullen wij een belangrijke rol om alle schakels aaneen te rijgen.”
Venik
“Ik vind het fantastisch om hier mee bezig te zijn en de keten te zien groeien. Ik heb er ook bewust voor gekozen om bij Venik (Verenigde Nederlandse Insectenkwekers) ook op bestuurlijk niveau hieraan te werken om de sector in Den Haag en in Brussel te vertegenwoordigen. Werken in een keten die in ontwikkeling is, is heel dynamisch en soms ook frustrerend. Maar ik zeg altijd: van irritatie komt innovatie.”
Voucher
Wadudu kreeg in 2015 een van de eerste vouchers van Ik Ben Drents Ondernemer. “Die hebben we gebruikt om te onderzoeken hoe wij insecteneiwitten konden inzetten voor industriële toepassingen. Op dat moment heeft dat niet direct zoveel opgeleverd omdat het destijds nog te ingewikkeld en complex bleek, maar het heeft wel nieuwe openingen gecreëerd en ons aan een netwerk geholpen waar we nu nog uit putten. Zeker op het gebied van onderzoek. Zo doet Aeres Hogeschool (Agrarische Hogeschool in Dronten) inmiddels doorlopend onderzoek voor ons.”
Opleiding Insectenverzorging
Katoele heeft ook regelmatig contact met onze adviseur Leon van Nisselroy. “Het begint al met sparren met iemand die geen verstand van insecten heeft. Het is interessant om buiten je gebaande paden te kijken, waardoor je extra aan het denken wordt gezet. Zo ontstaan ook nieuwe contacten. Bijvoorbeeld met het DIL, het Deutsch Institut Lebensmittel. Daarnaast zijn we samenwerkingen aan het optuigen met de Terra colleges in Drenthe en Groningen, om te komen tot inzet van studenten voor onderzoek en om de stap tussen het mbo en het hbo te verkleinen. Het uiteindelijke doel is zelfs om te komen tot een opleiding insectenverzorging.”
Wil jij ook gebruik maken van een voucher of heb jij behoefte aan ondersteuning van Ik Ben Drents Ondernemer? Klik op onderstaande button.