TT Festival ideale proeftuin voor Innofest

02/07/2019

Terwijl het buiten boven de dertig graden is, is het binnen in het Drents Museum goed toeven. Voor de drukte van de laatste avond én nacht van het TT Festival aan wonen een kleine vijftig genodigden een presentatie van Innofest bij. Het TT Festival is een van de partners van Innofest waar elk jaar een aantal innovaties worden uitgetest. Zo ook dit jaar. De genodigden krijgen deze middag (letterlijk) een kijkje achter de schermen. 

https://vimeo.com/345713368

Henk Post, concernmanager bij de gemeente Assen met onder meer het TT Festival in zijn portefeuille, krijgt als eerste het woord. “Echte innovatie komt tot stand wanneer verschillende werelden elkaar ontmoeten”, vertelt Post. “Innovatie gaat ook over niet het denken in problemen, zelfs niet in het denken in oplossingen, maar innovatie gaat in eerste instantie over verwondering. Dan gaat iets groeien en natuurlijk komt er dan een oplossing.”

Anna van Nunen, directeur van Innofest, vertelt hoe het innovatietestplatform ontstond als reactie op het mislukken van veel innovatieve acties. “Veel innovaties falen omdat deze onvoldoende getest worden voordat ze op de markt gebracht worden”, geeft Van Nunen aan. “Festivals zijn als ‘tijdelijk laboratorium’ een ideale omgeving om innovaties te testen en daarom is Innofest de samenwerking aangegaan met verschillende festivals waaronder het TT Festival. Inmiddels werken we met elf verschillende festivals samen, waaronder Oerol op Terschelling, Zwarte Cross en uiteraard het TT Festival.”

Millow

Na het voorstellen van de Innofest medewerkers is het tijd om naar buiten te gaan en een rondje te maken langs een aantal innovaties die dit jaar tijdens het TT Festival worden getest. De genodigden krijgen een ‘silent disco’ koptelefoon op om mee te kunnen luisteren met de uitleg van de betrokken innovators. Buiten, voor het Drents Museum, vertelt Rosa de Vries als eerste hoe zij hun uitvinding, de Millow, een pulserend en rustgevend kussen een jaar eerder succesvol op het TT Festival hebben getest. De toer vervolgt naar het gemeentehuis waar de heren van Jakx hun onbemande garderobe demonstreren. Door middel van een kabel die je door de mouw van je jas haalt en vervolgens vastklikt hoe je niet bang te zijn dat iemand anders er met jouw jas of motorhelm vandoor gaat.

Drone aan een touwtje

De rondleiding vervolgt naar het terrein achter het gemeentehuis. De ruimte voor het Jupiler Stage die de avonden ervoor en ook later deze avond door duizenden, voornamelijk jongeren, bezocht wordt blijkt ideaal om een het idee van MonkeyWings te testen. Om veiligheidsredenen is het vliegen met een drone boven publiek verboden, maar wel zo gewenst om mooie videobeelden te schieten en om de veiligheid in de gaten te kunnen houden. Wat doe je dan? Dan bedenk je een ‘drone aan een touwtje’. Gekoppeld aan een kabelsysteem aan een hoogwerker blijkt het wel mogelijk om met een drone te vliegen zonder bang te hoeven zijn dat de drone naar beneden stort is de conclusie na een avond testen.

Als laatste wordt de TukAid gedemonstreerd die tijdens de TT wordt ingezet bij een EHBO-post van het festival. De TukAid is een tot ambulance omgebouwde tuktuk die een uitkomst moet zijn voor moeilijk bereikbare gebieden waar medische hulp nodig is. Na de test kan geconcludeerd worden dat de brancard zelf de meest comfortabele plek is tijdens een ritje. Oh, en de uitlaat precies onder de brancard bleek niet zo’n succes. Een snelle provisorische oplossing werd gevonden in een flexibele buis en duct tape. Voor de definitieve versie moeten de uitvinders nog even terug naar de tekentafel om een mooiere oplossing te bedenken. Zo blijkt het testen waardevol te zijn.

Proeftuin

Dit is het vierde jaar dat Innofest op het TT Festival  aanwezig was. Na wat opstartproblemen in de eerste twee jaren, onder meer omdat innovaties nog niet testklaar waren, blijkt het TT Festival inmiddels een ideale proeftuin voor Innofest te zijn. Het festival zelf heeft er ook baat bij. In voorgaande jaren is onder meer dankzij Innofest ingezet op crowdmanagement en dat heeft de laatste jaren zijn vruchten afgeworpen. Welke innovaties die dit jaar getest zijn levensvatbaar zijn zal de komende jaren blijken.