Van der Knaap en Postmus Fysiotherapeuten wil blijven innoveren

21/05/2021

In de rubriek Thermometer gaan we op zoek naar bedrijven of projecten die ooit ondersteuning hebben gekregen van Ik Ben Drents Ondernemer. Wat is ermee gedaan en wat heeft het opgeleverd? Deze maand: Van der Knaap en Postmus Fysiotherapeuten uit Assen.

“We zijn gestart als reguliere fysiotherapiepraktijk”, vertelt Karin Postmus. “Maar inmiddels leveren we naast gewone fysiotherapie ook tal van andere diensten.” Jacqueline van der Knaap begon de praktijk in 1979 vanuit een drive-inwoning in Assen. In 2007 ging de praktijk verder als maatschap en onder de naam Van der Knaap & Postmus Fysiotherapeuten. Een jaar later verhuisde de praktijk naar het Gezondheidsplein Marturia in Assen. “En begin dit jaar zijn we gefuseerd met Fysiotherapie Bakker & Linneman. Nu hebben we drie vestigingen: locatie Marturia, locatie Noorderpark en locatie Messchenstaete. Jacqueline geniet inmiddels van haar welverdiende pensioen, maar de naam van ons bedrijf blijft ongewijzigd.”

Innovatie

Van der Knaap en Postmus Fysiotherapeuten is uitgegroeid tot een bedrijf waarin naast reguliere fysiotherapie veel meer gebeurt. “We bieden verschillende specialisaties aan, zoals geriatrie en manuele-, oncologische-, psychosomatische- en arbeidsfysiotherapie. Daarnaast verzorgen wij ook medische- en seniorenfitness”, legt Postmus uit. De groei van de praktijk riep echter ook vragen op: “Onze corebusiness is eerstelijns zorg en daarvoor blijven we grotendeels afhankelijk van zorgverzekeraars. Daarom vroegen we ons af of we meer zouden kunnen innoveren en ondernemen en onze diensten commercieel kunnen wegzetten. Kunnen we bijvoorbeeld iets met weerbaarheidstraining? Of via scholen met de leefstijl van zowel de docenten als de leerlingen? Met Vaart Welzijn zijn we actief bezig om mensen op afstand te kunnen behandelen. Maar omdat wij in eerste instantie zorgverlener zijn en geen ondernemer, vinden we het lastig om onze diensten en ideeën te verkopen. Met hulp van ik Ben Drents Ondernemer hebben we daarin grote stappen gezet.”

Zorghart

Zo heeft ondernemersadviseur Johannes Postema de praktijk bijvoorbeeld geholpen met het duidelijk én krachtig op papier te zetten van de stappen die ze wil maken. “Ook hebben we een gesprek gehad met adviseur Nanko Brattinga. Hij leerde ons in één gesprek dat we soms ook kleiner moeten denken. Niet gelijk je product willen verkopen, maar eerst het gesprek aangaan. Waar liggen de behoeften van de klant? En in hoeverre komen die overeen met onze behoeften en kunnen we dus samenwerken? Ik denk dat de belangrijkste les was om als ondernemer meer buiten de gebaande paden te durven denken”, licht Postmus toe. “Het ondernemerschap geeft een extra dimensie aan ons vak. Van een soort familiebedrijf zijn we gegroeid naar een steeds professionelere organisatie, maar met behoud van onze identiteit, normen en waarden. We doen meer dan alleen fysiotherapie, maar zijn geen harde ondernemers. Dat willen we ook niet. We willen vooral goed zijn voor mensen. Onze corebusiness blijft reguliere fysiotherapie en ons hart blijft altijd een zorghart.”

In gesprek met adviseur
Wil jij ook in gesprek gaan met één van onze adviseurs om jouw bedrijf verder te laten groeien? Neem dan contact op met onze adviseur Johannes Postema via Johannes@ikbendrentsondernemer.nl