Van bloemist naar fiscaal jurist

24/07/2019

Iris Kunst is fiscaal jurist en partner van UNP accountants en adviseurs. Begonnen als bloemiste leidde een allergie haar richting de fiscaliteit.

“Als ik met tien mannen in pak zit weten ze nog wel wie ik ben, maar de meeste mannen zijn ze vergeten.” Iris Kunst (59) ziet het vooral als voordeel om vrouw te zijn. “Ik heb daar nooit nadeel van ondervonden. Dat zit in mijn aard. Ik denk ook dat het voor mijn klanten niet uitmaakt. Sterker nog, voor sommige klanten is het een voordeel dat ik een vrouw ben.”

Bloemist
Iris Kunst begon haar maatschappelijke carrière als bloemist. Later bleek ze allergisch voor bloemen. Op aanraden van haar arts zocht ze wat anders. “Het leek mij mooi om een eigen winkel te beginnen. Ik was ook al bezig met het praktijkdiploma boekhouden, toen ik een vacature voor assistent accountant zag. ‘Dat ben ik!’ dacht ik, maar het kantoor vond het niet zo geschikt om een vrouw naar een garage te sturen voor de administratie. Ze hadden nog wel een ander baantje voor mij: assistent belastingadviseur.” Zo begon Kunst in de fiscaliteit. Begonnen op de mavo, via de havo naar de middelbare tuinbouwschool om vervolgens haar vwo-diploma te halen om fiscaal en notarieel recht te studeren werkte ze zich op tot fiscaal jurist.

Partner
Iris Kunst werkt sinds 1981 bij UNP en haar voorgangers. UNP komt voort uit een van de ‘big four’ accountantskantoren. Toen die de bakens verzette en het kantoor in Assen wilde sluiten besloot Kunst samen met een aantal collega’s het kantoor over te nemen. “Wij hebben klanten waar wij ons heel prettig bij voelen. Ik werk hier vanaf 1981 en er zijn klanten die ik ook zo lang ken. Ik hou van mijn klanten. Omdat wij uit een grote organisatie komen was ik wel bang of wij ons niveau konden houden, maar het feit dat onze klanten ook weer nieuwe relaties aandragen geeft aan dat wij het goed doen.”

Ontzorgers
“Wij zijn een gezellig accountantskantoor en zetten in op langdurige relaties met onze klanten. Wij zijn veel met onze klanten bezig en minder met ons zelf. Daar voel ik mij heel goed bij. Ik hoef hier niet schatrijk van te worden. Wij zijn ontzorgers. Onze klanten hebben behoefte aan iemand om het administratieve en fiscale in goede banen te leiden. Ze willen nachtrust en niet geconfronteerd worden met fiscale problemen. Heb je een probleem? Wij fixen het voor je. Wij komen niet met een mannetje, maar met een oplossing.”

Bijzaak
“Wij zijn een accountantskantoor en in tegenstelling tot wat mensen denken zijn wij niet saai. Natuurlijk doen wij ook controles, jaarrekeningen en adviseren we op het gebied van fiscaliteit, maar ik ben vooral met mensen bezig. Mijn vak is bijzaak. Het is tachtig procent emotie en twintig procent techniek. Wij proberen mensen op de juiste manier naar de juiste keuzes te begeleiden. Wat wil de klant? Wat is goed voor het bedrijf? Daarna komt pas het fiscale gedeelte.”

Fiscale detective
Natuurlijk heb ik nog ambitie. Ik ben nog maar 59 en moet nog minimaal acht jaar werken. Ons bedrijf kan nog groter en mooier. Groei is geen doel op zich, maar middel om kwetsbaarheid te beperken. Verder wil ik nog een boek schrijven: een fiscale detective! Maar mijn belangrijkste ambitie is om met veel plezier te blijven werken!

www.unp.nl