Tijdreizen met Sasja Michalski

05/11/2019

De bijzondere expositie van urbexfotografe Sasja Michalski is sinds deze maand te bewonderen bij De Bonte Wever in Assen. Intrigerende foto’s van desolate vervallen kastelen, ziekenhuizen en gevangenissen, van verlaten huizen, kerken en fabrieken. De officiële en feestelijke opening vindt plaats tijdens de Bitterballenborrel op 7 november.

Ooit werd er gewoond of gewerkt, klonk er muziek, werd er gelachen en gehuild. Nu hangt er een verlaten, mystieke sfeer en wint de natuur steeds meer terrein. De foto’s van Sasja Michalski laten een wereld zien die vaak verborgen blijft.

Urbex
“Op internet zag ik vaak oude verlaten en vervallen gebouwen waarbij mijn
fantasie op hol sloeg. Wat is het verhaal achter de plaat? Wat is er met de
mensen gebeurd? Ik ontdekte dat deze voorliefde voor oude vervallen gebouwen ‘urban exploring’ heette, kortweg urbex. Het gaf echt een kick toen ik mijn eerste urbextrip plande: een lang weekend Duitsland en België. Die kick, de spanning en de schoonheid van het verval maakten dat ik verslaafd raakte.”

Tijdreizen
“Urbexen is voor mij ‘tijdreizen’. Je gaat jaren terug in de tijd en in het leven van iemand. Soms lijkt het alsof die persoon zo de kamer weer binnen kan stappen. Uit respect en eerbied begin je vaak te fluisteren en dingen die je aanraakt leg je voorzichtig weer terug. Soms kom ik in een oude fabriek en word ik overrompeld door het ruige, stoere en roestige interieur. Elke locatie heeft een eigen verhaal en emotie. Dat vind ik zo mooi aan urban exploring. Mijn foto’s zijn een verslag van mijn ‘tijdreizen’ en ik hoop op deze manier de verbeelding van de kijker te laten spreken.”

Expositie
Michalski’s passie voor urbexen resulteerde in een intrigerende expositie
die, in opvolging van grote namen als Corneille, Herman Brood en Karel Appel, het afgelopen half jaar te zien was in Hotel- en Congrescentrum Bergse Bossen in Driebergen. Vanaf deze maand is de expositie te zien in de centrale ruimtes en de hotelreceptie van vergader- en congrescentrum De Bonte Wever in Assen. De officiële en feestelijke opening van de expositie vindt plaats tijdens de Bitterballenborrel op 7 november 2019. Ondernemers zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Via www.meesterwerkfoto.nl stelt Sasja Michalski bedrijven en particulieren in de gelegenheid haar tijdreizen mee te beleven in hun eigen omgeving door haar foto’s te kopen of te huren. “Het idee voor www.meesterwerkfoto.nl ontstond twee jaar geleden tijdens een netwerkevent waarbij ik Harry Weitering, ondernemerscoach en directeur van de Drentse Zaak, vertelde over mijn passie.” Weitering besloot Michalski te helpen en bedacht om haar werk te verkopen als wanddecoratie voor bedrijven en particulieren.

“Het is zonde als dit werk niet gezien wordt door het grotere publiek.”
Meesterwerkfoto.nl verkoopt de foto’s afgedrukt op verschillende materialen, in diverse maten en voor binnen en buiten. Bedrijven kunnen de Meesterwerken ook huren om zo te beschikken over een wisselende collectie voor hun kantoor, spreekruimtes, wachtkamers of restaurant.