Een veel voorkomende vraag van starters is waar ze aan moeten voldoen als ze een bedrijf willen beginnen. Vaak gaat het dan niet om de formele punten zoals vergunningen of rechtsvormen maar om persoonlijke aspecten als kwaliteiten en vaardigheden. Daar is natuurlijk het nodige over geschreven én te zeggen.
Ondernemerskwaliteiten en -vaardigheden
De termen kwaliteiten en vaardigheden kunnen we scheiden. Een kwaliteit bezit men van nature en een vaardigheid kan men leren en ontwikkelen. Dat heeft minder met persoonlijkheid te maken. Ondernemers, zowel starters als ervaren personen, vragen zich vaak af waar ze aan moeten voldoen om te kunnen slagen. Uit onderzoeken blijken dat er een aantal factoren zijn waar een gemiddelde ondernemer over zou dienen te beschikken. Hieronder volgen er een aantal belangrijke waar elke ondernemer, starter of gevorderd, zich aan zal kunnen spiegelen.
Kwaliteiten:
Doorzettingsvermogen. Niets gaat vanzelf en met name vanaf het begin zal men over een langere adem moeten beschikken om gestelde doelen te bereiken.
Zelfkennis. Weten waar de sterke en de zwakkere punten liggen. Met name de zwakkere, deze kunnen dan verder ontwikkeld of gecompenseerd worden.
Motivatie. Blijven geloven en vasthouden aan de dingen die men doet onder elke conditie.
Risico’s nemen. Ondernemen is risico’s (durven) nemen dat hoort erbij. Maar ondernemen is ook proberen risico’s in kaart te brengen én te beperken.
Zelfvertrouwen. Weten wat men als ondernemer kan en waar men voor staat. Dat geeft zelfvertrouwen en dat straalt ook af op de klant.
Vaardigheden:
Markt- en vakkennis. Het bijhouden en op de hoogte zijn van ontwikkelingen en trends op marktgebied is een pré. Alleen dan kan men gelijke tred houden met de concurrentie. Daarnaast spreekt het voor zich dat een ondernemer zijn vak dient te verstaan.
Kunnen verkopen. Een ondernemer die zijn producten of diensten niet aan de man kan brengen heeft geen onderneming én geen inkomsten. Wellicht is dit de meest essentiële vaardigheid!
Financieel inzicht. Een ondernemer behoort te weten hoe de onderneming er financieel voor staat. Alleen de ondernemer kan over de te volgen koers beslissen op basis van resultaten en getallen.
Administratieve kennis. Het structuren van de administratie voorkomt veel rompslomp en onnodig tijdverlies. Het kan ook omzetverlies en gedoe met de Fiscus voorkomen. Daarnaast vereist de Belastingdienst ook een inzichtelijke administratie.
Netwerken. Alleen is maar alleen. Het opbouwen en onderhouden van een netwerk helpt ondernemers daadwerkelijk verder. Wie snel wil gaat alleen, wie verder wil werkt samen.
Naast de boven genoemde punten zijn er nog veel meer facetten waar een ondernemer aan zou kunnen voldoen. Het wil ook niet zeggen dat als men aan één van de factoren niet voldoet men geen ondernemer kan zijn. Het is slechts een richtlijn. Daarnaast is het pad van een ondernemer niet geplaveid en zal men door vallen en opstaan altijd blijven leren, aanpassen én verder ontwikkelen.
Een mogelijkheid om uw vaardigheden en kwaliteiten te testen, kunt u vinden via de test van de Kamer van Koophandel. Klik hier
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande vragen of wilt u hier meer van weten? Neem dan gerust contact met mij op.
Sergej Schuurman
Adviseur Kamer van Koophandel
06-20619274